Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Lyssna inte på apokalypsens röster

20 oktober, 2015

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.

Det politiska svaret på flyktingkrisen som basuneras ut på somliga borgerliga ledarsidor och bärs upp av Kristdemokraterna och de numera nygamla Moderaterna är låtsaspolitik som ska signalera tuffare tag men som knappast förändrar verkligheten. Apokalypsens reaktionära riddare kan skrika sig hesa om undergången. Under tiden bör liberaler och socialdemokrater samverka om ett öppet och jämlikt Sverige för alla.

Antidemokratiska rörelser har en förkärlek för apokalypsen, dvs konstaterandet att allt kommer att gå åt helvete underförstått ”om ni inte gör som vi vill”. Sverigedemokraternas livsluft är just undergångsföreställningen att Sverige håller på att dras ned i ett multikulturellt moras och svenskarna försvinna som majoritetsfolk. En grumlig etnocentrism och unken nationalism i skön förening med andra ord.

I apokalypsens politiska svar ligger det drastiska kravet på total omvändelse. I SD:s värld hette det en gång ”Bevara Sverige Svenskt” men det uttrycks lite mer förfinat i dag. Extremism, om den så är politisk eller religiös, närs som sagt ofta av apokalypsens världsbild.

Mer oroande är att det apokalyptiska anslaget nu tycks sprida sig också inom den etablerade politiken och på landets borgerliga ledarsidor. Sedan en tid tillbaka kan man skönja ett ställningskrig mellan de liberala krafter inom borgerligheten som fortfarande värnar att Sverige ska vara ett generöst flyktingland och de mer reaktionära krafterna som efterlyser högre murar. När Svenska Dagbladet, Expressen och Dagens Industri som numera utgör vår samtids mest reaktionära röster gång på gång upprepar att vi står inför en systemkollaps låter det förvillande likt Jimmie Åkessons dystopi. Ledarsidorna säger inte ”stoppa invandringen” eller ”stäng gränserna” utan talar om behovet av ”signalpolitik” vilket i praktiken ska leda till samma sak, nämligen ett minskat flyktingmottagande.

Det politiska svaret som basuneras ut på reaktionens ledarsidor och bärs upp av Kristdemokraterna och de numera nygamla Moderaterna blir således låtsaspolitik som ska signalera tuffare tag men som knappast förändrar verkligheten. Tillfälliga uppehållstillstånd och skärpt anhöriginvandring hör till dessa signalpolitiska mantran. Sverige ska framstå som ett mindre välkomnande land helt enkelt. Inget av dessa förslag löser dock problemen med själva flyktingmottagningen och integrationen. En så gott som enig expertis hävdar att tillfälliga uppehållstillstånd dels är ett slag i luften (de som söker asyl i dag är från konfliktområden där krig och elände knappast lär vara över på tre år), dels skulle försvåra integrationen. Och dessutom öka byråkratin. Ett redan överbelastat Migrationsverk skulle få än mer att göra med att återkommande pröva ansökningar om förlängning av de tillfälliga uppehållstillstånden.
Det är med andra ord riktigt dålig politik.

Flyktingkrisens allvar kräver nu i stället en social ingenjörskonst av den konstruktiva sorten som vill lösa ett mänskligt behov, inte mota bort det med signalpolitik.

Runtom i kommunerna pågår idag ett frenetiskt och ofta kreativt arbete där det offentliga och civila samhället samverkar i en djup och värdig humanism. Olika modeller växer fram: Västerviks modulhusbyggande, Södertäljes beredskapsskolor, Kirunas kortade handläggningstider för plan- och byggärenden och så vidare. På riksplan har arbetsmarknadens parter och staten enats om ”snabbspår” för nyanlända till arbetsmarknaden.

De som sysslar med politik vet att varken domedagen eller lyckoriket är nära. Däremot kräver verkligheten just nu prestigelös samverkan. Flyktingkrisen kan om den hanteras rätt bli just den motor som kan få igång Sverige igen. Det handlar om att bygga bostäder, ordna med utbildning och slussa människor till rätt jobb.

Apokalypsens reaktionära riddare kan skrika sig hesa om undergången. Under tiden bör socialliberaler och socialdemokrater samverka om ett öppet och jämlikt Sverige för alla.

2 kommentarer till “Lyssna inte på apokalypsens röster

  • I samband med andra världskriget evakuerades 407 000 karelare till Finland, dvs 10 procent av Finlands befolkning. Omkring 12 miljoner tyskar flyttades från Östeuropa till Västtyskland. Vi har kanske något att lära oss.

  • Vad nationalismhetsen alltid ignorerar är att Sverige inte finns, det har aldrig funnits. Det vi kallar Sverige är bara ett hopkok av influenser utifrån, precis som alla andra länder som inte är helt tillslutna. Vet ni vad som kan sägas är ett helt slutet land? Nordkorea. Det är alltså inte något att eftersträva.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till dig och mig. Valdagen är demokratins högtidsdag. Den är vacker för som  historikern Henrik Arnstad (nyligen […]

Farligt förakt för demokratin

Farligt förakt för demokratin

Demokratikampen måste föras både i parlamenten och på arbetsplatserna.

Förnuftet segrade till slut

IT-skandalen på Transportstyrelsen utvecklades till en politisk cirkus där hot om misstroendevotum har haglat mot olika ministrar. Statsministern svarade med en ommöblering i regeringen i somras där både inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson fick lämna regeringen. Däremot förklarade Löfven att i hans regering är Peter Hultqvist försvarsminister. Det var mycket klokt då försvarsministern […]

Se upp för tryggheten

Socialdemokratin samlas till kongress i Göteborg. Det våras ute men politiken ter sig fortsatt vintrig. Det är frostigt och isigt. Det gnälls och skälls mellan blocken i en icke-konstruktiv anda alltmedan det stora missnöjespartiet rasistiska SD förnöjt ser på. Oppositionspartierna tycks anse att det där med att vara i opposition år obstruktion och destruktion. Det […]

Moderatledarens mummel oroar

Affären ”Egor Putilov” visar om något att Sverigedemokraterna inte är ett ”normalt parti”. Hur gärna somliga inom näringslivet och borgerligheten än skulle vilja att de var det. Om inte SD:s djupa rötter i nazism och fascism är tillräckligt för att ta avstånd från detta parti så bör högersympatisörer bli djupt bekymrade över SD-vurmandet för Putin […]

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.