Industriarbetarnas tidning

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

21 maj, 2016

Skrivet av Marie Edholm

Till kvällens kongressmiddag kommer det serveras vin till maten, men det kunde ha blivit stopp för det. Leopoldo Merino var nära att få upp frågan till beslut.

Du vill att GS ska ha nolltolerans mot alkohol med start i dag på kongressen.

– Det stämmer. Vi kan inte köpa alkohol för medlemmarnas pengar. Det är en principfråga. Alkoholen är det största hotet mot fackförbunden. Tillåter vi alkohol när vi har möten tappar vi omdömet.

Fast man dricker väl inte medan man håller möten?

– Nej, men varför ska medlemmarna betala för att vi ska dricka alkohol?

Du försökte få upp frågan på dagordningen så att kongressen kunde fatta ett beslut redan i dag. Men det var inte tillräckligt många som röstade för det.

– Nej, det var en majoritet som röstade för, men det krävs tre fjärdedelar av rösterna. Men nu kommer frågan upp på förbundsmötet i juni. Alla jag har pratat med håller med mig.

En talare på kongressen menade att det finns internationella umgängesseder och att ett totalförbud skulle leda till att folk får ta pengar ur egen ficka för att representera.

– Det där är bara dumheter. Internationella gäster kommer inte hit för att dricka alkohol. Och om våra ombudsmän eller chefer vill bjuda så har de nog råd att göra det. Men gästerna som kommer hit är inte här för spritens skull, de är här för samarbeten och för att vi ska göra ett bättre internationellt jobb.

Hade det inte blivit lite tråkigt med en kongressmiddag utan vin till maten?

– Nej. Om vi är tråkiga bör vi inte dricka sprit för att bli glada.

Dricker du alkohol själv?

– Ja, det gör jag. Jag är inte nykterist. En kall öl är gott en varm dag, eller ett glas vin till middagen.

Leopoldo Merino, från avdelning 10,  hade inte skrivit en motion till kongressen, men enligt förbundets stadgar har man rätt att under sittande kongress lyfta en fråga till dagordningen om tre fjärdedelar av ledamöterna tycker så. Då kan frågan behandlas och omröstning hållas. Drygt 60 procent röstade för att frågan skulle tas upp, vilket inte räcker. Nu tas frågan i stället upp på förbundsmötet i juni.

En kommentar till “ Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Från Love till love – så blev GS-kongressen

Från Love till love – så blev GS-kongressen

GS kongress har gått i mål. För alla er som inte kunde vara där kör vi en kort sammanfattning.

Förpackningar spelar ekologisk roll

Förpackningar spelar ekologisk roll

Minskat matsvinn och färre transportskador – med smartare förpackningar kan svenska klimatutsläpp minska med en miljon ton om året enligt en GS-rapport.

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Organisationsgraden bland skogsarbetare är en ständig huvudvärk för GS. DA frågade några kongressdeltagare vad man kan göra åt saken.

GS-facket ska certifieras för mångfald

GS-facket ska certifieras för mångfald

Kongressen röstade enhälligt ja till att GS ska genomgå en HBTQ-certifiering. Det är en kvalitetsstämpel för att förbundet systematiskt arbetar med rättighetsfrågor, likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Kongressen gick emot valberedningen och valde Bo-Arne Andersson till förbundets nye 2:e vice ordförande. Efter två omröstningar besegrade han Christoffer Ahlqvist.

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Det stundar tre dagar av ideliga beslut på GS-fackets kongress i Västerås. DA frågade några ombud om vilken som är den viktigaste frågan.

”Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten”

”Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten”

Ordförande Per-Olof Sjöös inledningstal vid kongressen handlade om klimatet, facklig sammanhållning och tolerans:

– Vår uppgift är att motverka rädslan, inte göda den.

Vad väntar du dig av kongressen?

Vad väntar du dig av kongressen?

Nu öppnar GS-fackets kongress i Västerås. DA frågade några av de mer än 100 ombuden: Vilka förväntningar har du?

”Jag känner mig lite skakig just nu”

”Jag känner mig lite skakig just nu”

Till höga visslingar och skallande applåder valdes Madelene Engman till GS förste vice ordförande. Hon är den första kvinnan i förbundsledningen och blir nu spindeln i nätet för nästa avtalsrörelse.

Dags för GS-kongress

Dags för GS-kongress

Ska GS-facket HBTQ-certifieras? Bör taket på medlemsavgiften slopas? Och borde inte avdelningarna få mer av förbundets pengar? DA går igenom de viktigaste frågorna inför den kongress som pågår i Västerås i helgen.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.