På världens mest ensamma arbetsplats
Ensamarbetare finns det gott om. Men ingen har varit så ensam på jobbet som amerikanen Michael Collins. Någonsin.
Industriarbetarnas tidning
6 juni, 2016
Skrivet av Anna Julius
Skruvat Ju mer margarin amerikanerna äter, desto fler skiljer sig i delstaten Maine. Och tittar man på hur mycket ost de åt åren 2000–2009, är den kurvan nästan identisk med den över hur många som dog för att de trasslat in sig i sängkläder.
Margarin och skilsmässor, lakanstrassel och ost – hur hänger det ihop?
Det enkla svaret är: Det gör det inte. Antagligen är sambanden helt igenom en slump.
Exemplen är hämtade från Tyler Vigen, som har roat sig med vad han kallar data drudging, att samla in och behandla enorma mängder statistik.
I dag finns siffror på nästan allting: Från vad vi äter till hur vi dör, och vad det är för väder under tiden.
Vigen har kört alltihop i en dator och jämfört de olika kurvorna. Och eftersom det finns enormt många kurvor, så är det ofrånkomligen några som råkar likna varandra. Som kurvorna över hur mycket mozzarella varje person äter och hur många civilingenjörer som doktorerar.
Vigen, själv doktorand i juridik, vill inte få oss att misstro forskning, utan vill väcka intresse för siffror. Hans exempel visar ändå att det är värt att vara varsam med statistik. Att två saker förekommer samtidigt måste inte betyda att den ena orsakar den andra.
Det är värt att ha i åtanke när vi hör att ju fler filmer Bruce Willis har spelat i, desto fler har dött av exploderande ångpannor. Vi måste helt enkelt inte sätta in alla tänkbara resurser för att stoppa nästa Die Hard.
Läs mer:
www.tylervigen.com
Det finns ett statistiskt säkert samband mellan skostorlek och lön. Är det också en slump?
Svaret finns här.