Industriarbetarnas tidning

Gå ner till floden

23 juni, 2016

Skrivet av

Musik När Bruce Springsteen kommer till Göteborg i sommar är det som historieberättare. The River är berättelsen om floden som symbol för hoppet om en bättre tillvaro.

Andra flodlåtar

The Byrds Ballad of Easy Rider
Lite motvilligt skrev Bob Dylan ledmotivet till mc-filmen Easy Rider med Byrds Roger McGuinn. Låten passade bra på temat om ynglingarna som sökte friheten genom att följa floden.

Creedence Clearwater Revival Proud Mary
Den mest kända av alla flodlåtar, finns i varje pubtrubadurs standardrepertoar. John Fogerty hade inledningen till Beethovens femte symfoni i huvudet när han skrev introt.

Alison Krauss Down to The River and Pray
Dopscenen i floden är en av de starkaste i bröderna Coens film O Brother, Where Art Thou. Lär ursprungligen ha skrivits av en okänd slav,  publicerad första gången 1836.

The River skrevs när USA efter Vietnamkriget gick in i sin allvarligaste ekonomiska kris sedan trettiotalsdepressionen. The River är historien om det unga paret som förenats genom en tonårsgraviditet och som hänvisades till slitsamma jobb utan framtidsmöjligheter. ”Ännu ett offer på den organiserade religionens och det amerikanska klassamhällets dubbla altare” som Springsteen-biografen Peter Ames Carlin uttryckt det.

Låten handlade egentligen om Springsteens egen syster och hennes man.

Förlagan fanns i Hank Williams Long Gone Lonesome Blues där den bedrövade huvudpersonen går ner till floden för att söka förtröstan när livet gått i spillror. Men floden var torrlagd. Den och andra Hank Williams-låtar lyssnade Springsteen på i bilen på väg hem. När han kom fram skrev han The River. Han ville låta som en som hängde i baren och berättade sin story för främlingen intill.

Bruce Springsteen framförde The River första gången 1979 vid en konsert mot kärnkraft efter Harrisburgolyckan. Fem år senare tillägnade han låten stålarbetarnas fackförening i Pennsylvania. Stålkrisen hade gjort tiotusentals arbetslösa och vid en konsert i Pittsburgh sa han: ”Något farligt håller på att hända därute, långsamt delas Amerika upp i två hälfter” när den amerikanska drömmen egentligen handlade om att alla skulle få chansen att leva ett anständigt, värdigt liv. The River var en metafor för hoppet, det lilla som rinner mot det stora, oändliga.

Så spelade han låten om det unga föräldraparet som får jobb, går med i fackföreningen, försöker få rätsida på ett liv som den ekonomiska krisen kommer att trasa sönder. Berättaren går ner till floden, precis som i Hank Williams-låten.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

Volvomontören blev megakändis

Volvomontören blev megakändis

305 583 407 spelningar har låten The Ocean hittills spelats på Spotify. För Volvomontören Mikael Persson har ett fritidsprojekt kastat om hela hans liv.

Musik som spolar kröken

Musik som spolar kröken

Musiken har problem med spriten. Det finns betydligt fler förskönande fylleskildringar än låtar om att nyktra till.

Sånger från en hjälte

Sånger från en hjälte

Den 19 november för 100 år sedan avrättades Gävlebon Joel Hägglund i USA . Men Joe Hills sånger lever än och har inspirerat Joan Baez, Bob Dylan, Woody Guthrie, Fred Åkerström – och Stephen King, skriver DA:s Harald Gatu.

Tolv tips för dina lurar

Tolv tips för dina lurar

Ligger du i hängmattan? Koppla av med en spännande deckare – som någon annan läser åt dig. Kvar på jobbet? Tryck i gång en intressant radiodokumentär eller hitta din nya favoritpodd.

Sjuka Samhall: Fackets roll

Samhallanställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”LO kan inte göra så jädra mycket”

”LO kan inte göra så jädra mycket”

Nu kommer krav på ett fack för Samhalls anställda, men LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson anser att det snarare är politikerna som måste ta ett större ansvar.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men det räcker inte, skriver IF Metalls Susanne Östh.

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

LO-förbunden behöver varandras kompetens för att på bästa sätt stötta Samhalls anställda, skriver Tony Berggren, GS.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Skapa ett Samhallfack

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.