Industriarbetarnas tidning

”Telefonen ringer jämt”

25 maj, 2016

Skrivet av

Domsjö fabriker

Ägs av Aditya Birla, en indisk koncern med 133 000 ­anställda, varav 380 i Sverige.

Främst tre produkter:

Specialcellulosa som blir till bland annat viskostyger.

Bioetanol som blir köld­medium i värmepumpar, fordonsbränsle och spolar­vätska.

Lignin som används som tillsats i betong och bindemedel i foderindustrin.

Det här gör jag Staffan Nordin är processoperatör, blekeriet, Domsjö Fabriker.

”I dag är det körigt. Telefonen ringer hela tiden. Man vill helst gå av skiftet och tänka på något annat. Men så är det ibland, nu gör vi allt för att loka­lisera felet så att produktionen ska flyta på. Men det är ovanligt att det strular mycket. När det händer i själva tvättprocessen är det mer hanterbart. Oftast handlar det om att massan blir för tjock. Då larmar det i kontrollrummet. Genom inspektionsluckorna kan vi också se vad som är galet. Med lite spädning av tvätt­­­vätskan ordnar det sig oftast. Nu är det drygt två timmar kvar på skiftet. Min arbetskamrat Åsa har lagat köttfärssås i pentryt. Vi fixar ofta egen mat när det finns tid över. Det är så gott.”

Berättat för Marcus Derland

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.