Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Bästa möjliga för alla medlemmar

3 december, 2015

Skrivet av Anders Ferbe

Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall
Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall

Krönika. Facken inom industrin står för en win-win-lösning som alla Sveriges löntagare och den svenska industrin tjänar på.

För åttonde avtalsrörelsen i rad väljer vi i Facken inom industrin att samordna avtalskraven och skapa en gemensam plattform. Historien visar att det är ett bra koncept. Våra medlemmar har fått utdelning i form av bland annat reallöneökningar under så gott som alla år sedan samarbetet startade 1998.

Samtidigt tar vi ansvar för svensk ekonomi. Genom rimliga löneökningar bidrar vi till att industrin kan stärka sin konkurrenskraft och få utrymme att göra investeringar. För oss är det självklart att tänka långsiktigt eftersom det tryggar jobben.

På sikt kan det också leda till att fler arbetstillfällen skapas. Jag gillar win-win-lösningar. Detta är ett lysande exempel på en sådan.

Att vi inte lyckades med en samordning inom LO är tråkigt. Men det påverkar i sig inte frågan om industrins lönenormerande roll. Facken inom industrin kommer fortsätta att verka för att märket för löneökningarna hamnar en nivå som varken äventyrar den svenska industrins konkurrenskraft eller jobben.

Oavsett samordning inom LO behåller industrin sin normerande roll och parterna är överens om principerna. Det som återstår är att göra upp om nivåerna i ett nytt avtal.

Ansvaret för att helheten  ger en lösning som är bra för Sverige vilar lika tungt på alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer. En lönebildning i obalans är något av det värsta som kan hända. Det skulle riskera hög inflation, ökad arbetslöshet och urholkad välfärd. Vi vet av bitter erfarenhet från 1980-talet att en sådan utveckling kan försätta den svenska ekonomin i fritt fall.

Samtidigt som avtalsrörelsen kommit i gång på allvar i Sverige attackeras modellen med kollektivavtal i flera länder i vår närhet. Jag är allvarligt oroad över att regeringar tar över parternas roll och fattar beslut om löner och  anställningsvillkor. Det gör att kollektivavtalen skadas och tappar i betydelse. Löntagarnas möjligheter till inflytande över villkoren på arbetsplatserna minskar drastiskt när politiken tar över.

Att 80 procent av de kollektivanställda i industrin är med i facket har en avgörande betydelse för att vi ska klara att hålla emot en liknande utveckling i Sverige. När IF Metall kan tala för nästan alla industriarbetare i landet är vi en mycket stark och pålitlig förhandlinspart.

Tack vare den styrkan kan vi försvara den svenska modellen med samordnade centrala löneförhandlingar och rikstäckande kollektivavtal.

Avtalsrörelsen som ligger framför oss är oviss, men vi kommer att göra allt för att nå framgångar som ger bästa möjliga för alla våra medlemmar. Anders Ferbe är förbundsordförande för IF Metall.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Nu håller vi ihop – det provocerar

Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Vi är framtidens industri­arbetare

Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Värna arbetsmiljön – och affärerna

Hur reagerar chefen om jag som visstidsanställd eller inhyrd ställer kritiska frågor om säkerheten? Får jag komma tillbaka till jobbet då?

Världens bästa industri­arbetare

De är kompetenta och tar ansvar. De ställer lojalt upp för varandra och för företaget. Världens bästa industriarbetare finns i Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.