”Konkurrenskraften hör samman med arbetarnas hälsa”DA:s Helle Klein vill se att det blir verklighet av nollvisionen om dödsolyckor på jobbet.

Har vi lärt oss att tänka efter före?”Allt för ofta anses det inte finnas tid att ta reda på arbetsmiljö­riskerna” skriver DA:s nya krönikör, Peter Larsson.

Allianspartierna hotar avtalsrörelsen

Helle Klein, chefredaktör.

Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Det är djupt illavarslande att allianspartierna ifrågasätter parternas rätt att sköta lönerörelsen och att de i grunden ifrågasätter kollektivavtalsmodellen. Än mer illavarslande är att arbetsgivarsidan inte håller emot dessa politiska klåfingrigheter.

Avtalsrörelsen pågår för fullt. Häromveckan gjorde arbetsgivarna inom Handeln ett utspel som innebar ett bud på frysta ingångslöner. Genast gick folkpartiledaren Jan Björklund ut och deklarerade att det inte räcker, i själva verket måste det till lönesänkningar. Moderaterna är inne på samma linje och hävdar att det krävs fler låglönejobb. Centerledaren Annie Lööf hotar med att lagstifta om inte parterna på arbetsmarknaden kommer överens om sänkta ingångslöner.

Politikernas argument för sämre löner är att det stora flyktingmottagandet kräver förändrade spelregler på arbetsmarknaden. Märkligt nog handlar alltid förändringarna om att fackföreningarna ska lägga sig platt inför arbetsgivarna.

Finns det nån fackförening i hela världen som skulle göra upp om att sänka lönerna, kan man ju undra. I synnerhet som direktörerna knappast har fått minskade löner på senare år. Detta bekymrar inte politiker som Lööf, Björklund och Kinberg-Batra. Under Reinfeldt-eran talade den borgerliga Alliansen ofta om vikten av att värna kollektivavtalen. Det tycks nu vara ett minne blott. I stället passar de borgerliga partierna på att plocka fram gamla käpphästar som i grunden förändrar den svenska modellen.

Det är djupt illavarslande att allianspartierna ifrågasätter parternas rätt att sköta lönerörelsen och att de i grunden ifrågasätter kollektivavtalsmodellen. Än mer illavarslande är att arbetsgivarsidan inte håller emot dessa politiska klåfingrigheter.

Nyligen gick arbetsgivareorganisationen Almega ut och använde flyktingvågen till att kräva sänkta ingångslöner. Hur vore det om företagarnas representanter i stället tydligt ifrågasatte politikers vilja att lägga sig i lönerörelsen? Att borgerliga politiker just nu kräver det som arbetsgivarna också kräver borde inte vara tillräckligt för att gå med på statlig lönepolitik. Nästa gång kan det ju vara klåfingriga socialdemokrater som lägger sig i.

Hur är det då med själva sakfrågan? Avgörande för ett bra flyktingmottagande är förstås att människor så fort som möjligt kan få utbildning eller jobb. Där är de flesta överens om att det måste till många olika lösningar – alltifrån stora utbildningssatsningar, bättre validering, snabbspår etc.

Men att sänkta löner skulle vara bästa recept finns det inget stöd för i forskningen eller i verkligheten. Kraftigt sänkta ingångslöner innebär en press nedåt på lägstalönerna. Det som är tänkt att hjälpa flyktingar skulle drabba de redan mest utsatta arbetarna på svensk arbetsmarknad. Tala om att ställa grupp mot grupp och ge SD vind i seglen. Ökade klyftor skapar inget bra samhällsklimat, varken för medborgare eller företag.

Det finns redan nystartsjobb och instegsjobb för att nyanlända flyktingar lättare ska få fotfäste på arbetsmarknaden. I båda fallen handlar det om att staten rejält subventionerar arbetsgivare som anställer nyanlända. Fack och arbetsgivare har också kommit överens om sk. YA-jobb (yrkesintroduktionsanställning) för ungdomar. I migrationsuppgörelsen mellan regeringen och allianspartierna utvidgades denna reform till att gälla nyanlända. Det går förstås att utforma andra modeller. Det tyska systemet med lärlingsjobb där man kopplar utbildning och jobb är intressant.

