Mens är en arbetsmiljöfråga
Att industrin är en mansdominerad bransch innebär inte att vi kan strunta i arbetsmiljön för de som har mens, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
Ställ in ett gäng robotar i en fabrik och gå därifrån. Inget händer. Men adderar du kompetenta industriarbetare blir läget ett helt annat.
Det är inte antingen eller utan både och som gäller. Människor och maskiner är beroende av varandra i dagens och morgondagens industriföretag.
Det inbördes beroendet fungerar i stora drag så här:
Vi vill ha industrijobb och ett land med en stark och trygg ekonomi. För det krävs framgångsrika industriföretag som kan hävda sig i stenhård internationell konkurrens. En förutsättning för att klara den utmaningen, är att svenska företag ligger mycket långt framme när det gäller innovationer, teknisk utveckling och tekniska hjälpmedel. De måste ha förmåga att vidareutveckla och tillämpa ny teknik. För att klara det krävs industriarbetare med bred och djup kompetens.
IF Metalls linje är glasklar. Våra medlemmar ska vara i framkant när det gäller industriellt kunnande. På det viset kan vi bidra till att många av morgondagens industrijobb hamnar i Sverige.
Gammal teknik bygger inte framtid. I stället ska vi ta vara på möjligheterna med robotisering, automation och digitalisering. Men vi vill inte att den nya tekniken ska drabba våra medlemmar. I stället ska den skapa utrymme för ännu bättre och mer utvecklande jobb.
I stora delar av svensk industri kommer morgondagens industriarbetare att vara oerhört värdefulla medspelare som klarar allt från programmering via produktion till kvalitetskontroll och leverans. För att de ska klara så många olika arbetsuppgifter krävs att det finns effektiva system för fortlöpande kompetensutveckling, både inom företaget och genom externa utbildningar. Den snabba teknikutvecklingen kräver att vi lär oss nya saker igen och igen och igen …
En av nycklarna till framgång blir att återskapa förmåga till omställning i svensk industri. Trygga människor vågar mer och förstår att förändringar är naturliga steg i all utveckling. I modern tid har svenska industriarbetare heller aldrig (med undantag för två mandatperioder med Fredrik Reinfeldt) behövt känna rädsla inför kommande förändringar. Ett finmaskigt skyddsnät har hjälpt dem vid arbetslöshet. Det har funnits goda möjligheter att ställa om och ta nya jobb genom att exempelvis bygga på kompetensen med utbildning.
Nu behöver vi återskapa ett system för omställning. Jag är säker på att ledarna för de flesta industriföretagen i vårt land delar min uppfattning. Företagen behöver mer än bara arbetskraft; de behöver medarbetare som har rätt kompetens och som är beredda att bygga på den kompetensen hela tiden.
Med stark teknikutveckling, effektiv kompetensutveckling och ett bra system för omställning blir industrijobben högintressanta både för de redan anställda, för de arbetssökande och för ungdomar som ska välja väg in i yrkeslivet. Då får robotarna tillgång till människor som gör dem värdefulla.