Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Alliansen leker med elden

19 maj, 2015

Skrivet av Daniel Mathisen

Daniel Mathisen är frilansjournalist och skribent, bland annat som ledarkrönikör på Dagens Arena.
Daniel Mathisen är frilansjournalist och skribent, bland annat som ledarkrönikör på Dagens Arena.

Gästkrönika. Det har mullrat under fötterna länge nu. Ibland så långsamt, att vi knappt märkt det. Andra gånger med intensiva, vibrerande skakningar. Gradvis har den europeiska — och svenska — högerpopulismen normaliserats. Frågor som för tio år sedan fanns i marginalen tar numera plats på bästa sändningstid.

Sällan har det varit så tydligt som den senaste partiledardebatten i SVT Agenda, där ett av fem områden handlade om invandring. Anna Kinberg-Batra bemötte Jimmie Åkessons mörkerargument med återhållsamhet, tystnad. Fredrik Reinfeldts sommartal om att “öppna våra hjärtan” känns förtvivlat avlägset.

Tre av fyra borgerliga partiledare meddelar numera att de för tillfälliga uppehållstillstånd. Jimmie Åkesson ler förnöjt. Kristdemokraternas historiskt humanistiska och öppna linje i asyl- och flyktingfrågor ser ut att luckras upp under Ebba Busch-Thor, som redan aviserat en politisk kursändring. Högern orkar inte hålla emot, vacklar när makten hägrar.

De främlingsfientliga partiernas intåg är än tydligare ute i Europa. Finlands nya borgerliga regering bygger majoritet med Sannfinländarna. I Storbritannien lyckades UKIP förskjuta valdebatten till den grad att både det konservativa och socialdemokratiska partiet lovade begränsa invandringen. Valnatten blev en katastrof för Labour.

Det har pågått länge nu. Långsamt har positionerna förflyttats, på bekostnad av humanism och öppenhet och rakt in i armarna på mörkerkrafter. Plötsligt befinner vi oss i ett politiskt landskap som dränerar de demokratiska krafterna och skyfflar kol i den främlingsfientliga ångpannan.

I grunden markerar det ett misslyckande för industrialismens ideologier. Varken den historiskt dominerande socialdemokratin eller högern har förmått formulera en vision om öppna gränser, som förflyttar samtalet från den främlingsfientliga bakgården. Det har fattats ideologisk spänst, en politisk debatt som fokuserar på filosofiska skillnader i synen på samhället.

1956 skrev författaren och publicisten Herbert Tingsten följande:

“Fascismen är borgerlig: den har överallt kommit till makten med stöd av de borgerligt, antisocialistiskt inriktade, den har bevarat den borgerliga produktionsordningen och den avvisar tanken på ekonomisk utjämning.”

För så är det. Historien visar att det aldrig varit högern eller näringslivet som hållit emot när skuggans växande hand svept över politiken. Arbetarrörelsen var viktig då, är kanske ännu viktigare nu.

Sverigedemokraterna vill piska sönder berättelsen om hur det svenska stålet blev välfärd, hur splittring blev solidaritet, till en hemsnickrad version som passar den egna dagordningen. Högerpopulisternas mål är att göra den nationella berättelsen till sin, alldeles oavsett om det är rykande skorstenar i Birmingham, betesmark i Jylland eller faluröda stugor i Tomelilla.

Låt oss genomskåda kulissen.

Sveriges välfärd bygger på en solidarisk modell med allianser mellan arbetar- och medelklass. Löntagare är direkt beroende av en arbetsmarknad där kollegorna vid lunchbordet står sida vid sida, håller ihop när det blåser. Arbetarklassens löfte om att inte tumla ned i en destruktiv, negativ lönespiral är därför viktigare än någonsin. Nu handlar det om att uppdatera det fackliga löftet till att också gälla bortom gränserna. Innan det är för sent.

Kommentera krönikan här

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

Arbetarrörelsens framtid ligger inte i att låna in rasistiskt och antidemokratiskt tankegods från SD. Det finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig, skriver historikern Henrik Arnstad

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Intet nytt, allting nytt

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till dig och mig. Valdagen är demokratins högtidsdag. Den är vacker för som  historikern Henrik Arnstad (nyligen […]

Farligt förakt för demokratin

Farligt förakt för demokratin

Demokratikampen måste föras både i parlamenten och på arbetsplatserna.

Förnuftet segrade till slut

IT-skandalen på Transportstyrelsen utvecklades till en politisk cirkus där hot om misstroendevotum har haglat mot olika ministrar. Statsministern svarade med en ommöblering i regeringen i somras där både inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson fick lämna regeringen. Däremot förklarade Löfven att i hans regering är Peter Hultqvist försvarsminister. Det var mycket klokt då försvarsministern […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.