Privatiseringen måste stoppas
Resurser och arbetsro behövs för att klara massarbetslösheten, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
14 juni, 2016
Skrivet av Helle Klein
LEDARE I fredags presenterades en historisk energiuppgörelse. För första gången någonsin har en bred parlamentarisk överenskommelse beslutat att all energi ska vara till 100 procent förnybar år 2040.
Redan 2030 ska 18 Twh förnybar el tillföras. Effektskatten avskaffas och kärnkraften får leva kvar så länge den förmår. Detta har den rödgröna regeringen kommit överens med Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna. Liberalerna mäler ur sig som vanligt. Det gör inget. Det är mer ett problem för Björklunds parti än för Sverige.
I stället har nu den ansvarstagande delen av oppositionen och regeringen säkrat en energipolitik som ger just de där långsiktiga spelreglerna som många i industri och politik efterlyst. Nu vet näringsliv och medborgare vad som gäller under lång tid framöver. Att både Dagens Industri och Aftonbladet på ledarplats hyllar energiuppgörelsen tyder på att den är väl avvägd.
Energiminister Ibrahim Baylan bör få en eloge för sitt arbete med energikommissionen men också statsminister Stefan Löfven som satte sig tillsammans med partiledarna och formade slutuppgörelsen. Så har den gamle förhandlingsräven återigen visat prov på politisk klokskap och samförståndsanda. Det är sannerligen en fjäder i hatten för Löfven.
Framförallt är energiuppgörelsen bra för Sverige. De eviga låsningarna vid för eller mot kärnkraften har lösts upp. Alla vet att marknaden avvecklar kärnkraften av lönsamhetsskäl. Samtidigt kan övergången till ett 100 procentigt förnybart energisystem ske under ordnade former utan att industri och hushåll hotas av elbrist eller skyhöga priser. För industrins del är långsiktighet och stabilitet det allra viktigaste – huruvida elen kommer från reaktorer, vattenkraft eller sol och vind spelar mindre roll.
Det är rätt att kärnkraftsskatten tas bort och att ett utökat ansvar för olyckor och avfall istället införs. Bra också att fastighetsskatten för vattenkraft sänks och att elcertifikatsystemet bibehålls så att de förnybara energislagen kan fortsätta att byggas ut. Det skulle behövas en rejäl satsning på havsbaserad vindkraft framöver.
Tyvärr nådde energikommissionen inte fram när det gäller energieffektiviseringen men det är utmärkt att man beslutat att ett mål för detta ska tas fram och beslutas senast 2017. Den elintensiva industrin bör stöttas med ett särskilt effektiviseringsprogram för det gagnar både industrin och omställningen av energisystemet. Sverige skulle kunna bli en ledande exportör i ny energisnål teknik.
Att uppgörelsen ger klartecken för att bygga nya reaktorer som ersättning för befintliga är inget nytt. Det fanns med redan i Alliansens energipolitik. Hittills har det inte lett till annat än att fyra reaktorer avvecklas. Låga elpriser och höga säkerhetskrav gör att kärnkraften inte är lönsam. Marknaden avvecklar kärnkraften och politiken utvecklar det förnybara och garanterar en bra mix i energisystemet.
Äntligen ny energi i energipolitiken.