Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi börjar om innan vi är klara

19 maj, 2016

Skrivet av Anders Ferbe

Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall
Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall

Krönika Medlemmarnas stöd under avtalsförhandlingarna är ovärderligt. Det är avgörande för att lyckas teckna bra avtal.

Avtalsrörelserna ligger nu omlott. Samtidigt som vi avslutar årets förhandlingar på alla avtalsområden påbörjar vi förberedelserna för en ny avtalsrörelse. Ska vi bli lika framgångsrika även nästa år krävs samma starka fackliga mobilisering som under avtalsförhandlingarna 2015–2016.

Jag är väldigt glad över att vi lyckades teckna bra kollektivavtal i årets förhandlingar. Vi har säkrat fortsatta reallöneökningar, avsättning till deltidspension och lyckats med förbättringar i både arbetsmiljö- och jämställdhetsarbetet. Vi nådde framgångar i våra krav och höll arbetsgivarnas krav på försämringar stången. Det är facklig styrka.

Det är också viktigt att vår lönebildningsmodell håller hela vägen, trots idoga attacker. När den konkurrensutsatta industrin normerar, sätter ett märke för löneökningstakten på hela arbetsmarknaden, får löntagarna mer slantar i plånboken.

Samtidigt som vi fortsatt värnar den svenska industrins konkurrenskraft och jobben.
Att industrin sätter märket för löneökningarna har också stor betydelse för andra än industriarbetarna. Inte minst för de lågavlönade, ofta kvinnor, som har svårast att över huvud taget få ut några löneökningar. Med märket får alla högre löner – inte bara de som arbetar i branscher som för tillfället går bra.

Den svenska modellen har varit under stark press senaste året. Under en mycket komplicerad avtalsrörelse har flera högerpartier förespråkat sänkta ingångslöner.

Trots att grunden för den svenska modellen bygger på att parterna – fack och arbetsgivare – har ansvaret för lönebildningen på svensk arbetsmarknad.

Det är inte bara oaccep-tabla förslag. Det är osmart. En havererad modell skulle skapa kaos i lönebildningen och riskera jobbtillfällen.

Måtte vi slippa alla olika aktörers attacker under kommande år. För nu påbörjas nästa avtalsrörelse. Och jag ser inget som tyder på att den blir enklare än den vi just nu slutför.

Tillsammans ska vi nu mobilisera för nya framgångar. Nya kollektivavtal som ger reallöneökningar till industriarbetarna. Om knappt ett år ska vi sätta ett nytt märke som säkerställer att alla löntagare får del av löneökningarna.

Jag blir inte förvånad om vi får nya nollbud från arbetsgivarna i höst. Men IF Metalls linje är lika glasklar som tidigare. Världens bästa industriarbetare är värda bra löner och villkor på arbetsplatsen.

Förbundets medlemmar ska återigen vara rösterna som ekar in i förhandlingslokalerna i Stockholm. Det ger oss en styrkeposition, som arbetsgivarna känner. Just därför är den fackliga aktiviteten ute på arbetsplatserna så viktig.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Nu håller vi ihop – det provocerar

Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Vi är framtidens industri­arbetare

Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Värna arbetsmiljön – och affärerna

Hur reagerar chefen om jag som visstidsanställd eller inhyrd ställer kritiska frågor om säkerheten? Får jag komma tillbaka till jobbet då?

Världens bästa industri­arbetare

De är kompetenta och tar ansvar. De ställer lojalt upp för varandra och för företaget. Världens bästa industriarbetare finns i Sverige.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.