Det finns således redan i dag flera verktyg att använda för de arbetsgivare som verkligen vill se till att nyanlända kommer i arbete. Att utnyttja flyktingkrisen för egen vinnings skull borde vara ovärdigt svenska företagare. Arbetsgivarna behöver se över sin strategi för avtalsrörelsen och inte låta den kidnappas av borgerliga politiker.


hk@da.se

3Kommentarer

H:

Jag är så trött på regeringens patetiska försök att skapa fler jobb, dom FUNKAR inte. Allt dom gör är att ge extra pengar till arbetsgivarna, varför skulle dom bry sig om att hyra in fler när dom kan utnyttja en alltmer desperat arbetskraft till reapriser? Praktikplatser, sänkta ingångslöner, avdrag och bidrag hit och dit, jag är så trött på den här charaden. Arbetsgivarna vill inte ha flera anställda, dom vill bara ha klämma ut mer från dom nummer de redan har.

Gotfried:

LO slår på stora trumman om att borgarna ska sänka lönerna, vilkas löner en regering skulle kunna sänka blir LO oss svaret skyldig. Bra däremot att någon försöker när nuvarande regering bevisat hur värdelös den är i denna fråga också, samt hur arbetsmarknadens parter verka tro att stoppa huvudet i sanden löser det hela.

Tvärtom så sjunger den ”svenska modellen” på sista versen, gravsatt av sossekulturen inom fack och parti… Se bara på Kommunals ideliga porrskandaler, eller hur utrikesministern hyr lyxlägenhet i centrala Stockholm för 34 kr/mån av facket. Nyval, nu!

JiEl:

Vem ska förhandla om svarta löner? Hör i nyhetssändningarna den 23 februari 2016 att för svarta jobb för ett år sedan utgick det en ersättning på ca kr 13 000:–. Men på grund av flyktingvågen så var ersättningen vid svarta jobb för tre månader sedan kr 8 000:– och idag kr 6 000:– för 12 timmars arbetsdag. Det verkar i media och bland vissa politiker som om svarta löner är något som också ska förhandlas om! Betyder det att det snart kommer ett kollektivavtal om svarta löner? Ett kollektivavtal som politikerna tar fram?!

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Gör verklighet av nollvisionen

LEDAREIngen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Usel slogan, bra politik

Ledare”Arbetarrörelsens EU-valrörelse behöver andas framtidstro och möjligheter om den ska entusiasmera några väljare”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Värna om Saltsjöbadsandan

LedareDen svenska modellen är bästa skyddet mot extremismens söndrande av demokratin.

Skuldfällan

Ovärdigt för ett välfärdsland

LEDARE”Fokus måste nu sättas på kreditinstitutens och inkassoföretagens ansvar”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

3

Intet nytt, allting nytt

Ledare”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

LedareFacken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Principlöshetens Allians

Ledare”Tyvärr ger nu Centern och Liberalerna upp idén om att aldrig låta sig bli beroende av SD”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter att Allianspartierna presenterat talmanskandidat.

6

En röst på SD är en röst för kaos

LEDARE”Sverigedemokraterna är inte ett arbetarparti. Gå inte på missnöjets locktoner”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

9

Valet handlar om framtiden

LEDARELyssna inte på domedagsprofeterna utan på dem som vill bygga vidare på det vi har. Låt inte det brunblåa blocket med SD i spetsen riva sönder Sverige.

3

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Laglöst arbetsliv är livsfarligt

LedareDen borgerliga regeringen luckrade upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Fram växte skuggsamhället, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Politik är att vilja, inte att följa

LedareDet går bra för Sverige nu, men hur blir det efter valet? Det är den oron som bör odlas. Lämna SD:s dagordning och prata om det socialdemokratiska samhällsbygget som hör till världens bästa samhällsidé, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

Val 2018 | Pensionen

Pensionsåldern är en klassfråga

LEDAREMånga industriarbetare börjar jobba redan i tonåren. Att säga till dessa att de måste arbeta längre är ett hån, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

DEN GLOBALA TEXTILINDUSTRIN

Våra kläder är ohållbara

Ledare”Bakom varje klädesplagg finns en livshistoria som alltför ofta handlar om rena slavarbetet. Vi måste börja fråga vem som sytt vår tröja”, skriver chefredaktör Helle Klein.

