Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi driver på för en bra arbetsmiljö

10 september, 2015

Skrivet av

Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall
Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall

Sanna drivkrafter kommer inifrån. IF Metalls arbete för att skapa goda arbetsmiljöer är ett bra exempel på det. Den starka motorn som driver på utvecklingen är målet om medlemmarnas bästa.

Hälsa och säkerhet på jobbet är en av IF Metalls stora frågor. Kampen för god arbetsmiljö finns i våra rötter. Under slutet av 1800-talet gick arbetarrörelsen i första ledet mot risker och faror på arbetsplatserna.

Sedan dess har hälsa och säkerhet genom förbättringar av arbetsmiljön varit en hjärtefråga för oss. Vi driver på för att förebygga skador och dödsfall. Vi jobbar aktivt för att få trygga och utvecklande arbeten.

Jag vill påstå att vi har varit framgångsrika. Det finns bra metoder för att hantera många av de risker som vi känner till. I Arbetsmiljöverkets senaste statistik kan vi också se att antalet arbets-olyckor minskar. Det är ett viktigt trendbrott.

Men vi ser samtidigt att antalet arbetssjukdomar ökar för femte året i rad. Allt fler mår psykiskt dåligt på grund av sitt jobb. Många pressas av hårt slimmade organisationer som alltför sällan ger utrymme för vila eller återhämtning.

Detta är vår nästa utmaning. Ett alltmer stressat och pressat arbetsliv ska mötas med våra idéer om ett mer utvecklande och hållbart arbete.

IF Metall utgår från idén om ”Hållbart arbete”. Vårt mål är att alla anställda ska ha ett arbetsinnehåll som är meningsfullt och alla ska kunna växa i sitt arbete. Vi vill utveckla arbetsorganisationerna och med det vill vi också driva på för kompetensutveckling, lönesystem och jämställdhet.

Vi har blivit ganska duktiga på att säkra maskiner så att ingen skadar sig på dem, men det räcker inte. Det är lika viktigt att förebygga och se till att människor inte får allvarliga skador av stress på sina jobb.

Redan i dag händer det mycket på våra arbetsplatser. Förtroendevalda driver på för bättre arbetsmiljö och för ett rikare arbetsinnehåll. Gemensamt opinionsbildar vi kring IF Metalls krav och vi satsar på fler utbildningar för att nå våra mål.

Också inom politiken har arbetet för bättre arbetsmiljö fått hög prioritet. I nära samråd med arbetsmarknadens parter arbetar regeringen fram en ny arbetsmiljöstrategi. Det ska anställas fler arbetsmiljöinspektörer och mer resurser riktas till den regionala skyddsombudsverksamheten.

Under hösten startar ett projekt för framtidens tvätterier som IF Metall varit drivande för att få till stånd. Projektet ska identifiera problem och utveckla modeller för att förebygga belastningsskador, skapa hållbara arbeten och attraktiva arbetsplatser. Det gynnar framför allt de många kvinnor som arbetar inom tvätteribranschen, men kommer också att ge kunskap och verktyg som är bra för hela industrin.

Jag vet att vi har vad som krävs för att gå i första ledet och bryta ny mark. Vårt arbete för att få säkra och trygga arbetsplatser har pågått i över hundra år. Medlemmarna har rätt att förvänta sig att vi också i fortsättningen driver på och leder utvecklingen.

Anders Ferbe 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nu håller vi ihop – det provocerar

Nu håller vi ihop – det provocerar

Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Arbetsmiljöfrågorna måste lyftas upp

De senaste åren har det funnits många indikationer på att det är mycket som inte står rätt till när det gäller arbetsmiljön på våra arbetsplatser.

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Vi är framtidens industri­arbetare

Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Värna arbetsmiljön – och affärerna

Hur reagerar chefen om jag som visstidsanställd eller inhyrd ställer kritiska frågor om säkerheten? Får jag komma tillbaka till jobbet då?

Sjuka Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna. Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Nu agerar Arbetsmiljöverket mot Samhall

Först la Arbetsmiljöverket ner skyddsombudets anmälan. Sen ändrar sig myndigheten. Nu tvingas Samhall i Eskilstuna att svara.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.