”En servicecentral för de uppsagda”
I dag invigs Framtidscentret i Katrineholm, där 400 Ericssonanställda ska kunna få hjälp med utbildning eller nya jobb. En av dem som ska deltaga är IF Metalls klubbordförande Ola Orre.
Industriarbetarnas tidning
Facken vid Ericsson i Katrineholm, som ska läggas ned, har landat ett av Sveriges hittills bästa stödpaket. Alla får minst elva månaders lön utan arbetsplikt och det satsas hårt på utbildning och hjälp till nya jobb.
För knappt två månader sedan blev det klart att Ericsson ska minska anställda i Sverige med 2 200 tjänster, inom ramen för ett besparingspaket om 9 miljarder till och med 2017.
Katrineholm, som var bolagets första fabrik utanför Stockholm, drabbades allra hårdast. I stället för att fylla 70 år under 2016, läggs verksamheten ned – vid årsskiftet ska fabriken vara tom och dess innehåll flyttat till bland annat Polen.
Nu är förhandlingarna om stödpaketet för de 400 fast anställda, varav 140 på kollektivområdet, klara.
– Det kunde förstås ha blivit bättre men jag måste nog säga att jag är nöjd, och reaktionerna från medlemmarna är positiva, kommenterar verkstadsklubbens ordförande Ola Orre.
I grunden ligger elva månaders uppsägningstid utan närvaroplikt för alla. Den som är 55 år och äldre ersätts under en betydligt längre tid, hemligt hur lång.
– I avtalet förutsätts att man använder den arbetsbefriade tiden till att skaffa sig en ny framtid, att omskola sig, skaffa ett nytt jobb, starta eget, säger Ola Orre.
För den som inte fått jobb inom elva månader finns en försäkringsdel, där man månadsvis kan söka om ersättning i nio månader – eller i ett helt år om man varit anställd i 20 år. Under försäkringstiden ges också utfyllnad upp till ens gamla Ericsson-lön. Den som är 58 år erbjuds 65 av lönen i avgångspension, för den som är 60 år är siffran 70 procent.
De anställda får sina uppsägningar under nästa månad, när den första lämnar jobbet tickar stödpaketet igång. Det är coachning och rådgivning med hjälp av Trygghetsrådet och andra organisationer. Ericsson har ordnat en lokal intill fabriken där de uppsagda kan få utbildning och har tillgång till datorer.
Jämfört med Ericssons fabrik i Gävle, som lades ned 2010, är medelåldern i Katrineholm 10 år lägre, runt 40 år. Detta plus den tuffa industriarbetssituationen har gjort att IF Metall satsat hårt på omskolning i förhandlingarna.
– Vi har fått till stånd en utbildningspott på en betydande summa pengar, hur mycket får jag inte säga. Den ska användas för kurser som ska ge stora chanser till ett nytt jobb och som inte samhället betalar, säger Ola Orre.
Den som vill inleda studier på två år eller längre kan få nio månaders ersättning utöver de garanterade 11 månaderna.
– Den biten har vi kämpat hårdast med och har haft ett mycket bra stöd från de andra fackförbunden. Vi hade inte nått så långt utan samarbetet med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna, säger Ola Orre.
När nedläggningsbeslutet kom i mars sade han till DA att ”ska man bli uppsagd ska man nog bli det av Ericsson”. Företagets avvecklingsansvarige Stefan Edqvist vill inte svara på hur generöst detta stödpaket är jämfört med andra, men Ola Orre säger:
– Man kan nog säga att det är det bästa hittills inom Ericsson.