Val 2018 | Sjukförsäkringen

Ett helt sjukt system

LEDARESjukpenning. Regeringen måste ändra reglerna för sjukförsäkringen. Begreppet ”normalt förekommande arbete” leder till rättsosäkra och omänskliga beslut.

6

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Utbildningskaos hotar industrin

LEDARE”Att allianspartierna inte i första hand tänker på arbetarnas väl och ve är inget att förvånas över men att de så uppenbart struntar i företagens bästa är uppseendeväckande”, skriver Helle Klein.

FACKET FÖR UNGA

Facket måste våga förändring

LEDAREDe unga lär sig att facket inte är för dem. Det om något hotar den svenska modellen, skriver Helle Klein.

I Kata Dalströms liv hittar jag min dröm

LedarkrönikaJeanette Herulf läser en bok om Kata Dalström och längtar efter tron på solidaritet och jämlikhet.

Strejkrätten

Rör inte strejkrätten

LedareDen segdragna konflikten i Göteborgs hamn måste kunna lösas utan lagändring, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

4

Största problemet är inte pensionerna

LEDARKRÖNIKA”Borde vi inte börja med att göra jobben mer attraktiva, säkrare ur arbetsmiljösynpunkt innan vi kräver av människorna att de jobbar mer?”, skriver Jeanette Herulf.

2

DET NYA SAMHALL

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

Djupt ovärdigt, Nya Samhall

LEDAREMånga kan vittna om dålig arbetsmiljö hos Samhall med enformiga jobb och ökade prestationskrav. De redan svaga pressas till det yttersta.

13

”Kläm åt fifflare i stället för funktionsnedsatta”

LEDARKRÖNIKAVisst kan vi få hjälp att klara vardagen, men beroende kommer vi alltid att vara. Sätt åt de ekonomiska fifflarna men släng inte ut barnet med badvattnet, skriver Jeanette Herulf.

Kvinnan tiger ej längre i församlingen

LEDARE#metoo-rörelsen skakar just nu om större delen av det svenska samhället. Vittnesmålen från kvinnor i alla olika branscher är både skrämmande och befriande. 

Rätt livränta

Endast den starke vinner

LEDARE Det är orimligt att ansvaret läggs på den drabbade. Facket måste hjälpa de arbetsskadade att få rätt livränta.

5

Arbetsmiljöarbetet är viktigare än någonsin

LedarkrönikaDen senaste tidens uppmärksamhet runt #metoo är ett bra exempel på att det systematiska arbetsmiljöarbetet inte fungerar med ett nedmonterat Arbetsmiljöverk, skriver Jeanette Herulf.

Farligt förakt för demokratin

LedareDemokratikampen måste föras både i parlamenten och på arbetsplatserna.

Gud bevare mig för ett nytt Babels Hus

LedarkrönikaSkrytbygget Nya Karolinska sjukhuset i Solna visar hur det blir när pengarna får styra i stället för invånarnas behov av sjukvård. DA:s Jeanette Herulf ser om tv-seriens Babels hus och ser obehagliga paralleller.

Metoo-rörelsen kan få facket att vakna

Ledare”I kölvattnet av Metoo-kampanjen är det hög tid för fackförbunden att både kräva arbetsmiljöansvar av arbetsgivarna OCH rensa upp i sina egna unkna kulturer”, skriver chefredaktör Helle Klein.

1

Ardis flykt från Afrika är en nutida Utvandrarna

LedarkrönikaFörr var det Vilhelm Mobergs epos om Utvandrarna och Invandrarna som berättade om kampen för bättre livsmöjligheter i ett okänt land. Nu är det den farliga flykten hit från Afrikas horn, som skildras i Abdi Elmis och Linn Bursells bok ”Gå bara”. Jeanette Herulf har läst.

Integrationens motor heter jämlikhet

LEDARE”Sänkta skatter och nedpressade löner är gammal klassisk Moderatpolitik som nu påstås vara nytänk för integrationen, skriver Helle Klein och hoppas på en fortsatt frejdig debatt om den svenska modellen.”

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.