Industriarbetarnas tidning

Uppsagda grafiker stäms av kronofogden

16 juni, 2016

Skrivet av

Flera tidigare anställda vid V-Tab och Stampen Local Media har stämts i tingsrätten. Kronofogden anser att deras avtal om avgångsvederlag inte ger rätt till lönegaranti. De riskerar att få betala tillbaka pengarna.

När V-Tab beslutade att tryckeriet i Backa skulle stänga, inleddes förhandlingar om ersättning för personalen som sades upp. Tryckeriet stängdes ner sista mars i år och vid ungefär samma tidpunkt gick uppsägningstiden också ut.

Drygt 50 grafiker som inte fick fortsatt anställning på det nya tryckeriet i Landvetter fick en uppgörelse om förlängd uppsägningstid på 6 månader med lön, från april till och med september i år. Därefter ska sparad semester och inarbetad komp betalas ut.

Liknande uppgörelser har personer som lämnat sina anställningar vid Stampen Local Media fått.

Stampens rekonstruktör Christian Andersch vid Rosengrens advokatbyrå gjorde bedömningen att det handlar om uppsägningslön och beslutade att personerna skulle omfattas av den statliga lönegarantin, som betalar ut lönerna under rekonstruktionens två första månader.

Kronofogden som är tillsynsmyndigheten vid konkurser och rekonstruktioner har en annan uppfattning. Myndigheten har gjort en stickprovskontroll av rekonstruktörens beslut för lönegaranti. Fyra personer som jobbat på V-Tab och fem personer som jobbat på Stampen Local Media valdes ut. Kronofogden anser att deras avtal om förlängd uppsägningstid är att betrakta som ett ideellt skadestånd och ska därför inte omfattas av lönegarantin.

Dessa nio personer är nu stämda inför Göteborgs tingsrätt. Skulle kronofogden få rätt kan tingsrätten också besluta att de berörda ska betala tillbaka den lönegaranti de har fått.

Rekonstruktören har beslutat att den statliga lönegarantin ska användas i två månader. Därefter ska Stampenbolagen själva stå för löneutbetalningarna.

Johan Månsson, advokat på Rosengrens advokatbyrå, säger till Dagens Arbete att de står fast vid sin bedömning att avgångsvederlagen inte är ett ideellt skadestånd.

– Ersättningen är knuten till anställningen. Den här typen av uppgörelser sker alltid på den svenska arbetsmarknaden. Man måste hitta sätt att lösa förhandlingar och undvika tvister. Det är en del av den svenska modellen.

Kronofogden skriver i sin stämningsansökan att rekonstruktören inte har velat lämna ut material som de har krävt att få tillgång till i sin kontroll. Det stämmer inte, säger Johan Månsson.

– Vi har lämnat ut de handlingar som vi har haft till grund för vårt beslut. Om myndigheten vill ha fler handlingar än så är det inget som vi har.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Stampen klarade slutbetalningen

Mediejätten Stampen där tryckerikoncernen V-Tab ingår har nu betalat hela skulden som återstod efter ackordsuppgörelsen i höstas.

V-Tab fortsätter att leverera

V-Tab fortsätter att leverera

Medan Stampen krisar fortsätter tusentals anställda att gå till jobbet varje dag. Tryckpressar rullar, nyhete­r skrivs och tidningar delas ut precis som vanligt. På V-Tab i Västerås vill man hellre se framåt än älta det som har varit.

Klartecken för alla tryckerier

Klartecken för alla tryckerier

V-Tabs tryckerier i Södertälje, Västerås, Landvetter, Vimmerby och Norrahammar har fått ackordet godkänt. Nu väntar de anställda på besked om investerarna.

V-tab får sina skulder avskrivna

V-tab får sina skulder avskrivna

Moderbolaget för tryckerikoncernen V-Tab fick har fått sin skuldavskrivning godkänd vid förhandlingarna vid Göteborgs tingsrätt. Tre grafiker från nedlagda Backa röstade emot. De anställda där har förlorat 7,5 miljoner på Stampen-krisen.

Ett första ja för Stampen

Ett första ja för Stampen

Ett första steg i räddningsprocessen är avklarat när borgenärerna röstade ja till ackordsförslaget i Stampen AB. För tidningsbolaget dröjer dock beskedet en hel vecka.

Nu avgörs Stampens framtid

Den hårt pressade mediekoncernen Stampen ska få ett slutligt svar i tingsrätten – ja eller nej till skuldnedskrivning. DA är på plats och ger en bakgrund till krisen inom mediekoncernen.

Stampens skuldsanering fortsätter

Stampens skuldsanering fortsätter

Skatteverket säger preliminärt ja till Stampens förslag till skuldnedskrivning. Därmed kan koncernen begära ackordsförhandlingar i tingsrätten för att försöka livrädda bland annat VTAB-tryckerierna. Enligt planen ska allt vara klart i slutet av nästa månad.

Stampens skuldsanering fortsätter

Ett bolag ska säljas och koncernen behöver få in nytt kapital. Planen för Stampens rekonstruktion lades fram i tingsrätten i dag och den fick godkänt av borgenärerna.

V-Tab har varit en kassako för Stampen

Efter beslutet om rekonstruktion har det sagts att tryckerimomsen var droppen som fick bägaren att rinna över för Stampen. Det håller inte, skriver DA:s Marie Edholm. Koncernen har i själva verket berikats med 300 miljoner av skattebetalarnas pengar.

Nu ska Stampen få ner fordringsägarnas krav

Stampen köpte tidningar och tryckerier med lånade pengar och bankernas goda minne. Olyckskorparna har kraxat länge och i förra månaden tvärbromsade Stampen och ansökte om rekonstruktion. I nästa vecka möter koncernen sina borgenärer i tingsrätten och ber om ett ja till fortsatt rekonstruktion. Lyckas inte det väntar konkurs.