Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Demokratin behöver framtidstro

14 april, 2016

Skrivet av

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande i GS.
Per-Olof Sjöö är förbundsordförande i GS.

Krönika. När demokratiska institutioner misslyckas med att ingjuta framtidstro växer efterfrågan på auktoritär politik.

Vart är vi på väg? Den populära tv-frågan är relevant också i förhållande till den politiska utvecklingen. Den som följer
politiken kan omöjligen undvika att se den tydliga och mycket obehagliga förskjutningen.

I takt med att de demokratiska institutionerna i allt större utsträckning misslyckas med att ingjuta framtidstro hos medborgarna växer nu på bred front auktoritära politiska idéer fram.
Det är kanske som allra tydligast i den amerikanska debatten, där den republikanske presidentkandidaten Donald Trump outtröttligt och framgångsrikt trummar sitt hatbudskap mot minoriteter.

Vi kan se samma tendenser i Europa också. I Ungern, Polen och Ryssland. I Turkiet offras pressfriheten för terror-hotet. Här hemma har Sverigedemokraterna växt sig starkare, helt i enlighet med auktoritära ambitioner.

Det finns framförallt två tydliga kännetecken som alla dessa politiska rörelser har gemensamt och som man bör hålla utsikt efter.
Det ena är nationalismen. Man måste ena folket i kampen mot det främmande. Det främmande kommer alltid utifrån och är ett hot mot folkets välstånd.
Det andra är synen på massmedia. Den anses sprida en förvriden bild av samhällsutvecklingen och undanhåller viktig information för medborgarna. Enligt denna logik måste därför medierna tyglas.

Varför är det då så viktigt att hålla koll på dessa rörelser?
Det kan vara viktigt av flera skäl, ett är naturligtvis att man inte tror på ett auktoritärt samhälle och därför vill bekämpa dess politiska idéer.
Ett annat, och viktigare skäl, är att historien lärt oss vilket pris mänskligheten får betala om de kommer till makten. I dess spår följer nämligen våld och förtryck.

En politisk rörelse som underblåser och utnyttjar människors frustration och rädsla kan aldrig vara svaret på framtidens utmaningar.
Det är hög tid för demokratins förkämpar att ta människors oro på allvar. Ett första steg i rätt riktning borde vara att ta sig an den orimligt skeva globala inkomstfördelningen.

Demokratin är inte av gud given. Den är ett resultat av dyrköpta mänskliga erfarenheter och vi som lever
zi dag får inte underskatta dess betydelse. Det är vi skyldiga både de som gick före och kommer efter oss.

Per-Olof Sjöö 

En kommentar till “Demokratin behöver framtidstro

  • I Sverige är det politikerna och institutionerna som styrs av politiker som är farliga och skadar demokratin.

    Inte dom som kommer ”utifrån”. Så byt ut alla efter 2 mandatperioder.
    Vad det sedan ankommer på att ta ansvar, tja, inte svenska politiker eller, för den delen, EU.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Här är striderna vi måste utkämpa

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

För högern går sänkt skatt alltid först

Den stora skiljelinjen i svensk politik handlar om vad som är en rimlig trygghet för medborgarna. Och här har Sverigedemokraterna tydligt visat var de står.

Vad är prislappen för folkhälsa?

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Nu måste vi stå upp för varandra

Nu måste vi stå upp för varandra

”Arbetstagarnas ställning behöver stärkas och vi måste få förhandlingarna om ett nytt anställningsskydd att handla om det”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Rösta inte fram sämre villkor!

”Vi kan inte blunda för vilka konsekvenser ett regeringsskifte kan få för arbetslivet”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Bra arbetsmiljö ingen självklarhet

”Många av GS medlemmar får vika ner sig innan 65-årsdagen på grund av kroppens utslitning”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Inträdesjobben är inte lösningen

Det är viktigt att de som ska in på arbetsmarknaden har en lön som det går att leva på.

Vi har råd med framtidstro

Vi har råd med framtidstro

Sverige behöver satsa på bostadsbyggande, infrastruktur och utbildning. Det är investeringar för framtiden.

Dags för ett bättre normaltillstånd

När vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Opinion

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

Krönika På macken bland Teslas laddstolpar blir det svenska klassamhället synligt, skriver Anneli Jordahl.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Bekämpa antisemitismen i den digitala världen

I förra veckan hölls Förintelsekonferensen i Malmö. Internationella politiska ledare lovade att aktivt bekämpa antisemitismen och rasismen som tyvärr växer runtom i Europa. Sveriges regering satsar nästan 100 miljoner i nästa års budget på denna angelägna kamp för människovärde och demokrati. Till den svenska regeringens satsningar hör bland annat fortsatt arbete med att bekämpa hatbrott […]

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Högt spel om människors trygghet

Högt spel om människors trygghet

Pontus Georgsson: När till och med Arbetsdomstolen har farhågor om lagförslaget kring ett nytt anställningsskydd borde det vara självklart att ta till sig av kritiken innan besluten hastas fram.