Industriarbetarnas tidning

Hur får man fler medlemmar i skogen?

21 maj, 2016

Organisationsgraden bland skogsarbetare är en ständig huvudvärk för GS. DA frågade några kongressdeltagare vad man kan göra åt saken.

 Sandra Olsson från avdelning 10 fick applåder när hon från talarstolen ivrade för att förbundet måste bli bättre på uppsökande verksamhet. Hon berättade om en skotarförare  som hade gått skogsutbildning och sedan jobbat i några år. Föraren, som inte hade träffat facket, hade suttit själv och inte haft möjlighet att fråga någon om rätt lön eller förutsättningar, och visste inte heller vad kollektivavtal var. Idag är han dock medlem.

DA frågade några kongressdeltagare:

Vad kan göras för att få fler skogsarbetare att gå med i facket?

Sandra Olsson, Frövi mätstation, med i GS centrala ungdomsråd. Foto: Erik Ignerus

Sandra Olsson, GS centrala ungdomsråd:

– Det är viktigt att komma ut på skolorna och naturbruksutbildningar. Så bygger vi ett förtroende och skapar kännedom. Det är inte sällan man kommer ut till klasser som snart ska ut i arbetslivet och det bara är någon enstaka som känner till fack och kollektivavtal. Sen handlar det om att komma ut aktivt och träffa de som jobbar i skogen. Med den tillgången till teknik som finns i dag med GPS och mobil finns det inte längre något att skylla på.

 

Lars Bertil Oskarsson, Boxholms skogar. Foto: Erik Ignerus

Lars Bertil Oskarsson, Boxholms skogar:

– Ja, det vill jag också ha svar på. Personliga möten, men för att nå dit krävs mycket arbete. Det handlar om att nå ut med information. Där är det digitala en bra lösning. Ett annat problem är att många är svårövertalade, det är små grupper, man är kompis med arbetsgivaren och nöjda med avtalen.

 

Carina Lydén, Stora Enso Ljusne. Foto: Erik Ignerus

Carina Lydén, Stora Enso Ljusne:

– Jag tror att det är viktigt att få mindre arbetsgivare att förstå att det är viktigt att anställda är med i facket. Om man ser till större företag så är de glada om de har en facklig motpart.

Alf Hallén, SCA Medelpad

Alf Hallén, SCA Medelpad:

– Vi måste börja med att bli fler ute. Nu är det väl ett projekt på gång, det kan vara en start, men det får inte sluta där. Samtidigt kan vi slå hål på myten om att det är svårt att hitta ut i skogen. Kan jag hitta till Västerås så kan du hitta till SCA.

 

Samtliga foton: Erik Ignerus

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

GS-facket höll digital kongress

GS-facket höll digital kongress

Under lördagen genomfördes den första delen av GS-fackets kongress digitalt. Per-Olof Sjöö valdes på nytt till ordförande.

Tre kvinnor i GS-fackets nyvalda förbundsstyrelse

Tre kvinnor i GS-fackets nyvalda förbundsstyrelse

Under GS-kongressen väcktes frågan om förbundet företräder alla medlemmar. Ändå valdes bara tre kvinnor in i förbundsstyrelsen.

”Självklart ska alla avdelningar vara representerade”

”Självklart ska alla avdelningar vara representerade”

Förbundsstyrelsens förslag om sju ledamöter i styrelsen röstades ner på GS kongress.

Skogsarbetsgivare backade inför AD

Arbetsgivaren hade varken betalat ob-tillägg eller övertidsersättning till den rumänske skogsarbetaren, och stämdes av GS-facket inför Arbetsdomstolen. Efter förlikning får han ut all lön plus skadestånd.

Skogsarbetarna får inget skadestånd

Att lova en lön men betala en annan är inte brottsligt, enligt en dom i hovrätten. Skogsarbetarna har visserligen rätt till mer lön, men det finns ingen som är skyldig att betala.

Skogsarbetarna får rätt – men inga pengar

Skogsarbetarna får rätt – men inga pengar

Det blir inga pengar för den GS-medlem från Kamerun som tillsamman med sex landsmän stämt skogsbolaget Skogsnicke – trots att tingsrätten slår fast att de har rätt till ersättning. ”Det här sätter fingret på ett problem”, säger GS ombudsman Magnus Lindberg.

Skogs­arbetare kräver 1,9 miljoner

Sju kamerunska skogsarbetare kräver sammanlagt 1,9 miljoner kronor i skadestånd från ägaren till bolaget Skogsnicke AB. Ärendet har pågått i flera år. Den här veckan läggs de sista orden i tingsrätten.

Från Love till love – så blev GS-kongressen

Från Love till love – så blev GS-kongressen

GS kongress har gått i mål. För alla er som inte kunde vara där kör vi en kort sammanfattning.

Förpackningar spelar ekologisk roll

Förpackningar spelar ekologisk roll

Minskat matsvinn och färre transportskador – med smartare förpackningar kan svenska klimatutsläpp minska med en miljon ton om året enligt en GS-rapport.

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

Leopoldo Merino vill ha totalstopp för att använda GS-medlemmarnas pengar till alkohol. Han fick inte tillräckligt stöd för att ta upp sitt krav på kongressen men nu blir spritstopp en fråga för nästa månads förbundsmöte.

Opinion

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

Krönika På macken bland Teslas laddstolpar blir det svenska klassamhället synligt, skriver Anneli Jordahl.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Bekämpa antisemitismen i den digitala världen

I förra veckan hölls Förintelsekonferensen i Malmö. Internationella politiska ledare lovade att aktivt bekämpa antisemitismen och rasismen som tyvärr växer runtom i Europa. Sveriges regering satsar nästan 100 miljoner i nästa års budget på denna angelägna kamp för människovärde och demokrati. Till den svenska regeringens satsningar hör bland annat fortsatt arbete med att bekämpa hatbrott […]

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Högt spel om människors trygghet

Högt spel om människors trygghet

Pontus Georgsson: När till och med Arbetsdomstolen har farhågor om lagförslaget kring ett nytt anställningsskydd borde det vara självklart att ta till sig av kritiken innan besluten hastas fram.