Industriarbetarnas tidning

”Det pågår ett arbete i kulisserna”

17 maj, 2016

Skrivet av

usa-glenn-nikkVolvos USA-etablering är en känslig fråga. För facket. IF Metall vill inte svara på hur man kommer att stötta amerikanska bilarbetarfacket.

Inom några år öppnar Volvo Cars sin nya fabrik i Charleston, South Carolina, en delstat där guvernören Nikki Haley har uttryckt att hon bär höga klackar för att kunna sparka ut facket. Bilarbetarfacket, UAW:s, ordförande Dennis Williams har sagt att han förvånas över att Volvo valt antifackliga South Carolina.

Volvo etablerar sig i Charleston för att staden ligger vid Atlantkusten. Det finns också ett utvecklat kluster av underleverantörer i regionen. Ett annat skäl är en långsiktig satsning på den amerikanska marknaden och med en fabrik i USA slipper Volvo varierande valutakurser.

Ur ett svenskt Volvoperspektiv är det självklart att ett företag respekterar de anställdas rätt att organisera sig i en fackförening. I USA är det annorlunda. Det är inte ovanligt att bolag anlitar särskilda advokatbyråer som ägnar sig åt ”union busting” – att knäcka facket. Men Volvo meddelar att det ställer sig neutralt i frågan.

– Olika ståndpunkter i fackliga frågor har inte påverkat oss eller valet av plats för fabriken och det är helt och hållet upp till våra framtida medarbetare att organisera sig fackligt, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo.

När Volkswagen kom till Tennessee i södra USA 2010 var förväntningarna stora på att UAW skulle kunna organisera fabriken.

Hemma i Tyskland har facken ett stort inflytande i företaget. Trots det mötte man kraftigt motstånd i Chattanooga.

– Även om fackföreningsklimatet inte är det bästa i South Carolina är det naturligtvis möjligt att organisera i USA, även i sydstater, men det kräver strategiskt långsiktigt arbete och uthållighet, säger Mats Svensson, internationell sekreterare på IF Metall.

Han säger att svenska facket självklart kommer att stötta UAW. Men på vilket sätt vill han inte berätta.

IF Metalls representant i Volvo Cars bolagsstyrelse Glenn Bergström undviker också frågan.

Varför är det så känsligt?

– Det pågår ett arbete i kulisserna. Det är allt jag säger, säger Glenn Bergström.

Ray Curry leder UAW i södra USA. Dagens Arbete träffar honom i Tennessee.

– Vi organiserar redan på Volvo lastvagnar här i USA. Vi har en relation till IF Metall via vårt globala fackliga arbete. Vi kommer självklart att försöka komma in på Volvo i South Carolina, säger han.

En kommentar till “Det pågår ett arbete i kulisserna

  • Volvos inställning är märklig men inte förvånande. Man säger sig värna om facken i de länder där de redan finns en stark rörelse. Så fort man etablerar sig på ställen där facket är svagt, då är de neutrala som det heter.
    Hoppas inte spelet bakom galleriet bara blir ett spel!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Volvo Cars vägrade släppa in IF Metall-ordförande

Volvo Cars vägrade släppa in IF Metall-ordförande

Volvo Cars vägrade släppa in IF Metalls ordförande Marie Nilsson på sina nya fabrik i USA i våras. ”En jäkla förolämpning mot oss”, säger Glenn Bergström, IF Metalls representant i Volvo Cars bolagsstyrelse. Företaget säger att det berodde på att det rådde sekretess i fabriken vid tillfället. 

Bygger fabrik i antifacklig delstat

Bygger fabrik i antifacklig delstat

Volvo Cars första amerikanska bilfabrik får generöst stöd av South Carolina, som pekas ut som en av USA mest antifackliga delstater.

Trump hotar – Volvo kan ta det lugnt

Trump hotar – Volvo kan ta det lugnt

Det är bilmässa i Detroit och Donald Trump fortsätter att hota amerikanska biltillverkare för att de ska bygga i USA i stället för Mexico. Han gör det delvis mot bättre vetande, skriver DA:s Harald Gatu. Detta oroar även utländska företag – men Volvo Cars kan ta det lugnt.

Antifacklig guvernör blir FN-ambassadör

Antifacklig guvernör blir FN-ambassadör

Hon har sagt att hon har höga klackar för att kunna sparka på facket. Nu blir South Carolinas guvernör Nikki Haley USA:s FN-ambassadör.

Skövdefacket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Skövdefacket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag – ser möjligheter att växa. Men det finns en oro att man missar elektrifieringen.

Tullarna en risk för jobbslakt i USA

Tullarna en risk för jobbslakt i USA

Amerikanska bilindustrin varnar nu för följderna av president Donald Trumps importtullar på europeiska bilar. Enligt en rapport riskerar tullarna att leda till jobbslakt – i USA

Här ska nya Volvo byggas – i delstaten som hatar facket

Här ska nya Volvo byggas – i delstaten som hatar facket

Volvo startar sin första bilfabrik i USA om några år – med miljardstöd från en delstat vars guvernör bär högklackat för att kunna sparka ut facket. Dagens Arbete åkte till södra USA och mötte en verklighet med låga löner och otrygga anställningar.

”Detta kommer att bli ett test för Volvo”

”Detta kommer att bli ett test för Volvo”

Ledaren för amerikanska bilfacket förvånas över att Volvo med sin höga moral väljer South Carolina. Men han säger att han givetvis ska försöka organisera arbetarna.

Inget lån till Volvo Personvagnar

Det blev inga pengar från Europeiska Investeringsbanken, EIB, till Volvo Personvagnar. Stödet får vänta till ägarfrågan är klar, enligt regeringen. Det var i december förra året som regeringen presenterade ett stödpaket för bilindustrin. En av punkterna var att företagen skulle få stöd från EIB, max 20 miljarder. Staten skulle stå som kreditgarant, vilket innebär att […]

”Volvoavtalet är ett föredöme”

Volvo-avtalet är ett bra exempel på hur klubbarna kan utnyttja krisavtalet, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Det är snart två veckor sedan IF Metall tecknade krisavtalet – eller ramavtalet som Säikkälä kallar det – med arbetsgivarna. I går tecknades den första lokala uppgörelsen på Volvo Personvagnar. Efter en het debatt följer nu den lokala […]

Sjuka Samhall

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Umeå:  Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Samhall har städat bort sin själ

Samhall har städat bort sin själ

Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.