Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

”Äntligen ny energi i politiken”

14 juni, 2016

Skrivet av

LEDARE I fredags presenterades en historisk energiuppgörelse. För första gången någonsin har en bred parlamentarisk överenskommelse beslutat att all energi ska vara till 100 procent förnybar år 2040.

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Redan 2030 ska 18 Twh förnybar el tillföras. Effektskatten avskaffas och kärnkraften får leva kvar så länge den förmår. Detta har den rödgröna regeringen kommit överens med Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna. Liberalerna mäler ur sig som vanligt.  Det gör inget. Det är mer ett problem för Björklunds parti än för Sverige.

I stället har nu den ansvarstagande delen av oppositionen och regeringen säkrat en energipolitik som ger just de där långsiktiga spelreglerna som många i industri och politik efterlyst. Nu vet näringsliv och medborgare vad som gäller under lång tid framöver. Att både Dagens Industri och Aftonbladet på ledarplats hyllar energiuppgörelsen tyder på att den är väl avvägd.

Energiminister Ibrahim Baylan bör få en eloge för sitt arbete med energikommissionen men också statsminister Stefan Löfven som satte sig tillsammans med partiledarna och formade slutuppgörelsen. Så har den gamle förhandlingsräven återigen visat prov på politisk klokskap och samförståndsanda. Det är sannerligen en fjäder i hatten för Löfven.

Framförallt är energiuppgörelsen bra för Sverige. De eviga låsningarna vid för eller mot kärnkraften har lösts upp. Alla vet att marknaden avvecklar kärnkraften av lönsamhetsskäl. Samtidigt kan övergången till ett 100 procentigt förnybart energisystem ske under ordnade former utan att industri och hushåll hotas av elbrist eller skyhöga priser. För industrins del är långsiktighet och stabilitet det allra viktigaste – huruvida elen kommer från reaktorer, vattenkraft eller sol och vind spelar mindre roll.

Det är rätt att kärnkraftsskatten tas bort och att ett utökat ansvar för olyckor och avfall istället införs. Bra också att fastighetsskatten för vattenkraft sänks och att elcertifikatsystemet bibehålls så att de förnybara energislagen kan fortsätta att byggas ut. Det skulle behövas en rejäl satsning på havsbaserad vindkraft framöver.

Tyvärr nådde energikommissionen inte fram när det gäller energieffektiviseringen men det är utmärkt att man beslutat att ett mål för detta ska tas fram och beslutas senast 2017. Den elintensiva industrin bör stöttas med ett särskilt effektiviseringsprogram för det gagnar både industrin och omställningen av energisystemet. Sverige skulle kunna bli en ledande exportör i ny energisnål teknik.

Att uppgörelsen ger klartecken för att bygga nya reaktorer som ersättning för befintliga är inget nytt. Det fanns med redan i Alliansens energipolitik. Hittills har det inte lett till annat än att fyra reaktorer avvecklas. Låga elpriser och höga säkerhetskrav gör att kärnkraften inte är lönsam. Marknaden avvecklar kärnkraften och politiken utvecklar det förnybara och garanterar en bra mix i energisystemet.

Äntligen ny energi i energipolitiken.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Intet nytt, allting nytt

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till dig och mig. Valdagen är demokratins högtidsdag. Den är vacker för som  historikern Henrik Arnstad (nyligen […]

Förnuftet segrade till slut

IT-skandalen på Transportstyrelsen utvecklades till en politisk cirkus där hot om misstroendevotum har haglat mot olika ministrar. Statsministern svarade med en ommöblering i regeringen i somras där både inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson fick lämna regeringen. Däremot förklarade Löfven att i hans regering är Peter Hultqvist försvarsminister. Det var mycket klokt då försvarsministern […]

Se upp för tryggheten

Socialdemokratin samlas till kongress i Göteborg. Det våras ute men politiken ter sig fortsatt vintrig. Det är frostigt och isigt. Det gnälls och skälls mellan blocken i en icke-konstruktiv anda alltmedan det stora missnöjespartiet rasistiska SD förnöjt ser på. Oppositionspartierna tycks anse att det där med att vara i opposition år obstruktion och destruktion. Det […]

Moderatledarens mummel oroar

Affären ”Egor Putilov” visar om något att Sverigedemokraterna inte är ett ”normalt parti”. Hur gärna somliga inom näringslivet och borgerligheten än skulle vilja att de var det. Om inte SD:s djupa rötter i nazism och fascism är tillräckligt för att ta avstånd från detta parti så bör högersympatisörer bli djupt bekymrade över SD-vurmandet för Putin […]

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.