Strejkvarslet avblåst – avtal klart
Tvätteriarbetarna har fått ett nytt avtal. IF Metall fick igenom kravet på garanterad löneökning efter två anställningsår.
Industriarbetarnas tidning
Den sista juni löper avtalet i tvätteriindustrin ut. Nu varnar både IF Metall och arbetsgivarsidan för konflikt.
– Vi ger oss inte förrän vi har ett avtal med utvecklingsgarantier, säger Tomas With, chef på IF Metalls förhandlingsenhet.
Natten mellan torsdag och fredag löper avtalet för 1 600 tvätteriarbetare ut. Just nu pågår intensiva överläggningar mellan IF Metall och Innovations- och kemiarbetsgivarna, Ikem. Förhandlingar som sedan en månad tillbaks leds av de opartiska ordförandena, Opo.
Stötestenen är IF Metalls krav på utvecklingsgarantier. Facket vill att lönerna höjs med sju kronor i timmen efter ett anställningsår och ytterligare 7 kronor efter två år.
– Många medlemmar ligger kvar på löner nära lägstalönen. Vi har under flera år försökt jobba fram lönesystem som leder till löneutveckling. Det har inte fungerat ute på företagen, säger Anna Gustafsson, avtalsansvarig på IF Metall.
Kravet på utvecklingsgarantier är viktigt för facket.
– Vi kommer att få ett avtal med utvecklingsgarantier, säger Tomas With, chef på IF Metalls förhandlingsenhet.
Är ni beredda på att gå i konflikt?
– Läget är kärvt. Vi brukar inte prata om konflikt i första taget. Men nu ser vi en klar risk och har förberett vår organisation, säger Tomas With.
Enligt IF Metall kommer konstruktionen med utvecklingsgarantier hålla sig inom de 2,2 procent i löneökningar som tecknats i övriga industrin.
IF Metall har förberett sin konfliktorganisation. Ombudsmän på förbundskontoret är förvarande om att de kan komma att behöva jobba på semestern. Förbundet har också tillfälligt slopat kravet på två månaders medlemskap för att få rätt till konfliktersättning, för anställda i tvätteriindustrin.
På Ikem är Henrik Stävberg biträdande förhandlingschef. Han bekräftar fackets beskrivning av kärva förhandlingar.
– Vi har tre dagar på oss att hitta en lösning men vi står långt ifrån varandra. Det finns en viss risk för konflikt, säger han.
Ikem menar att IF Metalls krav på utvecklingsgarantier ger en merkostnad jämfört med de två 2,2 procent som är ”märket” i industrin.
– Genomslaget blir så stort att märket kommer att överskridas. Vi har en gemensam vilja att utvecklas lönesystemen ute på företagen. IF Metalls krav riskerar att slå sönder det arbete med lönesystem som görs ute på företagen, säger Henrik Stävberg.