Industriarbetarnas tidning

Hur får man fler medlemmar i skogen?

21 maj, 2016

Organisationsgraden bland skogsarbetare är en ständig huvudvärk för GS. DA frågade några kongressdeltagare vad man kan göra åt saken.

 Sandra Olsson från avdelning 10 fick applåder när hon från talarstolen ivrade för att förbundet måste bli bättre på uppsökande verksamhet. Hon berättade om en skotarförare  som hade gått skogsutbildning och sedan jobbat i några år. Föraren, som inte hade träffat facket, hade suttit själv och inte haft möjlighet att fråga någon om rätt lön eller förutsättningar, och visste inte heller vad kollektivavtal var. Idag är han dock medlem.

DA frågade några kongressdeltagare:

Vad kan göras för att få fler skogsarbetare att gå med i facket?

Sandra Olsson, Frövi mätstation, med i GS centrala ungdomsråd. Foto: Erik Ignerus

Sandra Olsson, GS centrala ungdomsråd:

– Det är viktigt att komma ut på skolorna och naturbruksutbildningar. Så bygger vi ett förtroende och skapar kännedom. Det är inte sällan man kommer ut till klasser som snart ska ut i arbetslivet och det bara är någon enstaka som känner till fack och kollektivavtal. Sen handlar det om att komma ut aktivt och träffa de som jobbar i skogen. Med den tillgången till teknik som finns i dag med GPS och mobil finns det inte längre något att skylla på.

 

Lars Bertil Oskarsson, Boxholms skogar. Foto: Erik Ignerus

Lars Bertil Oskarsson, Boxholms skogar:

– Ja, det vill jag också ha svar på. Personliga möten, men för att nå dit krävs mycket arbete. Det handlar om att nå ut med information. Där är det digitala en bra lösning. Ett annat problem är att många är svårövertalade, det är små grupper, man är kompis med arbetsgivaren och nöjda med avtalen.

 

Carina Lydén, Stora Enso Ljusne. Foto: Erik Ignerus

Carina Lydén, Stora Enso Ljusne:

– Jag tror att det är viktigt att få mindre arbetsgivare att förstå att det är viktigt att anställda är med i facket. Om man ser till större företag så är de glada om de har en facklig motpart.

Alf Hallén, SCA Medelpad

Alf Hallén, SCA Medelpad:

– Vi måste börja med att bli fler ute. Nu är det väl ett projekt på gång, det kan vara en start, men det får inte sluta där. Samtidigt kan vi slå hål på myten om att det är svårt att hitta ut i skogen. Kan jag hitta till Västerås så kan du hitta till SCA.

 

Samtliga foton: Erik Ignerus

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Skogsarbetsgivare backade inför AD

Arbetsgivaren hade varken betalat ob-tillägg eller övertidsersättning till den rumänske skogsarbetaren, och stämdes av GS-facket inför Arbetsdomstolen. Efter förlikning får han ut all lön plus skadestånd.

Skogsarbetarna får inget skadestånd

Att lova en lön men betala en annan är inte brottsligt, enligt en dom i hovrätten. Skogsarbetarna har visserligen rätt till mer lön, men det finns ingen som är skyldig att betala.

Skogsarbetarna får rätt – men inga pengar

Skogsarbetarna får rätt – men inga pengar

Det blir inga pengar för den GS-medlem från Kamerun som tillsamman med sex landsmän stämt skogsbolaget Skogsnicke – trots att tingsrätten slår fast att de har rätt till ersättning. ”Det här sätter fingret på ett problem”, säger GS ombudsman Magnus Lindberg.

Skogs­arbetare kräver 1,9 miljoner

Sju kamerunska skogsarbetare kräver sammanlagt 1,9 miljoner kronor i skadestånd från ägaren till bolaget Skogsnicke AB. Ärendet har pågått i flera år. Den här veckan läggs de sista orden i tingsrätten.

Från Love till love – så blev GS-kongressen

Från Love till love – så blev GS-kongressen

GS kongress har gått i mål. För alla er som inte kunde vara där kör vi en kort sammanfattning.

Förpackningar spelar ekologisk roll

Förpackningar spelar ekologisk roll

Minskat matsvinn och färre transportskador – med smartare förpackningar kan svenska klimatutsläpp minska med en miljon ton om året enligt en GS-rapport.

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

Leopoldo Merino vill ha totalstopp för att använda GS-medlemmarnas pengar till alkohol. Han fick inte tillräckligt stöd för att ta upp sitt krav på kongressen men nu blir spritstopp en fråga för nästa månads förbundsmöte.

GS-facket ska certifieras för mångfald

GS-facket ska certifieras för mångfald

Kongressen röstade enhälligt ja till att GS ska genomgå en HBTQ-certifiering. Det är en kvalitetsstämpel för att förbundet systematiskt arbetar med rättighetsfrågor, likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Kongressen gick emot valberedningen och valde Bo-Arne Andersson till förbundets nye 2:e vice ordförande. Efter två omröstningar besegrade han Christoffer Ahlqvist.

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Det stundar tre dagar av ideliga beslut på GS-fackets kongress i Västerås. DA frågade några ombud om vilken som är den viktigaste frågan.

Sjuka Samhall

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Umeå:  Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Samhall har städat bort sin själ

Samhall har städat bort sin själ

Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.