Industriarbetarnas tidning

Gorbatjorven med vänner

4 december, 2015

Skrivet av

Vinn boken!

Vi lottar ut Robocoprah Winfrey (Galago). Följ oss på Facebook  och mejla till vinn@da.se

Två kändisar blir en. Han plockar ner stjärnorna och vill att det ska hända saker i ditt huvud. Dagens Arbete har träffat formgivaren Kalle Mattsson.

”De första namn som dök upp i mitt huvud var George Michael Jackson och John Lenin. Jag var tvungen att se hur de såg ut och började klippa ihop bilder i datorn.

När jag gjort runt tio olika montage lade jag upp dem på en blogg. På någon månad fick den över 100 000 besökare, medier började höra av sig och det strömmade in förslag på nya kändisar som folk ville att jag skulle göra.

Helst ska det vara personer som inte alls hör ihop, som ligger i väldigt separata skålar i hjärnan. De kan vara stjärnor inom sitt område och när jag lägger dem på samma nivå uppstår någonting nytt. Mötet baseras på hur namnen börjar och slutar. Inte konstigt att referenser och sociala kontruktioner rubbas. I bästa fall skapas en skön laddning hos den som kollar bilderna.

Ibland skäms jag. Vissa bilder är sjukt jobbiga att se. Ronald Mcdonald Trump fick jag till exempel ta flera pauser ifrån. Han tog nog en vecka att få klar. Annars går det oftast på runt en timme att få ihop en bild. Jag har en lång lista med namn i telefonen.

Projektet går bara ut på att underhålla. Om sedan människor reflekterar lite över vilka jag har valt ut är det bara ett plus.

Jag försöker att vara respektfull i allt jag gör. Hela grejen är så bagatellartad så jag vill behålla värdigheten. Det får inte bli lyteskomik. Min kärlek till bilderna ska lysa igenom. Men alla gillar det inte. På Bokmässan i höstas bad jag Jan Guillou signera Jan Guillousef Stalin. Han bara blängde på mig och sa: ’Du kan inte vara klok i huvudet som frågar en sådan sak’.”

Berättat för Isak Krantz

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *