Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi börjar om innan vi är klara

19 maj, 2016

Skrivet av Anders Ferbe

Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall
Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall

Krönika Medlemmarnas stöd under avtalsförhandlingarna är ovärderligt. Det är avgörande för att lyckas teckna bra avtal.

Avtalsrörelserna ligger nu omlott. Samtidigt som vi avslutar årets förhandlingar på alla avtalsområden påbörjar vi förberedelserna för en ny avtalsrörelse. Ska vi bli lika framgångsrika även nästa år krävs samma starka fackliga mobilisering som under avtalsförhandlingarna 2015–2016.

Jag är väldigt glad över att vi lyckades teckna bra kollektivavtal i årets förhandlingar. Vi har säkrat fortsatta reallöneökningar, avsättning till deltidspension och lyckats med förbättringar i både arbetsmiljö- och jämställdhetsarbetet. Vi nådde framgångar i våra krav och höll arbetsgivarnas krav på försämringar stången. Det är facklig styrka.

Det är också viktigt att vår lönebildningsmodell håller hela vägen, trots idoga attacker. När den konkurrensutsatta industrin normerar, sätter ett märke för löneökningstakten på hela arbetsmarknaden, får löntagarna mer slantar i plånboken.

Samtidigt som vi fortsatt värnar den svenska industrins konkurrenskraft och jobben.
Att industrin sätter märket för löneökningarna har också stor betydelse för andra än industriarbetarna. Inte minst för de lågavlönade, ofta kvinnor, som har svårast att över huvud taget få ut några löneökningar. Med märket får alla högre löner – inte bara de som arbetar i branscher som för tillfället går bra.

Den svenska modellen har varit under stark press senaste året. Under en mycket komplicerad avtalsrörelse har flera högerpartier förespråkat sänkta ingångslöner.

Trots att grunden för den svenska modellen bygger på att parterna – fack och arbetsgivare – har ansvaret för lönebildningen på svensk arbetsmarknad.

Det är inte bara oaccep-tabla förslag. Det är osmart. En havererad modell skulle skapa kaos i lönebildningen och riskera jobbtillfällen.

Måtte vi slippa alla olika aktörers attacker under kommande år. För nu påbörjas nästa avtalsrörelse. Och jag ser inget som tyder på att den blir enklare än den vi just nu slutför.

Tillsammans ska vi nu mobilisera för nya framgångar. Nya kollektivavtal som ger reallöneökningar till industriarbetarna. Om knappt ett år ska vi sätta ett nytt märke som säkerställer att alla löntagare får del av löneökningarna.

Jag blir inte förvånad om vi får nya nollbud från arbetsgivarna i höst. Men IF Metalls linje är lika glasklar som tidigare. Världens bästa industriarbetare är värda bra löner och villkor på arbetsplatsen.

Förbundets medlemmar ska återigen vara rösterna som ekar in i förhandlingslokalerna i Stockholm. Det ger oss en styrkeposition, som arbetsgivarna känner. Just därför är den fackliga aktiviteten ute på arbetsplatserna så viktig.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Nu håller vi ihop – det provocerar

Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Vi är framtidens industri­arbetare

Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Värna arbetsmiljön – och affärerna

Hur reagerar chefen om jag som visstidsanställd eller inhyrd ställer kritiska frågor om säkerheten? Får jag komma tillbaka till jobbet då?

Världens bästa industri­arbetare

De är kompetenta och tar ansvar. De ställer lojalt upp för varandra och för företaget. Världens bästa industriarbetare finns i Sverige.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.