Företagen betalar sig fria
Få arbetsmiljöbrott klaras upp och de företag som fälls kommer undan med böter. Dagens Arbetes interaktiva grafik visar hur företagsbot mer eller mindre har ersatt personligt straffansvar.
Industriarbetarnas tidning
16 juni, 2016
Skrivet av Marcus Derland
Claes Grimberg som skadade sig svårt i en fallolycka på Akzo Nobel riktar kritik mot att facket inte gjorde något för honom. IF Metall säger att de protesterat mot både Akzo Nobel och Claes arbetsgivare Bilfinger.
När elektrikern Claes Grimberg, anställd av entreprenören Bilfinger, föll och skadade sig svårt inne på Akzo Nobels kemifabrik i Bohus var han inte med i IF Metall. Han gick med först efter att Akzo Nobel lämnat besked att han och arbetskollegan Svante var portade från arbetsplatsen. Svante var däremot med i facket hela tiden.
– Hade det inte varit för att Svante var med i facket hade vi kunnat göra något alls, säger Kjell Johnsson, IF Metalls klubbordförande på Bilfinger.
När det stod klart att Akzo Nobel sparkat ut de både Bilfingeranställda vände sig Kjell Johnsson till IF Metalls lokalavdelning för rådgivning. Också IF Metalls förbundskontor skulle kopplas in men det tog flera månader innan någon återkom, trots påstötningar.
– Det var väldigt frustrerande. Särskilt som vi kände till Claes situation. Bara att höra något hade varit bättre att inte få något svar alls, säger Kjell Johnsson.
– Ur mitt perspektiv har facket inte gjort något alls, säger Claes.
Den som till slut fick ärendet på sitt bord på IF Metalls förbundskontor var ombudsmannen Conny Lundberg.
– Det finns ingen ursäkt. Det tog för lång tid för oss att återkomma, säger han.
Några veckor efter den första kontakten meddelade Akzo Nobel att Claes och Svante fick komma tillbaks till arbetsplatsen.
Vad hade IF Metall centralt kunnat göra?
– Det är en hypotetisk fråga. Men vi har ingen vetorätt på vilka entreprenörer Akzo Nobel väljer att ta in, säger Conny Lundberg.
IF Metallklubben på Bilfinger protesterade mot företagsledningen när det blev känt att Claes och Svante portats från Akzo Nobel.
– Vi gjorde det vi kunde mot vårt företag. Men de hänvisade till att de tog ett affärsmässigt beslut, säger Kjell Johnsson.
Också IF Metallklubben på Akzo Nobel protesterade mot att de två entreprenörerna från Bilfinger sparkats ut.
– Vi lyfte det på högsta fackliga nivå inom Akzo Nobel och skickade en skrivelse till Akzo Nobels högsta ledning i Sverige. Vi deltog också i en insamling där det köptes in presenter till Claes och Svante som överlämnades personligen, säger Dennis Ljunggren, IF Metalls klubbordförande på Akzo Nobel.
– Rent krasst har vi inte så mycket att säga till om när bolaget väljer entreprenörer. Men vi kan protestera och de gjorde vi, säger han.
Claes Grimberg har nu valt att lämna IF Metall.
Facklubben på Billfiger kan ju inte göra så mycket i sammanhanget. Sen visar det på
vad oerhört viktigt det är att vara medlem i facket, desto fler som väljer att stå utanför, så blir vi som en direkt följd svagare. Facket är inte förbundet, avdelningen eller klubben, utan alla vi tillsammans!