Industriarbetarnas tidning

Stor konfliktrisk i tvätteri­industrin

27 juni, 2016

Skrivet av Marcus Derland och Joakim Andersson

Den sista juni löper avtalet i tvätteriindustrin ut. Nu varnar både IF Metall och arbetsgivarsidan för konflikt.

– Vi ger oss inte förrän vi har ett avtal med utvecklingsgarantier, säger Tomas With, chef på IF Metalls förhandlingsenhet.

Natten mellan torsdag och fredag löper avtalet för 1 600 tvätteriarbetare ut. Just nu pågår intensiva överläggningar mellan IF Metall och Innovations- och kemiarbetsgivarna, Ikem. Förhandlingar som sedan en månad tillbaks leds av de opartiska ordförandena, Opo.

Stötestenen är IF Metalls krav på utvecklingsgarantier. Facket vill att lönerna höjs med sju kronor i timmen efter ett anställningsår och ytterligare 7 kronor efter två år.

– Många medlemmar ligger kvar på löner nära lägstalönen. Vi har under flera år försökt jobba fram lönesystem som leder till löneutveckling. Det har inte fungerat ute på företagen, säger Anna Gustafsson, avtalsansvarig på IF Metall.

Kravet på utvecklingsgarantier är viktigt för facket.

– Vi kommer att få ett avtal med utvecklingsgarantier, säger Tomas With, chef på IF Metalls förhandlingsenhet.

Är ni beredda på att gå i konflikt?

– Läget är kärvt. Vi brukar inte prata om konflikt i första taget. Men nu ser vi en klar risk och har förberett vår organisation, säger Tomas With.

Enligt IF Metall kommer konstruktionen med utvecklingsgarantier hålla sig inom de 2,2 procent i löneökningar som tecknats i övriga industrin.

IF Metall har förberett sin konfliktorganisation. Ombudsmän på förbundskontoret är förvarande om att de kan komma att behöva jobba på semestern. Förbundet har också tillfälligt slopat kravet på två månaders medlemskap för att få rätt till konfliktersättning, för anställda i tvätteriindustrin.

På Ikem är Henrik Stävberg biträdande förhandlingschef. Han bekräftar fackets beskrivning av kärva förhandlingar.

– Vi har tre dagar på oss att hitta en lösning men vi står långt ifrån varandra. Det finns en viss risk för konflikt, säger han.

Ikem menar att IF Metalls krav på utvecklingsgarantier ger en merkostnad jämfört med de två 2,2 procent som är ”märket” i industrin.

– Genomslaget blir så stort att märket kommer att överskridas. Vi har en gemensam vilja att utvecklas lönesystemen ute på företagen. IF Metalls krav riskerar att slå sönder det arbete med lönesystem som görs ute på företagen, säger Henrik Stävberg.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Strejkvarslet avblåst – avtal klart

Strejkvarslet avblåst – avtal klart

Tvätteriarbetarna har fått ett nytt avtal. IF Metall fick igenom kravet på garanterad löneökning efter två anställningsår.

”Kampviljan är jättehög”

”Kampviljan är jättehög”

Det är en påtaglig risk för konflikt i tvätteriindustrin, enligt både fack och arbetsgivare. Och hos fackets medlemmar finns en tydlig vilja att visa sitt missnöje, enligt Mikael Herrgård klubbordförande på Textilia i Rimbo.

Tvätteriägare fick 391 miljoner

Sveriges största företag i tvätteribranschen, Berendsen, delade ut 391 miljoner kronor i aktieutdelning till sina ägare 2015. Utdelningarna bestäms i London, det är dit pengarna skickas, säger personalchefen till DA.

Strejk för ”industrins undersköterskor”

Strejk för ”industrins undersköterskor”

Tvätteriarbetarna som främst är kvinnor har de sämsta lönerna och arbetar i de sämsta arbetsmiljöerna inom industrin. Det är hög tid att de får bättre villkor och det är nödvändigt för facket att ta denna strid. Allt tal om jämställdhet och solidaritet skulle annars bara vara tomma ord.

Strejkvarsel på tvätterier

IF Metall varslar om strejk på tvätteriavtalet för att få igenom kravet på utvecklingsgarantier.

”Fungerande lönesystem ger ordning och reda”

IF Metall anklagar Teknikföretagen för att sabotera arbetet med lokala lönesystem.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Avtal klart för tvätterier

Avtal klart för tvätterier

Förra året varslades om strejk – i år blev parterna klara två veckor före deadline. Tvätteriavtalet ger 6,9 procent på tre år inklusive delpension och en låglönesatsning som gynnar 70 procent av medlemmarna. IF Metall har fått betala med flexiblare arbetstider.

”Vi är beredda att gå i konflikt”

”Vi är beredda att gå i konflikt”

LO:s låglönesatsning innebär särskilt mycket för tvätteriarbetarna, vars snittlön är 23 000 kronor. IF Metall och arbetsgivarna tror att de kan hitta en lösning innan avtalet löper ut vid månadsskiftet.

Bravo LO

”Den nygamla modellen för lönesättningen är ett smart sätt att komma till rätta med den kontroversiella frågan om låglönesatsning”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.