Industriarbetarnas tidning

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

21 maj, 2016

Skrivet av Marie Edholm

Till kvällens kongressmiddag kommer det serveras vin till maten, men det kunde ha blivit stopp för det. Leopoldo Merino var nära att få upp frågan till beslut.

Du vill att GS ska ha nolltolerans mot alkohol med start i dag på kongressen.

– Det stämmer. Vi kan inte köpa alkohol för medlemmarnas pengar. Det är en principfråga. Alkoholen är det största hotet mot fackförbunden. Tillåter vi alkohol när vi har möten tappar vi omdömet.

Fast man dricker väl inte medan man håller möten?

– Nej, men varför ska medlemmarna betala för att vi ska dricka alkohol?

Du försökte få upp frågan på dagordningen så att kongressen kunde fatta ett beslut redan i dag. Men det var inte tillräckligt många som röstade för det.

– Nej, det var en majoritet som röstade för, men det krävs tre fjärdedelar av rösterna. Men nu kommer frågan upp på förbundsmötet i juni. Alla jag har pratat med håller med mig.

En talare på kongressen menade att det finns internationella umgängesseder och att ett totalförbud skulle leda till att folk får ta pengar ur egen ficka för att representera.

– Det där är bara dumheter. Internationella gäster kommer inte hit för att dricka alkohol. Och om våra ombudsmän eller chefer vill bjuda så har de nog råd att göra det. Men gästerna som kommer hit är inte här för spritens skull, de är här för samarbeten och för att vi ska göra ett bättre internationellt jobb.

Hade det inte blivit lite tråkigt med en kongressmiddag utan vin till maten?

– Nej. Om vi är tråkiga bör vi inte dricka sprit för att bli glada.

Dricker du alkohol själv?

– Ja, det gör jag. Jag är inte nykterist. En kall öl är gott en varm dag, eller ett glas vin till middagen.

Leopoldo Merino, från avdelning 10,  hade inte skrivit en motion till kongressen, men enligt förbundets stadgar har man rätt att under sittande kongress lyfta en fråga till dagordningen om tre fjärdedelar av ledamöterna tycker så. Då kan frågan behandlas och omröstning hållas. Drygt 60 procent röstade för att frågan skulle tas upp, vilket inte räcker. Nu tas frågan i stället upp på förbundsmötet i juni.

En kommentar till “ Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Från Love till love – så blev GS-kongressen

Från Love till love – så blev GS-kongressen

GS kongress har gått i mål. För alla er som inte kunde vara där kör vi en kort sammanfattning.

Förpackningar spelar ekologisk roll

Förpackningar spelar ekologisk roll

Minskat matsvinn och färre transportskador – med smartare förpackningar kan svenska klimatutsläpp minska med en miljon ton om året enligt en GS-rapport.

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Organisationsgraden bland skogsarbetare är en ständig huvudvärk för GS. DA frågade några kongressdeltagare vad man kan göra åt saken.

GS-facket ska certifieras för mångfald

GS-facket ska certifieras för mångfald

Kongressen röstade enhälligt ja till att GS ska genomgå en HBTQ-certifiering. Det är en kvalitetsstämpel för att förbundet systematiskt arbetar med rättighetsfrågor, likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Kongressen gick emot valberedningen och valde Bo-Arne Andersson till förbundets nye 2:e vice ordförande. Efter två omröstningar besegrade han Christoffer Ahlqvist.

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Det stundar tre dagar av ideliga beslut på GS-fackets kongress i Västerås. DA frågade några ombud om vilken som är den viktigaste frågan.

”Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten”

”Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten”

Ordförande Per-Olof Sjöös inledningstal vid kongressen handlade om klimatet, facklig sammanhållning och tolerans:

– Vår uppgift är att motverka rädslan, inte göda den.

Vad väntar du dig av kongressen?

Vad väntar du dig av kongressen?

Nu öppnar GS-fackets kongress i Västerås. DA frågade några av de mer än 100 ombuden: Vilka förväntningar har du?

”Jag känner mig lite skakig just nu”

”Jag känner mig lite skakig just nu”

Till höga visslingar och skallande applåder valdes Madelene Engman till GS förste vice ordförande. Hon är den första kvinnan i förbundsledningen och blir nu spindeln i nätet för nästa avtalsrörelse.

Dags för GS-kongress

Dags för GS-kongress

Ska GS-facket HBTQ-certifieras? Bör taket på medlemsavgiften slopas? Och borde inte avdelningarna få mer av förbundets pengar? DA går igenom de viktigaste frågorna inför den kongress som pågår i Västerås i helgen.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

”Det behövs mer pengar till rättsväsendet”

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Så löser Norge brotten på halva tiden

Norge har klart kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott än Sverige. Hur vi jobbar kan kanske därför ses som förslag på förbättringar hos er, skriver norska domaren Rune Bård Hansen.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Las-uppgörelsen

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.