Industriarbetarnas tidning

”Jag vill vara kvar här hela livet”

19 maj, 2015

Skrivet av

Husfabriker viktig kund

I Heby sågas gran som är starkt och tåligt.

Hela timmerstocken tas till vara, 50 procent blir brädor och plank. 50 procent blir biprodukter. Massa- och pappersindustrin behöver råflisen.

Energisektorn köper bark, sågspån och torrflis.

Husfabriker, limträfabriker och emballagetillverkare är viktiga kunder.

Johnny Leat, sågverksarbetare:

”Jag är 30 år nu och har jobbat här sen jag var 19. Jag trivs med mina arbetskamrater och med jobbet så jag hoppas att jag får vara kvar hela livet.

Ja, min arbetsplats ser faktiskt ut som en cockpit. Man kan tro att man sitter i ett flygplan, en schysst plats, fin utsikt över timmerstockarna och skogen. De spelade in tv-serien Jordskott här. Jag kollar på den. Lite skumt, men helt okej! Filmteamet var här nedanför bland timmerförarna, och så filmade de inne i torkarna.

Vad jag gör? Jag barkar, skalar bort barken på stockarna helt enkelt. Det är mest övervakning. Men man måste vara uppmärksam. Timmerstockarna kan komma in dubbelt i maskinen. Det är inte bra. Då får han som sitter där, Micke, gå ut och krana. Förut gick vi ut till maskinerna. Nu kör vi kranen inifrån kontrollrummet. Allt är inbyggt. Det var efter att min kompis klämdes ihjäl för några år sen. Det var tufft, väldigt jobbigt. Jag såg honom innan ambulansen kom. Vi hade känt varandra sen vi var barn och började ungefär samtidigt på sågverket.”

Berättat för Elinor Torp

Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.