Industriarbetarnas tidning

De böjda gurkorna – och andra EU-myter

3 maj, 2019

Skrivet av Hans Strandberg

Får intas till kyrkkaffet.

Skruvat | EU-myter EU har inte förbjudit lakritspipor – och det är också okej med böjda gurkor. Vi tittar på myterna om EU. Och en sanning.

”Risken för att två EU-länder ska hamna i krig är noll. Det är den högsta formen av civilisation.”

Orden är den kända asiatiske FN-diplomaten och professorn Kishore Mahbubanis. Och vem kan vara emot ett sådant stolt syfte som att hålla fred, särskilt i tider när nationalismen ökar i Europa?

Men – handen på hjärtat: En helt svensk vardagsdiskussion om EU kan väl bli lite halvgnällig? Alltså mer handla om saker som man tycker att unionen ska ge katten i än om unionens möjlighet att vara en ­dynamisk kraft i världssamfundet.

Inte så konstigt kanske,vi ­lever i nuet, detaljerna märks mer än de stora linjerna. EU-kommissionens representation i Sverige vill att vi i så fall diskuterar sanna detaljer, inte myter som frodas i medier och folkmun.

Inte förbjuden.

Man konstaterar därför på sin ständigt uppdaterade hemsida:

EU har inte förbjudit lakritspipor (förslaget röstades ned), inte heller jul- och påskmusten, ostkakan eller surströmmingen. Det är också okej med böjda gurkor (de är bara ”oklassificerade”) och små jordgubbar. EU har inte heller, fortsätter kommissionen, tvingat Sverige att bygga om alla lekplatser, inte ålagt oss att förstöra svalbon i våra lador (reglerna för fjäderfä omfattar inte dessa fåglar), inte bannlyst bullar till kyrkkaffet.

Den mytjagande kommissionen konstaterar att det mest handlar om att en fjäder växer till höna, men i ett fall kliar man sig i huvudet: Vem spred ut att EU bestämt att Kristus måste stavas med litet k?

SANT

är dock att EU-parlamentets ­flyttlass från Bryssel till Strasbourg tolv gånger årligen kostar minst 1,5 miljarder kronor och tiotusentals ton koldioxid.

En kommentar till “De böjda gurkorna – och andra EU-myter

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Lag om minimilön – ja och nej!

Lag om minimilön – ja och nej!

Sverige måste införa EU:s nya regler om minimilön. Samtidigt försöker man stoppa dem via domstol. Hur går det ihop? Vi har träffat utredaren Carina Gunnarsson.

Made in Europe – men hur?

Made in Europe – men hur?

USA storsatsar på grön omställning som ska ge nya industrijobb i Amerika. Europa famlar efter ett motdrag för att behålla sin industri. Ska ditt jobb få stödpengar från EU?, frågar sig DA:s Harald Gatu.

Svenska gruvor ska bryta Europas beroende av Kina

Svenska gruvor ska bryta Europas beroende av Kina

I den svenska berggrunden ruvar de ovanliga grundämnen som är nödvändiga för den nya gröna tekniken. EU älskar våra gruvfyndigheter, men vägen till produktion är lång, skriver DA:s Harald Gatu.

Populismen hotar klimatet och jobben

Populismen hotar klimatet och jobben

Sverige ska alltså bli sämst i EU-klassen. Det oroar både facken och företagen, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Kriget kräver omprövning

Kriget kräver omprövning

Solidariteten måste ersätta de stängda gränsernas politik, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Ge oss en svensk industripakt

Ge oss en svensk industripakt

Stat och industri måste gå åt samma håll om klimatomställningen ska genomföras i tid, skriver DA:s nya krönikör Kajsa Borgenäs.

EU vill skärpa asbestlagarna

EU vill skärpa asbestlagarna

Sänkta gränsvärden för asbest och säkrare sanering. Det förväntas bli EU-lag nästa år. ”Människor dör fortfarande av asbest i Sverige trots vårt långvariga förbud”, säger EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S).

Därför måste vi lära av Kinas industripolitik

Därför måste vi lära av Kinas industripolitik

Kajsa Borgnäs: Coronapandemin, klimatkrisen och Kinas stora tekniska framsteg visar att vi behöver en mer aktiv industripolitik.

Bilder av det nya Europa

Bilder av det nya Europa

Den ene är en underhållande provokatör. Den andre en klarsynt men skrämmande analytiker. Tillsammans ger de sin bild av ett sönderfallande Europa.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.