Stampen klarade slutbetalningen
Mediejätten Stampen där tryckerikoncernen V-Tab ingår har nu betalat hela skulden som återstod efter ackordsuppgörelsen i höstas.
Industriarbetarnas tidning
16 juni, 2016
Skrivet av Marie Edholm
Flera tidigare anställda vid V-Tab och Stampen Local Media har stämts i tingsrätten. Kronofogden anser att deras avtal om avgångsvederlag inte ger rätt till lönegaranti. De riskerar att få betala tillbaka pengarna.
När V-Tab beslutade att tryckeriet i Backa skulle stänga, inleddes förhandlingar om ersättning för personalen som sades upp. Tryckeriet stängdes ner sista mars i år och vid ungefär samma tidpunkt gick uppsägningstiden också ut.
Drygt 50 grafiker som inte fick fortsatt anställning på det nya tryckeriet i Landvetter fick en uppgörelse om förlängd uppsägningstid på 6 månader med lön, från april till och med september i år. Därefter ska sparad semester och inarbetad komp betalas ut.
Liknande uppgörelser har personer som lämnat sina anställningar vid Stampen Local Media fått.
Stampens rekonstruktör Christian Andersch vid Rosengrens advokatbyrå gjorde bedömningen att det handlar om uppsägningslön och beslutade att personerna skulle omfattas av den statliga lönegarantin, som betalar ut lönerna under rekonstruktionens två första månader.
Kronofogden som är tillsynsmyndigheten vid konkurser och rekonstruktioner har en annan uppfattning. Myndigheten har gjort en stickprovskontroll av rekonstruktörens beslut för lönegaranti. Fyra personer som jobbat på V-Tab och fem personer som jobbat på Stampen Local Media valdes ut. Kronofogden anser att deras avtal om förlängd uppsägningstid är att betrakta som ett ideellt skadestånd och ska därför inte omfattas av lönegarantin.
Dessa nio personer är nu stämda inför Göteborgs tingsrätt. Skulle kronofogden få rätt kan tingsrätten också besluta att de berörda ska betala tillbaka den lönegaranti de har fått.
Rekonstruktören har beslutat att den statliga lönegarantin ska användas i två månader. Därefter ska Stampenbolagen själva stå för löneutbetalningarna.
Johan Månsson, advokat på Rosengrens advokatbyrå, säger till Dagens Arbete att de står fast vid sin bedömning att avgångsvederlagen inte är ett ideellt skadestånd.
– Ersättningen är knuten till anställningen. Den här typen av uppgörelser sker alltid på den svenska arbetsmarknaden. Man måste hitta sätt att lösa förhandlingar och undvika tvister. Det är en del av den svenska modellen.
Kronofogden skriver i sin stämningsansökan att rekonstruktören inte har velat lämna ut material som de har krävt att få tillgång till i sin kontroll. Det stämmer inte, säger Johan Månsson.
– Vi har lämnat ut de handlingar som vi har haft till grund för vårt beslut. Om myndigheten vill ha fler handlingar än så är det inget som vi har.