Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Världens bästa industri­arbetare

16 juni, 2016

Skrivet av

Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall
Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall

Krönika De är kompetenta och tar ansvar. De ställer lojalt upp för varandra och för företaget. Världens bästa industriarbetare finns i Sverige.

Min uppfattning är att de svenska industriarbetarna är världens bästa. En svensk industriarbetare gör ofta lite mer. När den tekniska lösningen från ingenjören inte funkar så bra i praktiken, då fixar industriarbetaren det.

Men vad är det som gör dem sunt ifrågasättande, initiativrika och samtidigt lojala mot sitt företag och solidariska med sina arbetskamrater?

En del av förklaringen ligger i att Sverige har en stark demokratisk tradition. Här uppmuntras samarbete, delaktighet och diskussion. Här finns en djupt rotad ideologisk övertygelse om att människan i grunden är god och vill väl.

Jag är inte förvånad över att framsynta industriföretag i vårt land väljer bort toppstyrning och mellanchefer. De ser i stället att när industriarbetarna får jobba utan hierarkier så utvecklas samarbete och öppenhet. Det skapar tillåtande miljöer och utrymme för idéer och initiativkraft.

Utländska ägare kan ha ett annat tänkande med sig. För dem kan det vara främmande att organisera arbetet utan hierarkier, men de flesta lär sig snabbt att ta vara på fördelarna med att ge ansvar till dem som finns i produktionen.

Det finns också en väsentlig styrka i den höga organisationsgraden; att svenska industriarbetare agerar gemensamt genom facket. Vi enas och står upp för samma krav. Lika enade ställer industriarbetarna upp och möter de uppgifter och utmaningar som företaget har.

Trots detta är positionen som världens bästa industriarbetare inte given. Tyvärr finns det fortfarande arbetsgivare som missar att se potentialen och styrkan hos de anställda i produktionen.

Jag tänker exempelvis på företag som väljer bort kompetensutveckling för sina anställda. Det är fel strategi, påstår jag. Människor växer av att få utveckla sin kompetens. Att kunna möta morgondagens kompetenskrav är också en förutsättning för att vi, i ett litet land som Sverige, framgångsrikt ska kunna hävda oss i konkurrens med länder som är många gånger större och som har mångfalt större resurser.

Därför är det också så viktigt att utveckla bra verktyg i form av lönesystem som ger rättvisa löner och där kompetens på ett naturligt sätt finns med i värderingen. Vi gör framsteg på det här området, även om det borde gå snabbare.

Alla som arbetar inom industrin i det här landet har anledning att känna sig stolta. Världens bästa industriarbetare står för en betydelsefull del av industrins utveckling och bidrar i hög grad till den nya industrialiseringen av Sverige.

Tänk om alla arbetsgivare förstod att ta vara på hela den kraften. Då skulle oerhört mycket vara vunnet för framtiden …

Ha en riktigt fin och välförtjänt sommarledighet!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Nu håller vi ihop – det provocerar

Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Vi är framtidens industri­arbetare

Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Värna arbetsmiljön – och affärerna

Hur reagerar chefen om jag som visstidsanställd eller inhyrd ställer kritiska frågor om säkerheten? Får jag komma tillbaka till jobbet då?

Vi börjar om innan vi är klara

Medlemmarnas stöd under avtalsförhandlingarna är ovärderligt. Det är avgörande för att lyckas teckna bra avtal.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.