Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Utan dig är robotarna inget värda

5 november, 2015

Skrivet av Anders Ferbe 

Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall
Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall

Ställ in ett gäng robotar i en fabrik och gå därifrån. Inget händer. Men adderar du kompetenta industriarbetare blir läget ett helt annat.

Det är inte antingen eller utan både och som gäller. Människor och maskiner är beroende av varandra i dagens och morgondagens industriföretag.
Det inbördes beroendet fungerar i stora drag så här:

Vi vill ha industrijobb och ett land med en stark och trygg ekonomi. För det krävs framgångsrika industriföretag som kan hävda sig i stenhård internationell konkurrens. En förutsättning för att klara den utmaningen, är att svenska företag ligger mycket långt framme när det gäller innovationer, teknisk utveckling och tekniska hjälpmedel. De måste ha förmåga att vidareutveckla och tillämpa ny teknik. För att klara det krävs industriarbetare med bred och djup kompetens.

IF Metalls linje är glasklar. Våra medlemmar ska vara i framkant när det gäller industriellt kunnande. På det viset kan vi bidra till att många av morgondagens industrijobb hamnar i Sverige.

Gammal teknik bygger inte framtid. I stället ska vi ta vara på möjligheterna med robotisering, automation och digitalisering. Men vi vill inte att den nya tekniken ska drabba våra medlemmar. I stället ska den skapa utrymme för ännu bättre och mer utvecklande jobb.

I stora delar av svensk industri kommer morgondagens industriarbetare att vara oerhört värdefulla medspelare som klarar allt från programmering via produktion till kvalitetskontroll och leverans. För att de ska klara så många olika arbetsuppgifter krävs att det finns effektiva system för fortlöpande kompetensutveckling, både inom företaget och genom externa utbildningar. Den snabba teknikutvecklingen kräver att vi lär oss nya saker igen och igen och igen …

En av nycklarna till framgång blir att återskapa förmåga till omställning i svensk industri. Trygga människor vågar mer och förstår att förändringar är naturliga steg i all utveckling. I modern tid har svenska industriarbetare heller aldrig (med undantag för två mandatperioder med Fredrik Reinfeldt) behövt känna rädsla inför kommande förändringar. Ett finmaskigt skyddsnät har hjälpt dem vid arbetslöshet. Det har funnits goda möjligheter att ställa om och ta nya jobb genom att exempelvis bygga på kompetensen med utbildning.

Nu behöver vi återskapa ett system för omställning. Jag är säker på att ledarna för de flesta industriföretagen i vårt land delar min uppfattning. Företagen behöver mer än bara arbetskraft; de behöver medarbetare som har rätt kompetens och som är beredda att bygga på den kompetensen hela tiden.

Med stark teknikutveckling, effektiv kompetensutveckling och ett bra system för omställning blir industrijobben högintressanta både för de redan anställda, för de arbetssökande och för ungdomar som ska välja väg in i yrkeslivet. Då får robotarna tillgång till människor som gör dem värdefulla.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vi ska klara krisen – tillsammans

Vi ska klara krisen – tillsammans

Nu kraftsamlar vi alla våra resurser och gör allt vi kan för att minska oron och öka tryggheten. Just nu gäller det att rädda jobb och se till att industriarbetare som trots allt blir arbetslösa kan försörja sig, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson

Vi måste få slut på o­tryggheten

I praktiken omfattas många industrianställda inte av turordningsreglerna. Därför måste vi förhandla om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Satsa på industri­arbetarnas kunskap

Satsa på industri­arbetarnas kunskap

Ingen ska behöva bli uppsagd från jobbet bara för att man inte har fått kompetensutveckling. Politiken måste helt enkelt anpassas efter en ny verklighet.

Industri­arbetare, framtiden är vår!

Industri­arbetare, framtiden är vår!

Svensk industri bejakar teknik-utvecklingen och kan vara en del av lösningen för klimatet.

Industri och välfärd stärker Sverige

Det går inte att tala om den offentliga sektorn som tärande och den privata sektorn som närande. Det är en gammalmodig syn.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Försäkring & pension

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.