Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

En värdefull hjälp som få vet om

14 april, 2016

Skrivet av

Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall
Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall

Krönika. Rättshjälp är kanske en av de minst kända men mest värdefulla förmåner man har som medlem i IF Metall.

Fackligt medlemskap är värdefullt på många olika sätt. Exempelvis ett väl fungerande kollektivavtal eller framgångar i förhandlingar om nya arbetstider på företaget.
Ofta är det kollektiva lösningar som ger den stora nyttan, men ibland kan den enskilda individens rätt hamna i fokus. När det kniper kan medlemmar få tillgång till det bästa juridiska stöd som finns. Utan att det kostar en krona extra.
För inte så länge sedan fick en av våra medlemmar juridisk hjälp som gav 4,8 miljoner kronor i ersättning efter en belastningsskada. Förra året fick medlemmar i IF Metall ut sammanlagt 34 miljoner kronor från 57 olika försäkringsrättsärenden som förbundet drivit.

Möjligheten att ansöka om rättshjälp av LO-TCO Rättsskydd är unik. Ingen annanstans finns det ett juridiskt bolag som både är fackligt ägt och specialiserat på att driva processer i domstolar för medlemmarnas räkning.
Innan LO-TCO Rättsskydd fanns var det upp till var och en som skadades på jobbet att driva egna skadeståndsprocesser i domstolssystemet. Det var närmast hopplöst för en anställd att bevisa att arbetsgivaren var vållande.

En LO-utredning under sent 60-tal visade att allt fler arbetare dödades och skadades på jobbet. Svårigheterna att få ut ersättningar blev större och större.
Därför togs 1971 en rättsskyddsförsäkring fram och LO Rättsskydd bildades, som anställde specialiserade jurister. I stället för att hamna i stora skadeståndsmål gick arbetsgivarna 1974 med på att teckna kollektiva avtalsförsäkringar, som skulle ta kostnaderna vid olycksfall och liknande.

Sedan dess har det som nu-mera heter LO-TCO Rättsskydd framgångsrikt drivit rättsprocesser för medlemmar i många fackförbund. Fler än 70 000 ärenden har genom åren gett sammanlagt över 12 miljarder kronor till drabbade medlemmar.
Tack vare facket finns en väg kvar när det exempelvis blivit slutligt nej till ersättning från Försäkringskassan eller Afa. En förutsättning är medlemskap i facket och att LO-TCO Rättsskydd ser en rimlig chans att vinna processen.

Rättshjälpen är en del av det mångsidiga facket. Vi finns på plats i en mängd sammanhang när medlemmar behöver hjälp. I domstolar står vi upp för medlemmarnas rätt samtidigt som vi påverkar rättssystemet genom att vinna mål som sedan blir vägledande för liknande fall.
Det är vi medlemmar som tillsammans är IF Metall. Vi agerar och skapar möjligheter gemensamt. Vi gör det kollektivt via våra avtal men vi finns också som ett stöd för den enskildes rätt. Rättshjälpen är ytterligare ett exempel på att medlemskapet gör skillnad.

Anders Ferbe är förbunds-
ordförande för IF Metall.

5 kommentarer till “En värdefull hjälp som få vet om

  • Återigen så påstås det att gräset är grönt på den sida du som arbetsskadad står, då kan jag upplysa dig Anders Ferbe att jag kommer att skicka dig en omprövning av ett avslag angående mina skador som jag fick i Februari -16, där försöker jag beskriva mitt ärende där inget av det som ska göras för att utreda mitt behov av rehabilitering och anpassning är gjort, inte heller är de åtgärder som ska göras för att utreda ifall mina skador beror på arbetet, när jag vänder mig till IF Metall som mycket väl känner till mitt ärende så möts jag av oförstående och tystnad. Jag skulle vilja att du beskriver i skrift till mig vad som skulle skett efter det att jag fick en dom från AD som talade om att här har man inte utrett huruvida Pelle kan återgå i sitt arbete och därigenom så har inte lagen om rehabilitering och anpassning följts. Om du mot förmodan blev nyfiken ska jag ge dig ärendenumret.

  • I domstolar står ni upp för medlemmens rätt ?
    AFA finns det inget fackförbund som stämmer om en medlem nekas ersättning från dem. Hur kan det komma sig ?

  • 1000 sjukärenden fick ingenting från rättshjälpen. Snacka om att svälja elefanter och sila mygg. Då pratar vi rättshjälp, eller?

  • Detta taleförbud måste bort, skälen att ha det kvar finns inte längre. Försäkringen fungerar inte som det var tänkt när taleförbudet kom till, utan är nu snarare ett hån mot dem som blir sjuka av jobbet. 2014 fick endast 31 personer livränta för arbetssjukdom. 1990 godkändes 72 procent av arbetssjukdomarna, 2014 är det endast 3 procent. Filosofin tycks nu vara att är du så dum så du väljer fel jobb och blir skadad eller sjuk, då får du skylla dig själv.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Välfärden är vår viktigaste valfråga

Välfärden är vår viktigaste valfråga

Sverige har råd med – och ska ha – en sjukförsäkring som går att lita på. Det är ett krav vi måste kunna ställa på vårt samhälle.

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Nu håller vi ihop – det provocerar

Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Vi är framtidens industri­arbetare

Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.