Industriarbetarnas tidning

”Grå” företag skapar ohälsa

23 oktober, 2015

Skrivet av

Regeringen pekar ut två områden som kräver extra arbete när det gäller arbetsmiljö: ”halvskumma” företag och ohälsan bland yngre.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) skulle ha talat på arbetsmiljöriksdagen, men istället klev statssekreteraren Irene Wennemo upp på scenen i Norra Latins skolaula i centrala Stockholm.

– Jag fick hoppa in med kort varsel. Ylva håller på att jobba för en bättre arbetsmiljö mellan de politiska partierna, sade hon.

Irene Wennemo fortsatte med att hävda att den fysiska arbetsmiljön går åt rätt håll. Äldre arbetskraft mår i dag bättre.

– Belastningssjukdomar var ett stort problem i den äldre arbetskraften, förut. Sedan var det kvinnor 30 till 50 år som hade den riktigt stora ökningen. Nu är det de ännu yngre som verkligen sticker i väg.

– Värst är det i yrken med kontaktytor. Läkare, präster, sjuksköterskor. Arbetsförmedlingen har också problem med sjukskrivningstal, det handlar om personer som är väldigt ambitiösa. Det är något i de här arbetena som gör att de blir utbrända väldigt tidigt.

Wennemo menar att den kommande föreskriften om psykosocial arbetsmiljö kommer att bli ett viktig verktyg för att ta itu med dessa problem.

– Det är inte individen det är fel på, det är något i miljön, säger Irene Wennemo.

Regeringen har ringat in två områden som extra knepiga och mest angelägna att ta tag i: Ohälsan bland yngre och grå företag.

– Dessa är arbetsgivare som rör sig i gränslandet mellan vitt och svart. Där man använder dålig arbetsmiljö för att pressa priserna. De struntar inte bara i arbetsmiljön utan även i skatter och avgifter. Det blir en viktig utmaning att komma åt dem.

Tragedin i Trollhättan i går satte också ton på årets upplaga av arbetsmiljöriksdagen. Så här sade Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i sitt inledningstal:

– Tyvärr är jag inte förvånad. En dylik händelse har jag befarat länge. Inom kort kommer detta också bli ett ärende hos oss, sade hon.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

Verktygen för att klara stress och oro

Verktygen för att klara stress och oro

Vi människor har fyra grundläggande strategier för att möta stress och oro. Psykologen Johan Bergstad om vikten av att välja rätt strategi till rätt tillfälle.

”Människor trasas sönder av orimliga krav”

”Människor trasas sönder av orimliga krav”

Hur det är på Samhall säger någonting om hela arbetslivet, skriver DA:s reporter Elinor Torp.

”Långsiktigt är det bra för vilket företag som helst”

”Långsiktigt är det bra för vilket företag som helst”

De anställda på Svenska Manometer­fabriken i Leksand avstod löneökningar mellan 2017 och 2020 i utbyte mot sex timmars arbetsdag. Läs om hur det gick sen.

De växte under krisen

De växte under krisen

Hur går det egentligen till när man måste anställa eller hyra in personal under en pandemi? I värmländska Kil har de hittat svaren.

Expertens råd för digitala möten

Expertens råd för digitala möten

Vad bör man som grupp tänka på inför ett möte eller förhandling via skärm? Här ger psykologen och fokusexperten Johan Bergstad några användbara tips och råd.

Farligt fusk med truckkort

Farligt fusk med truckkort

I ett skåp i Mellansverige finns en pärm. Den är fylld av falska truckkort. Men de flesta kort finns hos förare som kör utan att veta hur.