Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Låglönevägen är ingen framtidsväg

28 februari, 2016

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Det råder ett jämlikhetsunderskott – i världen, i Europa och i Sverige. Att ropa på lägre löner och otrygga anställningar är ansvarslöst.

Världsfacket ITUC visar i en rapport att världens 50 största företag (där Ikea och H&M ingår) bara direktanställer 6 procent av sin arbetskraft. Över 100 miljoner av de anställda arbetar hos underleverantörer
och i osäkra anställningar.

Världens 62 mest förmögna personer äger i dag tillsammans lika mycket som de 3,6 miljarder fattigaste äger ihop. Globalt sett är klassklyftorna enorma. De växer tyvärr också nationellt.

I Sverige har inkomstskillnaderna ökat i tjugo års tid. Under de borgerliga åtta regeringsåren accelererade skillnaderna. OECD pekar nu ut Sverige som en värsting när det gäller ojämlikhet.

Kapitalets makt har ökat rejält medan politikens har minskat. 2009 var 13 av världens största ekonomier just företag, inte nationer. Kapitalet rör sig fritt över gränserna medan politiken till största delen är nationell. EU har ägnat sig åt att underblåsa kapitalets makt. De sociala frågorna har alltför länge varit nedprioriterade. Just nu håller dessutom unionen på att haverera under trycket av flyktingströmmarna. Solidariteten visade sig alltför svag.

Det är mot denna fond av ökade orättvisor och sociala spänningar som man måste se det växande politiska missnöjet som uttrycks i högerpopulism och nyfascism. Det är i grunden en kris för den liberala demokratin.

Globalt och lokalt hör ihop. Det som står på agendan nationellt – avtalsrörelse och integrationspolitik exempelvis – måste ses i detta globala perspektiv. Att ropa på lägre löner och otrygga anställningar är ansvarslöst. Att spä på de sociala klyftorna och sätta redan utsatta grupper mot varandra (arbetare och flyktingar) är att leka med elden.

Det finns inget, varken i forskningen eller från historien, som tyder på att ökad ojämlikhet skulle lösa samhällsproblemen. Instabilitet och konflikter är sämsta myllan för företagande. I den svenska modellen ligger just vetskapen att det går att kombinera höga sociala ambitioner med hög tillväxt och konkurrenskraft. Det vore bra om alla som sade sig värna denna modell kom ihåg detta.

Löneandelen i ekonomin har sjunkit i OECD-området. Alltmer går till kapital-ägarna och allt mindre till löntagarna. Det råder ett jämlikhetsunderskott – i världen, i Europa och här hemma i Sverige.
Regeringen Löfven måste satsa på jämlikhetspolitik. Näringslivet och fackfö-reningarna måste värna övertygelsen att trygghet och förändringsvilja hör ihop.

Rädda den svenska modellen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Dags för en framtidsgrupp, Löfven

Det blev en annorlunda 1a maj i år. Visserligen var vädret som vanligt, kallt och regnigt. Men det var väl det enda som indikerade någon sorts normalitet. Allting annat är just nu väldigt annorlunda. Arbetarrörelsen kunde samlas ändå tack vare den digitala tekniken och faktum är att den 1a maj-sändning som sändes från Sveavägen 68 […]

Nu behövs solidarisk innovation

Nu behövs solidarisk innovation

Det är hoppfullt när industriföretag ställer om sin produktion efter samhällets behov, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vi isolerar oss – men löser coronakrisen tillsammans

Vi isolerar oss – men löser coronakrisen tillsammans

Coronakrisen är djupgående och det kommer att ta lång tid att bekämpa viruset och reparera samhället. Är det någon gång det lilla ordet solidaritet kan komma väl till pass är det nu, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Tack för hoppet, Margot

Jag går ut från biografen och känner djup melankoli. Filmen om Hasse&Tage är en kärleksfull berättelse om en svunnen tid. Inne i biosalongen blandas skratt och gråt. I folkhemssverige kunde höger och vänster åtminstone skratta ihop. I dag har polariseringen nått oanade höjder och demokratin står på många sätt på spel i hela västvärlden. I […]

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Rösta för ett öppet Europa

Försvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt med facklig-politisk samverkan

Kommunal drar in sitt pengastöd till Socialdemokraterna. Det är varken oväntat eller så dramatiskt som somliga vill låta påskina. Att man från borgerligt håll vill se det hela som en krigsförklaring från facket mot socialdemokratin är föga förvånande. Borgerliga ledarskribenter drömmer såklart om att både facket och socialdemokratin ska försvagas och längtansfulla blickar riktas mot […]