På världens mest ensamma arbetsplats
Ensamarbetare finns det gott om. Men ingen har varit så ensam på jobbet som amerikanen Michael Collins. Någonsin.
Industriarbetarnas tidning
… kaffe om dagen per person drack svenskarna 2017. Det är näst mest i världen efter Finland (3,5 koppar).
Det finns två huvudsakliga familjer kaffebönor – arabica och robusta. I Sverige dricker vi främst arabica som har en lägre koffeinhalt och en rundare och mer komplex smak.
Het dryck.Kaffeautomatens prestation i lunchmatsalen måste vara ett av de mest universella samtalsämnena för svenska arbetsplatser. Men den genomsnittliga kaffedrickaren här i landet är inte så påhittig. För det finns nämligen ganska skruvade sätt att bereda vår favoritdryck.
I USA och Australien har trenden Kaffe-tonic spridit sig. Det är helt enkelt en espresso med tonic. Vissa dricker det även med en skiva lime. I Italien serveras också espresso med lime, men utan tonic. Då heter det Espresso Romano.
Men varför nöja sig med citrusfrukter? På den indonesiska ön Java i staden Yogyakarta kan du få kaffe med glödande kol i, något som serverats sedan 60-talet. Drycken kallas Kopi Joss.
Och i Vietnam dricker man kaffe med ägg. Det numera berömda äggkaffet, eller Cà Phê Trúng, uppfanns i Hanoi på 50-talet. Från början ska äggulan ha tillsats för att spä ut mjölken som då var en brist-vara. Nu är det i stället en delikatess.
Till 3 koppar:
3 äggulor
1 msk kondenserad mjölk
2 tsk socker
2 droppar vodka
1 liten nypa salt
3 koppar kaffe (gärna vietnamesisk robusta)
Vispa ägg, mjölk, -socker, vodka och salt i cirka 10 minuter med -elvisp till ett luftigt skum. Vodkadropparna tar bort den råa smaken från äggulan, men kan ute-slutas, liksom saltet.
Fördela skummet över kaffet. Servera!
Källa: Receptsamling från Apron up restaurant
Svetsaren Annica Lindkvist pratar om att bli utsatt för sexuella trakasserier, att bli utfryst och inte trodd. Om sorgebearbetning och om att hitta en starkare närvaro i livet.