På världens mest ensamma arbetsplats
Ensamarbetare finns det gott om. Men ingen har varit så ensam på jobbet som amerikanen Michael Collins. Någonsin.
Industriarbetarnas tidning
… kaffe om dagen per person drack svenskarna 2017. Det är näst mest i världen efter Finland (3,5 koppar).
Det finns två huvudsakliga familjer kaffebönor – arabica och robusta. I Sverige dricker vi främst arabica som har en lägre koffeinhalt och en rundare och mer komplex smak.
Het dryck.Kaffeautomatens prestation i lunchmatsalen måste vara ett av de mest universella samtalsämnena för svenska arbetsplatser. Men den genomsnittliga kaffedrickaren här i landet är inte så påhittig. För det finns nämligen ganska skruvade sätt att bereda vår favoritdryck.
I USA och Australien har trenden Kaffe-tonic spridit sig. Det är helt enkelt en espresso med tonic. Vissa dricker det även med en skiva lime. I Italien serveras också espresso med lime, men utan tonic. Då heter det Espresso Romano.
Men varför nöja sig med citrusfrukter? På den indonesiska ön Java i staden Yogyakarta kan du få kaffe med glödande kol i, något som serverats sedan 60-talet. Drycken kallas Kopi Joss.
Och i Vietnam dricker man kaffe med ägg. Det numera berömda äggkaffet, eller Cà Phê Trúng, uppfanns i Hanoi på 50-talet. Från början ska äggulan ha tillsats för att spä ut mjölken som då var en brist-vara. Nu är det i stället en delikatess.
Till 3 koppar:
3 äggulor
1 msk kondenserad mjölk
2 tsk socker
2 droppar vodka
1 liten nypa salt
3 koppar kaffe (gärna vietnamesisk robusta)
Vispa ägg, mjölk, -socker, vodka och salt i cirka 10 minuter med -elvisp till ett luftigt skum. Vodkadropparna tar bort den råa smaken från äggulan, men kan ute-slutas, liksom saltet.
Fördela skummet över kaffet. Servera!
Källa: Receptsamling från Apron up restaurant