Ska Stockholm växa och bostadsbristen dämpas krävs nya lösningar. Att bygga husen av trä i fabrik kortar byggtiden i städerna, skapar jobb i glesbygd och är bra för miljön, menar GS-facket.
Under ett seminarium och en studieresa diskuterades trähus och bostadsbrist. Bakom arrangemanget stod bland andra Seppo Sinimaa, ordförande i GS-fackets avdelning 9.
– Syftet med dagarna var att koppla ihop hustillverkare, politiker och bostadsbolag och det tycker jag att vi har lyckats med.
Det är inte ofta det syns att ett trähus är ett trähus. Särskilt inte i Stockholm. Under studieresan som GS–facket anordnade i början av juni besöktes flera olika byggnader och den enda som visade upp en fasad av trä var Folkhems berömda åttavåningshus i Strandparken i Sundbyberg. Där har cederträet på fasaden börjat skifta från brunt till grått, precis som det är tänkt.
De flesta trähus i Stockholm har putsad fasad. Att de ändå räknas som trähus beror på att stommen är tillverkad av trä. Men det är mer än så som skiljer trähusen från de vanliga betonghusen.
Moderna flervåningshus av trä byggs inte på byggarbetsplatser i växande städer– de tillverkas i fabriker på orter som Bygdsiljum, Töreboda, Anneberg och Skellefteå, och företagen som tillverkar husen sneglar på bilindustrin.
– Om Scania kan köpa in komponenter av underleverantörer, varför skulle inte husindustrin också kunna göra det, undrade David Öberg på Moelven Byggmodul, en av talarna på GS seminarium om industriellt byggande.
Ända sedan det 1994 åter blev tillåtet att bygga högre hus än två våningar i trä har företagen jobbat för att utveckla och förbättra både byggtekniken och sina produktionssystem. Precis som andra industrier handlar det för husfabrikerna om att producera sina varor så effektivt som möjligt.
När husdelarna sedan levereras till byggarbetsplatsen går det betydligt snabbare att sätta upp trähusen än att platsbygga ett betonghus.
Med på seminariet fanns bland andra Veijo Kanerva från allmännyttiga Familjebostäder som ska fördubbla antalet nybyggda bostäder i ett led att möta bostadsbristen i Stockholm. Då måste de hitta nya sätt att bygga på säger Veijo Kanerva till Dagens Arbete.
– De lokala entreprenörerna räcker inte till i dag och vi måste få upp byggnaderna snabbare. Vi har också krav på oss att ha en miljöprofil, därför tittar vi på möjligheten att bygga i trä.