Industriarbetarnas tidning

I Dagens Arbetes podd tar du del av intervjuer, samtal, på plats-reportage och annan ljudjournalistik. Här hittar du alla våra poddar.

Medlingsinstitutet: ”Reta inte upp facken”

28 september, 2022

Skrivet av

Hushållens ökade kostnader sätter press på kommande lönerörelse och blir en prövning för industriavtalet. I vår podd håller experter nu tummarna för att löntagarna tror på modellen trots reallönesänkning. Och Medlingsinstitutets generaldirektör hoppas att varken arbetsgivare eller den nya regeringen trampar snett.

FÖLJ AVTALSPODDEN !

Dagens Arbete kommer att publicera fler poddavsnitt om avtalsrörelsen. Du hittar dem enklast genom att prenumerera på podden DA möter i din poddspelare. Där hittar du även andra intervjuer, reportage från industrigolvet och samtal om frågor som berör dig som industriarbetare.

Det råder tuffa tider för de svenska hushållen. Inflationen rusar, liksom kostnaderna för el, mat, resor och boende. Och för de allra flesta är löneökningar det enda sättet att öka sina intäkter. Men den svenska lönemodellen bygger sedan länge på att den typen av kostnadsökningar som medborgarna nu drabbas av inte ska kompenseras genom löneökningar.

Dagens Arbete inleder nu sin bevakning av årets avtalsrörelse med ett poddavsnitt som fokuserar på förutsättningarna för det rådande Industriavtalet. Hur tacklar modellen dagens utmaningar, den sammanlagda kostnadschock som nu drabbar svenskarna ger en ny spelplan?

– Jag tror ändå att det finns en förståelse för att företagen inte bedriver stabiliseringspolitik, säger Industriarbetsgivarnas chefsekonom Kerstin Hallsten i podden och fortsätter:

– Vi på arbetsgivarsidan brukar vara tydliga med att vi fokuserar på lönerna och sedan får Riksbanken och regeringen fokusera på sin uppgift. Vi brukar inte vilja att de lägger sig i vad vi gör och då kan inte vi ställa några krav på dem.

Det är viktigt att den nya regeringen inte trappar snett. Man måste inse att det här är en jättesvår situation för facken.

Irene Wennemo, generaldirektör på Medlingsinstitutet.

Erica Sjölander är kanslichef för Facken inom industrin, och även hon ger sin syn på läget i poddavsnittet:

– Det är förstås så att vi ser det som människor upplever. Men vi har valt väg och sagt att det inte är via avtalsrörelser som vi ska kompensera de här kostnadsökningarna, säger hon och fortsätter:

– Modellen bygger på att se över tid och om vi tittar från 1998 fram till 2021 så har det varit en reallöneökning på i snitt två procent per år. Och även om det kanske blir minus fem procent i år så är vår utgångspunkt att modellen kommer kunna fungera framöver.

Samtidigt pekar Erica Sjölander på att svenska industriföretag visat goda resultat de senaste åren. Kerstin Hallsten håller med, men påpekar att det inte säger något om framtiden:

– Ja, lönsamt har det varit. Men det kan svänga snabbt. Många av våra industrier är väldigt beroende av låga elpriser och påverkas förstås om de stiger.

I podden medverkar även Irene Wennemo som är generaldirektör för Medlingsinstitutet, den myndighet som ska se till att svensk arbetsmarknad är så konfliktfri som möjligt. Hon menar att det svåra kostnadsläget för medborgarna ställer stora krav på politiken:

– Det är viktigt att den nya regeringen inte trappar snett. Man måste inse att det här är en jättesvår situation för facken. För de ska stå emot det tryck som ändå finns om att fixa en kompensation. För det är vad medlemmarna säger och du kan aldrig få dem att säga något annat. Det är därför man är med i facket.

Irene Wennemo riktar också en uppmaning till arbetsgivarna inför kommande förhandlingar:

­– Reta inte upp facken i onödan nu, vad det än kan vara i en överenskommelse. Det är lätt hänt, man förhandlar med varandra och plötsligt går det genom något som är väldigt provocerande. Och då kommer man fokusera så mycket på detta att man kanske inte orkar med den viktiga uppgiften att förklara varför det är så viktigt att hålla fast vid att tänka långsiktigt.

Hon är dock övertygad om att modellen med ett löneledande industriavtal tar sig genom dagens utmaningar:

– Märket kommer att hålla även denna gång.

Och även om Irene Wennemo betonar att hon inte ska ge råd till parterna ser hon ändå fördelar med såväl ett långt som ett kort avtal:

– Det naturliga i en sådan här situation är ju ett kort avtal. Men om vi tror på modellen och att Riksbanken kommer att få ner inflationen kan det finnas fördelar med att teckna ett längre avtal. Det blir ett tufft första år, men sedan kan vi snabbt vara back on track med reallöneökningar igen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får mer pengar kvar i plånboken när inflationen drar iväg. Men sen går synen isär, inte minst på hur det går för svensk industri.

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Hotet från inflationen – så illa kan det gå

Hotet från inflationen – så illa kan det gå

Varför skrämmer inflationen parterna i avtalsrörelsen? Till och med facken pratar om reallönesänkningar. Hör experterna i DA:s avtalspodd i ett samtal med Helle Klein. De blickar tillbaka till den skenande inflationen på 1980-talet.

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Inflationen slår hårt mot alla – men allra mest mot dem som har små marginaler. Hur facken hanterar det kan avgöra om LO håller samman eller inte i avtalsrörelsen. 
”Det här sätter hela LO:s möjlighet att komma överens på ett enormt prov”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.