Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Politikens betydelse finns i facit

17 mars, 2016

Skrivet av Anders Ferbe

Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall
Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall

Politik kan göra enorm skillnad. Därför är det så viktigt att vi industriarbetare gör våra röster hörda och påverkar de politiska besluten.

Jag är glad över att vi äntligen kan se effekterna av en ny svensk politik. Nu finns en färdriktning för att reparera de skador som åtta år av Reinfeldt-regeringar orsakade Sverige, välfärden och industriarbetarna. Reparationsarbetet pågår för fullt. Ett efter ett blir resultaten synliga, trots att vi vet att regeringen har ett mycket svårt parlamentariskt läge. På många sätt var det skrämmande att se hur snabbt de borgerliga partierna, under sin tid vid makten, lyckades riva det välfärdssystem som vi målmedvetet hade byggt upp under många år.

I deras rivningsprojekt fanns saker som jag hoppas att vi aldrig ska behöva se igen. Som återvändsgränden i Fas 3, den bortre parentesen i sjukförsäkringen och raseringen av a-kassan i syfte att pressa ner våra löner. Samma sak med det nedmonterade regelverket inom arbetsmiljön och den skrotade arbetsmiljöforskningen.

Listan på försämringar som drabbade bland andra svenska industriarbetare kan göras ännu längre. Vi har heller inte glömt Reinfeldts uttalande om svensk industri; att den
i princip var borta, ”basically gone”.

Det märks nu tydligt att politik gör en himmelsvid skillnad. Titta i facit och ta arbetsmiljön som exempel. Sverige hade under många år arbetat upp en position som ett av världens ledande länder.
Svenska forskare bidrog med bland annat forskningsrön om arbetsmiljöns betydelse. Vi hade bra koll och uppföljning av arbetsmiljön med hjälp av skyddsombud, regionala skyddsombud och arbetsmiljöinspektörer. Detta plockades isär på nästan nolltid. Och det var löntagarna som drabbades.

Nu byggs arbetsmiljöarbetet sakta men säkert upp igen och vi är med och påverkar. Den nuvarande regeringen inser hur viktigt det är att lyssna på våra erfarenheter. Dessutom stoppas Fas 3, den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen tas bort och ersättningen vid arbetslöshet har äntligen höjts. Allt detta har stor betydelse för miljontals löntagare. Förändringarna betyder skillnad mellan fattigdom och dräglig tillvaro, osäkerhet och trygghet, hopplöshet och framtidstro.

Svensk ekonomi mår bra av en regering som också förstår industrins betydelse. Som vet att industrin knappast är ”basically gone”, utan en förutsättning för att vi ska kunna utveckla vår gemensamma välfärd framöver. IF Metall har drivit på för en ny industrialisering och nu har regeringen presenterat en strategi som ger framtidstro.

Utvecklingen går i rätt riktning igen. Även om utmaningarna är många som en följd av flyktingkatastrofen så levererar regeringen till fördel för Sverige och löntagarna. Detta är bra, men vi är inte nöjda. IF Metall kommer att fortsätta vara en tuff pådrivare för medlemmarnas rätt och intressen, både på arbetsmarknaden och i politiken. För vem skulle annars göra det?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Nu håller vi ihop – det provocerar

Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Vi är framtidens industri­arbetare

Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Värna arbetsmiljön – och affärerna

Hur reagerar chefen om jag som visstidsanställd eller inhyrd ställer kritiska frågor om säkerheten? Får jag komma tillbaka till jobbet då?

Världens bästa industri­arbetare

De är kompetenta och tar ansvar. De ställer lojalt upp för varandra och för företaget. Världens bästa industriarbetare finns i Sverige.