Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Ödeshösten kräver samling

16 september, 2015

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Löfven kom inte med några nyheter men nog så viktig är den politiska riktning han angav med start i den retoriska frågan: Vad vill vi att Sverige ska stå för? Den kommande hösten är en ödeshöst där vår tids avgörande samhällsfrågor förkroppsligas i de stora folkvandringarna av desperata flyktingar samt i det stundande klimatmötet i Paris.

Den som tror att en regeringsförklaring i den mediala skedmatningens tid ska innehålla några nyheter har inte förstått mycket. I flera veckor har regeringen matat nyhetsreportrar med olika budgetutspel. I princip är hela den kommande höstbudgeten redan känd. Det var således få nyheter i Löfvens regeringsförklaring vid Riksmötets öppnande.

Göran Persson brukade lösa nyhetssuget genom att göra regeringsombildningar. Han älskade att överraska det församlade medieuppbådet med att räkna upp namnen på nya statsråd. Den chansen tog inte Löfven. Det säger nog en del om hans ledarskap med en genuin tro på att människor måste få chansen att göra sitt bästa. Han kan beskyllas för senfärdighet och låg profil men frågan är om det inte just är lagbyggaren och den som vill se samling och konstruktivt samarbete som är den viktigaste politikern i dagens kaotiska tid. Hellre lite långsam och grundlig än snabb och opinionskänslig.

Löfven kom inte med några nyheter men nog så viktig är den värdegrund och politiska riktning han angav med start i den retoriska frågan: Vad vill vi att Sverige ska stå för?

Medan våra nordiska grannar som Danmark och Finland gör allt för att stämpla sig själva som icke gästfria länder som helst ser att inga flyktingar alls söker asyl betonar statsministern att Sverige fortsatt ska vara ett öppet och generöst land.

Den längsta applåden fick Löfven, (och jag uppfattade som att det applåderades över blockgränsen), när han sa att Sverige alltid måste stå upp för människors lika värde, närhelst judar, muslimer eller kristna hotas för sin tro eller HBTQ-personer hatas för sin sexuella läggning.

Det är oerhört glädjande att regeringen inte låter sig anpassas av rådande opinionsuppsving för SD utan istället håller fast vid värnandet av den internationella solidariteten och det mångkulturella samhällets möjligheter.

Den kommande hösten är en ödeshöst där vår tids avgörande samhällsfrågor förkroppsligas i de stora folkvandringarna av desperata flyktingar samt i det stundande klimatmötet i Paris. Flyktingkrisen och klimatkrisen utmanar våra demokratier och kräver modigt och långsiktigt beslutsfattande.

Regeringen Löfven har höga ambitioner i både flyktingpolitiken och miljöpolitiken. Här finns den etiska dimensionen av att politiken måste värna människovärdet och respektera planetens gränser för vad den tål.

Men klimat- och flyktingpolitiken är inte bara ödesmättade måsten utan kan i högsta grad bli de motorer som skapar nästa tillväxtsprång. Redan diskuterar experter att Tysklands flyktingmottagande sätter fart på ekonomin. Nu måste det byggas bostäder, rustas infrastruktur och skapas utbildningar, vilket ger jobb åt både infödda och invandrare. Likaså finns i miljö- och klimatomställningen en stor potential till nya gröna jobb, tekniska innovationer och ökad export.

De senaste veckornas starka folkliga engagemang för medmänsklighet och solidaritet är hoppingivande. Måtte det politiska klimatet också präglas av samverkan och vilja att göra gott.

Riksdagsledamöternas gnolande på ”Himlen runt hörnet” vid Riksmötets öppnande ingav någon sorts hopp om en ny ton i den politiska debatten.

Kanske kan ödeshösten innebära en ny samförståndsanda.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.