Skogsarbetsgivare backade inför AD
Arbetsgivaren hade varken betalat ob-tillägg eller övertidsersättning till den rumänske skogsarbetaren, och stämdes av GS-facket inför Arbetsdomstolen. Efter förlikning får han ut all lön plus skadestånd.
Industriarbetarnas tidning
Organisationsgraden bland skogsarbetare är en ständig huvudvärk för GS. DA frågade några kongressdeltagare vad man kan göra åt saken.
Sandra Olsson från avdelning 10 fick applåder när hon från talarstolen ivrade för att förbundet måste bli bättre på uppsökande verksamhet. Hon berättade om en skotarförare som hade gått skogsutbildning och sedan jobbat i några år. Föraren, som inte hade träffat facket, hade suttit själv och inte haft möjlighet att fråga någon om rätt lön eller förutsättningar, och visste inte heller vad kollektivavtal var. Idag är han dock medlem.
DA frågade några kongressdeltagare:
Vad kan göras för att få fler skogsarbetare att gå med i facket?
Sandra Olsson, GS centrala ungdomsråd:
– Det är viktigt att komma ut på skolorna och naturbruksutbildningar. Så bygger vi ett förtroende och skapar kännedom. Det är inte sällan man kommer ut till klasser som snart ska ut i arbetslivet och det bara är någon enstaka som känner till fack och kollektivavtal. Sen handlar det om att komma ut aktivt och träffa de som jobbar i skogen. Med den tillgången till teknik som finns i dag med GPS och mobil finns det inte längre något att skylla på.
Lars Bertil Oskarsson, Boxholms skogar:
– Ja, det vill jag också ha svar på. Personliga möten, men för att nå dit krävs mycket arbete. Det handlar om att nå ut med information. Där är det digitala en bra lösning. Ett annat problem är att många är svårövertalade, det är små grupper, man är kompis med arbetsgivaren och nöjda med avtalen.
Carina Lydén, Stora Enso Ljusne:
– Jag tror att det är viktigt att få mindre arbetsgivare att förstå att det är viktigt att anställda är med i facket. Om man ser till större företag så är de glada om de har en facklig motpart.
Alf Hallén, SCA Medelpad:
– Vi måste börja med att bli fler ute. Nu är det väl ett projekt på gång, det kan vara en start, men det får inte sluta där. Samtidigt kan vi slå hål på myten om att det är svårt att hitta ut i skogen. Kan jag hitta till Västerås så kan du hitta till SCA.
Samtliga foton: Erik Ignerus