Industriarbetarnas tidning

”Måste nog säga att jag är nöjd”

8 maj, 2015

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Facken vid Ericsson i Katrineholm, som ska läggas ned, har landat ett av Sveriges hittills bästa stödpaket. Alla får minst elva månaders lön utan arbetsplikt och det satsas hårt på utbildning och hjälp till nya jobb.

För knappt två månader sedan blev det klart att Ericsson ska minska anställda i Sverige med 2 200 tjänster, inom ramen för ett besparingspaket om 9 miljarder till och med 2017.

Katrineholm, som var bolagets första fabrik utanför Stockholm, drabbades allra hårdast. I stället för att fylla 70 år under 2016, läggs verksamheten ned – vid årsskiftet ska fabriken vara tom och dess innehåll flyttat till bland annat Polen.

Nu är förhandlingarna om stödpaketet för de 400 fast anställda, varav 140 på kollektivområdet, klara.

– Det kunde förstås ha blivit bättre men jag måste nog säga att jag är nöjd, och reaktionerna från medlemmarna är positiva, kommenterar verkstadsklubbens ordförande Ola Orre.

I grunden ligger elva månaders uppsägningstid utan närvaroplikt för alla. Den som är 55 år och äldre ersätts under en betydligt längre tid, hemligt hur lång.

– I avtalet förutsätts att man använder den arbetsbefriade tiden till att skaffa sig en ny framtid, att omskola sig, skaffa ett nytt jobb, starta eget, säger Ola Orre.

För den som inte fått jobb inom elva månader finns en försäkringsdel, där man månadsvis kan söka om ersättning i nio månader – eller i ett helt år om man varit anställd i 20 år. Under försäkringstiden ges också utfyllnad upp till ens gamla Ericsson-lön. Den som är 58 år erbjuds 65 av lönen i avgångspension, för den som är 60 år är siffran 70 procent.

De anställda får sina uppsägningar under nästa månad, när den första lämnar jobbet tickar stödpaketet igång. Det är coachning och rådgivning med hjälp av Trygghetsrådet och andra organisationer. Ericsson har ordnat en lokal intill fabriken där de uppsagda kan få utbildning och har tillgång till datorer.

Jämfört med Ericssons fabrik i Gävle, som lades ned 2010, är medelåldern i Katrineholm 10 år lägre, runt 40 år. Detta plus den tuffa industriarbetssituationen har gjort att IF Metall satsat hårt på omskolning i förhandlingarna.

– Vi har fått till stånd en utbildningspott på en betydande summa pengar, hur mycket får jag inte säga. Den ska användas för kurser som ska ge stora chanser till ett nytt jobb och som inte samhället betalar, säger Ola Orre.

Den som vill inleda studier på två år eller längre kan få nio månaders ersättning utöver de garanterade 11 månaderna.

– Den biten har vi kämpat hårdast med och har haft ett mycket bra stöd från de andra fackförbunden. Vi hade inte nått så långt utan samarbetet med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna, säger Ola Orre.

När nedläggningsbeslutet kom i mars sade han till DA att ”ska man bli uppsagd ska man nog bli det av Ericsson”. Företagets avvecklingsansvarige Stefan Edqvist vill inte svara på hur generöst detta stödpaket är jämfört med andra, men Ola Orre säger:

– Man kan nog säga att det är det bästa hittills inom Ericsson.

Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”En servicecentral för de uppsagda”

”En servicecentral för de uppsagda”

I dag invigs Framtidscentret i Katrineholm, där 400 Ericssonanställda ska kunna få hjälp med utbildning eller nya jobb. En av dem som ska deltaga är IF Metalls klubbordförande Ola Orre.

16 000 industrijobb bort på 18 år

16 000 industrijobb bort på 18 år

Katrineholmsfabriken blir en i en allt längre rad av nedläggningar. Kolla in DA:s karta över hur Ericsson hårdbantat sin svenska industriproduktion.

Uppsagda till olika pris

Uppsagda till olika pris

Lars-Inge sägs upp från Volvo Bussar i Säffle. Där får de anställda i snitt 10 000 i extra omställningsstöd. Eva förlorade jobbet när Ericsson stängde Gävlefabriken. Där fick arbetarna i snitt 300 000 kronor var i avgångsvederlag. Inget tvingar företag som lägger ned att betala sina anställda en enda krona extra. Facken kan bara vädja.

Uppsagda – så gick de vidare

Uppsagda – så gick de vidare

160  000 industriarbetare har blivit av 
med jobbet de senaste femton åren. Anette, Thomas, Lars, Conny, Niklas och Caroline berättar om hur de tog en ny väg i livet.

”Ett jädra slag mot individerna”

IF Metalls ordförande Anders Ferbe kallar Ericssons besked för ”bedrövligt” och är orolig för att det kommer att leda till att även bolagets forskning försvinner från Sverige.

”Uruselt av Electrolux”

Erik Andersson, IF Metalls förbundsansvarige för Electrolux, är upprörd över vitvarujättens behandling av trotjänarna i Mariestadfabriken, som Dagens Arbete skrivit om. I morgon möter han koncernledningen.

”Gör om och gör rätt”

”Gör om och gör rätt”

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe kallar beslutet oacceptabelt. ”De har tittat för mycket på Excelark och för lite på produktionen”.

Robertsfors återigen på rätt spår

Sommaren 2014 var Robertsfors i chock efter att största arbetsgivaren Element Six lade ner all verksamhet. I dag har orten återhämtat sig tack vare en massiv insats från kommun, näringsliv och fack. Arbetslösheten är åter låg.

Ericsson lägger ned i Katrineholm

400 anställda berörs när telekomkombolaget Ericsson lägger ner fabriken i Katrineholm.

Uppsagda hyrs in sista halvåret

Uppsagda hyrs in sista halvåret

De anställda på Element Six i Robertsfors sägs upp till sommaren. Men de ska jobba på som vanligt ytterligare ett halvår – som inhyrda.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.