Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Bekämpa skuldfällan

20 januari, 2016

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare. Det finns sällan någon nåd. En missad telefonräkning kan plötsligt bli till flera tusen kronor i skuld. Oseriösa kreditgivare lockar med snabba lån till ockerräntor.

Den som är satt i skuld är icke fri, sa Göran Persson då han sanerade Sveriges ekonomi. Tyvärr ledde 90-talskrisen liksom finanskrisen 2008 till att enskilda människor hamnade i ekonomisk kris och skuldsatte sig. Många har ännu inte kommit ur skuldfällan.

Fler än 400 000 svenskar är i dag registrerade hos Kronofogden. Av dessa har cirka 100 000 funnits i Kronofogdens register i minst 20 år. Över 160 000 barn lever i hushåll som är överskuldsatta.

Dagens Arbete skriver om den skamfyllda pengafällan. Vi har träffat en industriarbetare som i tolv års tid levt med att Kronofogden tar hand om hennes lön. Hon får leva på 4 200 kronor i månaden. Pengar som ska täcka hyra och levnadskostnader för henne och hennes tonåring.

Strax före jul krävde Svenska kyrkans diakoner att regeringen gör något åt skuldfällan. Kyrkans socialarbetare har märkt att allt fler hamnar i skuldproblematik. Det handlar inte om människor som på grund av lyxkonsumtion försatt sig i skuld utan om vanliga medborgare som drabbats ekonomiskt hårt av arbetslöshet, skilsmässa eller sjukdom.

– Det började med att jag inte hade råd med en dagisräkning som gick till Kronofogden, berättar Mona för Dagens Arbete. Hon beskriver att skammen nästan är värre än själva pengaskulden.

Skuldsatta människor mår ofta mycket dåligt. Forskning visar att var sjätte överskuldsatt har försökt att ta sitt liv.

Det ekonomiska klimatet har hårdnat. Företag vill ha betalt allt snabbare och säljer ofta sina fakturor till inkassobolag som tjänar pengar på att driva in folks skulder.

Det finns sällan någon nåd. En missad telefonräkning kan plötsligt bli till flera tusen kronor i skuld. Och oseriösa kreditgivare lockar med snabba lån till ockerräntor.

”Slopa livstidsstraffet på skulder”, säger den tidigare socialförsäkringsministern Anna Hedborg som för några år sedan gjorde utredningen Överskuldsättning i kreditsamhället. I Finland blir man av med sina skulder efter 15 år. Flera länder i EU har någon form av räntetak för snabba lån.

Regeringen Löfven vill införa bättre skuldsaneringshjälp. Det är bra men räcker inte. Se till att oseriösa kreditgivare också tar sin del av skulden.

”En ockrare mördar aktivt”, sa Martin Luther i kritik mot den begynnande bankkapitalismen i Tyskland på 1500-talet.

Nåd och solidaritet med dem som har minst hör ihop.

En kommentar till “Bekämpa skuldfällan

  • Jag har levt med ”överskuldsättning” som det kallas i många år. Det började med en skilsmässa, sedan konkurs, sjukdom och en skilsmässa till. Breven från inkassobolagen orkade jag inte ens öppna, utan de lades på hög. Jag visste vad som stod i dem, men hade inga pengar att betala med. Varenda krona gick redan till mat och hyra. Det var inga små högar oöppnade brev. Det kom kanske 10 brev i veckan i genomsnitt – sen kan du som läser räkna ut resten… När jag väl satte mig ner och öppnade alla brev fyllde jag kasse efter kasse. Kronofogdens brev hamnade i en särskild hög. De kunde ju ta allt de tyckte jag hade ”över” när hyran och det de ansåg skulle räcka till mitt uppehälle var borträknat. De var iallafall bra att ha att göra med.
    Efter många år och flera ansökningar fick jag skuldsanering. Halva tiden (ca 2½ år) skulle jag betala och resterande tid fick jag ett s.k. noll-beslut. Jag hade (har) så låg inkomst att det inte ens räcker till att betala skuldsanering. Kravet för att jag ska bli skuldfri efter fem år är att ingen ny skuld uppstår. Och nu har jag ca två år kvar på skuldsaneringstiden. Jag klarar mig precis – men utan anhöriga som ställt upp för mig, bl a ekonomiskt, hade jag inte klarat mig. Inga nya skulder har uppstått.
    Först när jag fick fast inkomst i form av sjukersättning kunde jag också genomföra skuldsaneringen.
    Nu ser jag fram emot att kunna säga att jag är skuldfri… efter 20 års samarbete med kronofogden!
    Allt beroende på att jag dels var naiv, dels lyckades pricka in de tre vanligaste orsakerna till skuldsättning som jag började min berättelse med: Skilsmässa, sjukdom och konkurs!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Dags för en framtidsgrupp, Löfven

Det blev en annorlunda 1a maj i år. Visserligen var vädret som vanligt, kallt och regnigt. Men det var väl det enda som indikerade någon sorts normalitet. Allting annat är just nu väldigt annorlunda. Arbetarrörelsen kunde samlas ändå tack vare den digitala tekniken och faktum är att den 1a maj-sändning som sändes från Sveavägen 68 […]

Nu behövs solidarisk innovation

Nu behövs solidarisk innovation

Det är hoppfullt när industriföretag ställer om sin produktion efter samhällets behov, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vi isolerar oss – men löser coronakrisen tillsammans

Coronakrisen är djupgående och det kommer att ta lång tid att bekämpa viruset och reparera samhället. Är det någon gång det lilla ordet solidaritet kan komma väl till pass är det nu, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Tack för hoppet, Margot

Jag går ut från biografen och känner djup melankoli. Filmen om Hasse&Tage är en kärleksfull berättelse om en svunnen tid. Inne i biosalongen blandas skratt och gråt. I folkhemssverige kunde höger och vänster åtminstone skratta ihop. I dag har polariseringen nått oanade höjder och demokratin står på många sätt på spel i hela västvärlden. I […]

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Rösta för ett öppet Europa

Försvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt med facklig-politisk samverkan

Kommunal drar in sitt pengastöd till Socialdemokraterna. Det är varken oväntat eller så dramatiskt som somliga vill låta påskina. Att man från borgerligt håll vill se det hela som en krigsförklaring från facket mot socialdemokratin är föga förvånande. Borgerliga ledarskribenter drömmer såklart om att både facket och socialdemokratin ska försvagas och längtansfulla blickar riktas mot […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?