Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Vinden har vänt

30 september, 2015

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Vem vänder vindarna, sjöng en gång Eva Dahlgren. Faktum är att just nu är det svenska folket.

Efter en sommar med iskalla politiska vindar av hot och hat blåser nu solidaritetens och humanitetens vind över Sverige. Ett sällan skådat folkligt engagemang för att ta emot flyktingar gestaltas nu i varenda kommun, där frivilligkrafter fixar mat, kläder, husrum och annat nödvändigt för människor som flyr krig och fattigdom. Snabbt blev ”Refugees welcome” ett mantra som möter flyktingar vid tågstationer, busstationer, på gator och torg runtom i Sverige. Folkrörelserna står på tå för att värna människovärdet.

Civilsamhället har visat sig starkt och handlingskraftigt i en tid då politikerna verkade bli tagna på sängen. Nu är det den folkliga praktiska solidariteten som förändrar samhället. Det är oerhört hoppingivande. Den fantastiska insamlingsgalan i Globen på tisdagkvällen är ännu ett exempel på hur artister, flyktingorganisationer och volontärer tillsammans gör skillnad. På några timmar hade svenska folket skänkt nästan 40 miljoner kronor till UNHCR.

Glädjande sätter den solidariska rörelsen också avtryck i opinionen. Dagens Nyheter kunde häromdagen visa att antalet medborgare som vill ha en generös flyktingpolitik har ökat markant. I Sverige räds man mer den växande rasismen än det växande antalet flyktingar och invandrare. Det är hoppingivande och borde på sikt få politiska konsekvenser.

Sverigedemokraterna har backat men ligger trots det högt och är just nu tredje största parti. Polariseringen mellan dem som vill ”stoppa invandringen” och den stora majoriteten som vill ta emot flyktingar och invandrare har ökat. Det starka engagemanget för flyktingarna har dock fått tyst på den delen av borgerligheten med Dagens Industris och Svenska Dagbladets ledarsidor i spetsen som ville åstadkomma en kursändring så att Alliansen kan bilda regering med SD:s hjälp framöver.

Samtidigt ska vi inte förledas att tro att dessa krafter har gett upp. Tvärtom tyder avslöjandet om Svenskt Näringslivs täta samröre med SD på att borgerligheten är splittrad. Bråket mellan liberala tidningars ledarsidor är ett annat exempel. Inom framförallt Moderaterna finns en stark opinion som vill föra en mer restriktiv invandringspolitik och hitta ett samarbete med SD. Än så länge tycks Anna Kinberg Batra lyckligtvis hålla emot.

Alltmedan borgerligheten famlar har de rödgröna ett ypperligt tillfälle att ta kommandot i formandet av en progressiv politik för det mångkulturella samhället, en politik som både värnar generositet och öppenhet i flyktingmottagandet och ordning och reda på arbetsmarknaden när det gäller arbetskraftsinvandring. Här finns all anledning att ta strid mot den borgerliga Alliansen som försöker använda flyktingkatastrofen till att luckra upp anställningstrygghet och grundläggande arbetsmarknadslagar. Slopandet av LAS är en lika usel borgerlig idé oavsett om den påstås hjälpa flyktingar eller småföretagare. Införandet av alltfler osäkra anställningar är också bara gammal borgerlig skåpmat om än i ny förpackning när det påstås främja integrationen.

Statsminister Stefan Löfven var lite sen i starten men har nu fått upp farten. Som få andra europeiska ledare har han drivit på unionen i flyktingvänlig riktning. Regeringen måste dock göra mer på hemmaplan och säkra en infrastruktur för den solidaritet som nu dagligen manifesteras på ideell väg. Regeringen anslår 10 miljoner extra till hjälporganisationer vilket är utmärkt men inte tillräckligt. Nu behövs samverkan mellan stat, kommuner, myndigheter och civilsamhället.

Flyktingströmmarna kommer inte ta slut på länge än. Politiken måste inse att vi lever i migrationens tid. Just nu är det de oförsonliga krigen och konflikterna som får människor att fly. Framöver kommer vi få se klimatflyktingar i allt större utsträckning. Därför är det hög tid att skapa en politik för migrationssamhället Sverige.

I längden kan inte allt bygga på volontärer och välgörenhet. Solidaritetens vind behöver mötas med solidariskt samhällsbygge i folkomflyttningarnas och det mångkulturellas tid.

En kommentar till “Vinden har vänt

  • Utmärkt Helle! Jag känner samma glädje och hoppfullhet inför att allt fler visar sina sympatier för medmänniskor och vill dela med sig.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Syna SD i sömmarna

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Bättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under de senaste tio åren legat ute i Huddinge, nära Södertörns högskola. Tyvärr har arkivet under en längre tid dragits med […]

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Rösta för ett öppet Europa

Försvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Prata politik utanför parlamentet

Helle Klein om Reformisterna och reaktionerna på S högersväng i regeringsbildningen.

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden är idiotisk och onödig. Den […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.