Industriarbetarnas tidning

Gå ner till floden

23 juni, 2016

Skrivet av

Musik När Bruce Springsteen kommer till Göteborg i sommar är det som historieberättare. The River är berättelsen om floden som symbol för hoppet om en bättre tillvaro.

Andra flodlåtar

The Byrds Ballad of Easy Rider
Lite motvilligt skrev Bob Dylan ledmotivet till mc-filmen Easy Rider med Byrds Roger McGuinn. Låten passade bra på temat om ynglingarna som sökte friheten genom att följa floden.

Creedence Clearwater Revival Proud Mary
Den mest kända av alla flodlåtar, finns i varje pubtrubadurs standardrepertoar. John Fogerty hade inledningen till Beethovens femte symfoni i huvudet när han skrev introt.

Alison Krauss Down to The River and Pray
Dopscenen i floden är en av de starkaste i bröderna Coens film O Brother, Where Art Thou. Lär ursprungligen ha skrivits av en okänd slav,  publicerad första gången 1836.

The River skrevs när USA efter Vietnamkriget gick in i sin allvarligaste ekonomiska kris sedan trettiotalsdepressionen. The River är historien om det unga paret som förenats genom en tonårsgraviditet och som hänvisades till slitsamma jobb utan framtidsmöjligheter. ”Ännu ett offer på den organiserade religionens och det amerikanska klassamhällets dubbla altare” som Springsteen-biografen Peter Ames Carlin uttryckt det.

Låten handlade egentligen om Springsteens egen syster och hennes man.

Förlagan fanns i Hank Williams Long Gone Lonesome Blues där den bedrövade huvudpersonen går ner till floden för att söka förtröstan när livet gått i spillror. Men floden var torrlagd. Den och andra Hank Williams-låtar lyssnade Springsteen på i bilen på väg hem. När han kom fram skrev han The River. Han ville låta som en som hängde i baren och berättade sin story för främlingen intill.

Bruce Springsteen framförde The River första gången 1979 vid en konsert mot kärnkraft efter Harrisburgolyckan. Fem år senare tillägnade han låten stålarbetarnas fackförening i Pennsylvania. Stålkrisen hade gjort tiotusentals arbetslösa och vid en konsert i Pittsburgh sa han: ”Något farligt håller på att hända därute, långsamt delas Amerika upp i två hälfter” när den amerikanska drömmen egentligen handlade om att alla skulle få chansen att leva ett anständigt, värdigt liv. The River var en metafor för hoppet, det lilla som rinner mot det stora, oändliga.

Så spelade han låten om det unga föräldraparet som får jobb, går med i fackföreningen, försöker få rätsida på ett liv som den ekonomiska krisen kommer att trasa sönder. Berättaren går ner till floden, precis som i Hank Williams-låten.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Vad konstiga ni är som lyssnar på musik från 1920-­talet, sa kompisarna till Klara och Johanna Söderberg. De brydde sig inte. First Aid Kit visste redan då var de har sina rötter. Här kan du lyssna på de som gick före!

”Du får glömma allt, men inte mig”

”Du får glömma allt, men inte mig”

Boken om folkmusiklegenden Izzy Young och hans väg in i demensen är en rörande skildring av hur barn blir föräldrar.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

Volvomontören blev megakändis

Volvomontören blev megakändis

305 583 407 spelningar har låten The Ocean hittills spelats på Spotify. För Volvomontören Mikael Persson har ett fritidsprojekt kastat om hela hans liv.

Musik som spolar kröken

Musik som spolar kröken

Musiken har problem med spriten. Det finns betydligt fler förskönande fylleskildringar än låtar om att nyktra till.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”