Volvos USA-etablering är en känslig fråga. För facket. IF Metall vill inte svara på hur man kommer att stötta amerikanska bilarbetarfacket.
Inom några år öppnar Volvo Cars sin nya fabrik i Charleston, South Carolina, en delstat där guvernören Nikki Haley har uttryckt att hon bär höga klackar för att kunna sparka ut facket. Bilarbetarfacket, UAW:s, ordförande Dennis Williams har sagt att han förvånas över att Volvo valt antifackliga South Carolina.
Volvo etablerar sig i Charleston för att staden ligger vid Atlantkusten. Det finns också ett utvecklat kluster av underleverantörer i regionen. Ett annat skäl är en långsiktig satsning på den amerikanska marknaden och med en fabrik i USA slipper Volvo varierande valutakurser.
Ur ett svenskt Volvoperspektiv är det självklart att ett företag respekterar de anställdas rätt att organisera sig i en fackförening. I USA är det annorlunda. Det är inte ovanligt att bolag anlitar särskilda advokatbyråer som ägnar sig åt ”union busting” – att knäcka facket. Men Volvo meddelar att det ställer sig neutralt i frågan.
– Olika ståndpunkter i fackliga frågor har inte påverkat oss eller valet av plats för fabriken och det är helt och hållet upp till våra framtida medarbetare att organisera sig fackligt, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo.
När Volkswagen kom till Tennessee i södra USA 2010 var förväntningarna stora på att UAW skulle kunna organisera fabriken.
Hemma i Tyskland har facken ett stort inflytande i företaget. Trots det mötte man kraftigt motstånd i Chattanooga.
– Även om fackföreningsklimatet inte är det bästa i South Carolina är det naturligtvis möjligt att organisera i USA, även i sydstater, men det kräver strategiskt långsiktigt arbete och uthållighet, säger Mats Svensson, internationell sekreterare på IF Metall.
Han säger att svenska facket självklart kommer att stötta UAW. Men på vilket sätt vill han inte berätta.
IF Metalls representant i Volvo Cars bolagsstyrelse Glenn Bergström undviker också frågan.
Varför är det så känsligt?
– Det pågår ett arbete i kulisserna. Det är allt jag säger, säger Glenn Bergström.
Ray Curry leder UAW i södra USA. Dagens Arbete träffar honom i Tennessee.
– Vi organiserar redan på Volvo lastvagnar här i USA. Vi har en relation till IF Metall via vårt globala fackliga arbete. Vi kommer självklart att försöka komma in på Volvo i South Carolina, säger han.
Volvos inställning är märklig men inte förvånande. Man säger sig värna om facken i de länder där de redan finns en stark rörelse. Så fort man etablerar sig på ställen där facket är svagt, då är de neutrala som det heter.
Hoppas inte spelet bakom galleriet bara blir ett spel!