Industriarbetarnas tidning

Klockan16.31: Gränsfors bruk

11 januari, 2016

Skrivet av

Dagskiftet har gått hem från Gränsfors bruk i norra Hälsingland. För smeden Mikael Sundberg har arbetsdagen precis börjat, vid midnatt är hans värv över. Pressens taktfasta stampande upp och ner är det enda som hörs i smedjan. Det svenska stålämnet är 1 200 grader varmt vid bearbetning. Talesättet ”smida medan järnet är varmt”, är på riktigt. Mikael Sundberg måste hålla tempo för att inte stålet till den stora klyvyxan ska kallna.

Pressen är från 1916. Reservdelsmarknaden är obefintlig. Går något sönder kallas ett lokalt företag in och uppfinner ersättningsdelar. 70 000 yxor passerar smedernas händer varje år.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.