Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

En krispolitik mot nationalismen

2 september, 2015

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Orons sommar måste övergå till att bli den politiska viljans höst. Dags för en expansiv politik för jobb, bostäder, utbildning och trygghet.

I sitt sommartal utgick statsminister Stefan Löfven från det han kallade ”orons sommar”, en svensk sommar som förutom regn och rusk också inneburit handgranatattacker i Malmö, mord på Ikea i Västerås och ökat hat på nätet. Löfven aviserade hårdare tag mot brottslighet samtidigt som han vädjade om ökad anständighet i det offentliga samtalet. Båda sakerna alldeles nödvändiga. Men grundläggande är trots allt att regeringen kan börja visa resultat när det gäller bekämpandet av arbetslösheten.

Orons sommar måste övergå till den politiska viljans höst. Höstbudgeten blir Löfvens första riktiga då Decemberöverenskommelsen innebär att regeringen nu äntligen får igenom sin egen ekonomiska politik. Förväntningarna är höga.

I en tid när fascismen är på stark frammarsch runt om i Europa måste socialdemokratin återigen göra konststycket att både mota bort nationalismen och samtidigt hålla ihop landet i kamp mot ojämlikhet och ökade sociala motsättningar.

Journalisten Björn Elmbrant visar i sin nya bok Innan mörkret faller (Atlas) hur olika Sverige och Tyskland hanterade 1930-talskrisen. Den svenska finansministern Ernst Wigforss vågade gå sin egen väg och satsa på rejäl stimulanspolitik som botemedel mot massarbetslöshet och depression. Krispolitiken gjorde att nazismen aldrig fick riktigt fotfäste i vårt land.

Det finns andra lärdomar att dra. När man i Tyskland från det politiska etablissemanget började ta in Hitler och nazisterna i den politiska värmen i tron att man då skulle få folk att se hur ihålig deras propaganda var lyckades man i stället normalisera nazismen till den grad att Hitlers nationalsocialister vann stort i de parlamentariska valen.

Kanske något att tänka på för en borgerlighet som denna sommar uppvisat skrämmande tendenser att vilja normalisera Sverigedemokraterna? Man tar sig för pannan när man läser ledarsidorna på Dagens Industri, Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet. Som tur är finns det anständiga liberaler som DN:s Peter Wolodarski och Sydsvenskans Per Svensson och Per T Ohlsson som håller emot.

Medan borgerligheten bråkar internt om sitt förhållande till extremhögern måste den rödgröna regeringen ägna sig åt sakpolitik. Nu krävs en expansiv krispolitik som satsar på jobb, bostäder, utbildning och trygghet – ja en politik som skapar framtidstro och samhörighet, där ingen plats för syndabockar finns.

Mot nationalismens falska gemenskapslockelser måste sättas medborgarskapets känsla av att alla behövs och att samhället det är vi tillsammans. Lär av historien, Löfven.

3 kommentarer till “En krispolitik mot nationalismen

 • Att demonisera sina motståndare för att man inte kan klarar en debatt helskinnad är dålig retorik. Du vet varför vissa oönskade partier går framåt i Europa. Nu har vi fått väldig spricka mellan medborgare och mellan medborgare och politiker som är djupare än aldrig förr. Det kanske kommer som en nyhet men faktum är att det finns en väldig massa människor som inte är globalister. Människor i Europa som undrar varför folkrätten och rätten till ett land inte ska gälla Européer. Du som är debattör kanske kan förklara varför arbetarrörelsen dumpade oss lågutbildade arbetare som ett par smutsiga skor för att lägga all kraft på den internationella solidariteten och globalismen. Det som etablissimanget sysslar med är inte demokrati. Om vi haft folkstyre så skulle vi haft en flyktingpolitik som varit förankrad hos folket. Ni som ser världen från ovan får ursäkta. Men vi har inte i demokratiska val fått säga ja till att bli ett mångkulturellt land där svensken snart blir i minoritet och slutligen statslös. Att vilja ha en förnuftig flyktingpolitik som vårt land orkar med är faktiskt inte fascism. Snarare bondförnuft.

 • Även kommunismen måste hållas tillbaka – det räcker inte bara med nationalsocialismen.
  Och detta har arbetarrörelsen och socialdemokratin glömt.
  Alla kommunister går inte runt med röda t-shirts med texten ”Jag är kommunist”, en hel del kallar sig sossar.

 • Närmare nationalism än den ”svenska modellen” kommer vi väl knappast då den effektivt gör det omöjligt för dom svagaste (läs ungdomar, invandrare) att komma in på arbetsmarknaden, detta då förstås genom LAS.
  Med tanke på den massinvandring vi ser måste LAS förändras till ett kvotsystem då lagen är diskriminerande mot utsatta grupper.
  Hur många inom fackförbunden är för en sån förändring?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Syna SD i sömmarna

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Bättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under de senaste tio åren legat ute i Huddinge, nära Södertörns högskola. Tyvärr har arkivet under en längre tid dragits med […]

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Rösta för ett öppet Europa

Försvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Prata politik utanför parlamentet

Helle Klein om Reformisterna och reaktionerna på S högersväng i regeringsbildningen.

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden är idiotisk och onödig. Den […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.