Industriarbetarnas tidning

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

1 oktober, 2020

Skrivet av

En redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo. Samtidigt har de kraschade förhandlingarna ingett hopp för LO:s sammanhållning.

Hur en förhandling bryts säger något om samtiden, menar Irene Wennemo, generaldirektör för statliga Medlingsinstitutet. När förhandlingarna bröts i natt var det inte så krisartat och konfliktfyllt som det varit vid tidigare tillfällen.

– Man skildes på ett civiliserat sätt och det har inte uppstått någon splittring inom LO.

Irene Wennemo säger att det tidigare fanns tvivel på att LO verkligen företrädde alla förbund, vilket inte minst avhoppen från förhandlingarna i vintras visade. Men hon tror att processen den senaste tiden, med Susanna Gideonsson som LO-ordförande, kan ha gjort det lite enklare för LO framöver. Förbunden har inte spelat ut varandra.

Även de tre parterna LO, PTK och Svenskt näringsliv har visat god vilja.

– Alla tre har kommunicerat ut samma budskap. Det gör det mycket enklare att återuppta förhandlingar igen om det är läge.

Läge är det inte just nu, för det står en avtalsrörelse för dörren. Avtalen löper ut den sista oktober. Från politiskt håll hörs uppmaningar att parterna ska fortsätta. Men, säger Irene Wennemo, det måste också finnas något att förhandla om.

– Parterna måste känna att det finns förutsättningar att bli överens. Även om det inte var så mycket kvar att enas om så var det tillräckligt för att de inte skulle komma överens.

Från flera förbund, bland annat Pappers, hörs nu uppmaningar om att man ska lyfta in frågorna om otrygga anställningar i avtalsrörelsen. Irene Wennemo är skeptisk.

– Den här avtalsrörelsen är komplicerad i sig, utan att man tar in arbetsrätten i den. Men parterna gör självklart som de vill.

Det som gör avtalsrörelsen extra krånglig i år är att coronan har slagit extremt olika mot olika branscher. En del har bottenlöst stora problem, medan andra går otroligt bra, säger Irene Wennemo.

– Det har vart nåt av ett lotteri vilka som är vinnare och förlorare på den här situationen.

De stora obalanserna i ekonomin gör det svårt att hitta en löneökningstakt som passar alla.

– Det märke som läggs fast kommer många inte att känna igen sig i.

Samtidigt, säger Irene Wennemo, har ingen kommit på någon bättre idé än industrins märke för att bestämma löneökningarna. Att de som har turen att jobba i branscher som går bra skulle få höga påslag medan andra inte får något alls är inte rimligt.

Nu tror hon att Medlingsinstitutet, som delvis ska försvara industrins normerande roll, kommer att få lägga mer krut på att förklara varför de tycker att märket trots allt är en bra idé.

Hade parterna lyckats i las-frågan hade det varit ett styrketecken, nu kan det bli svårare för parterna att enas, tror Irene Wennemo.

Finns det över huvud taget någon möjlighet att träffa ett längre avtal under de här omständigheterna, eller måste det bli kort?

– Det är en svår fråga. Jag passar på den.

Parallellt med förhandlingarna kommer politikerna gå vidare med arbetet att lagstifta om en ny arbetsrätt utifrån den statliga utredning som finns

– Samtidigt är det ju inte så enkelt att man bara tar utredningen och gör en lag av den. Man måste till exempel ta hänsyn till remissinstanser, det finns många detaljer i utredningen att titta på.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om las, som man avbröt i höstas. Framför allt vill man få till ett bättre stöd för omställning.

Pappers: Svårt att förhandla under pandemin

Pappers: Svårt att förhandla under pandemin

Att kommunicera digitalt har sina fördelar. Men i en förhandling vill man helst träffas face-to-face, inte via skärm, tycker Pappers förhandlare.

Irritation över Holmens extra utdelning

Irritation över Holmens extra utdelning

En halv miljard i extra utdelning ska kompensera aktieägarna för förra årets halverade utdelning. Samtidigt blir de anställda utan kompensation för uteblivna löneökningar 2020.

Här gav protesterna en extra slant

Här gav protesterna en extra slant

De centrala löneförhandlingarna gav inte vad Pappers hade krävt. Men på Katrinefors bruk blev det lite extra. Avdelningsordföranden Gabriel Jöngren delar med sig av sina bästa förhandlingsknep.

Enträget förhandlande gav extra i potten på Scania

Enträget förhandlande gav extra i potten på Scania

IF Metallklubbarna på Scania har förhandlat fram ett lönepåslag på 3,3 procent. 0,6 procentenheter mer än det centrala avtalet.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

Lön & makt Podden om industriarbetarnas historia

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Harald Gatu och Anna Julius om industriarbetarnas historia. Avsnitt 1: Allt började på Hvilans gjuteri och mekaniska verkstad i Kristianstad.

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Lön & makt, avsnitt 2: Harald Gatu och Anna Julius om den längsta striden, metallstrejken 1945.

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Harald Gatu och Anna Julius om det glada 80-talet, som var allt annat än glatt för fackföreningsrörelsen.

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Harald Gatu och Anna Julius om övertidsblockaden som gav facket fördel efter 90-talskrisen.

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Harald Gatu och Anna Julius om striden om kollektivavtalet under finanskrisen.

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar en ny podd om industriarbetarnas historia. I Lön & makt lyfter Harald Gatu och Anna Julius fram fem viktiga årtal som format din lön och dina villkor i dag.