Industriarbetarnas tidning

”Utan kunskap är vi ingenting”

5 juli, 2016

Skrivet av

DA möter Värö bruk blev Robert Techels universitet. Där lärde han sig att studier är den ”överlägset viktigaste frågan för facket”.

Robert Techel

Ålder: 33 år.
Familj: Singel
Bor: I Mölndal utanför Göteborg.
Arbete: Drifttekniker på Preems raffinaderi i Göteborg sedan 1,5 år. Tidigare 3 år på Papyrus
i Mölndal och 8 år på Värö bruk.
Fritid: Innebandy med kompisarna. Och kampsport. Kickboxning, thaiboxning och karate. ”Mitt sätt att meditera. Man tar en smäll, man ger en smäll.”

Om utbildning: ”Föräldrar kan göra mycket mer än vi förtroendevalda för att informera ungdomen om vad facket är. Men om man inte kan förklara för sitt barn vad facket är rekommenderar jag varmt en facklig grundutbildning.”

Varför då?
– Utan kunskap är vi ingenting. Utan kunskap vet vi inte vad vi vill och då är vi illa ute.

Och detta lärde du dig på Värö?

– Ja, jag jobbade där i åtta år i blekeriet och tvätteriet och satt samtidigt i avdelningsstyrelsen. Det var oerhört lärorikt.

Minns du din första kurs?

– Absolut. En ungdomskurs när jag jobbade på Papyrus i Mölndal. Den bästa kurs jag varit på, lärde mig jättemycket. Det var ett roligt upplägg, fritt och man träffade folk i samma ålder som en själv.

Det sägs att det kan vara svårt att få folk att gå en kurs, men du bara hoppade på?

– Det fackliga engagemanget hade jag redan fått av farsan som också jobbade på Papyrus. Men det är en myt att det är svårt att få folk att gå kurser. Det handlar mest om hur man närmar sig människor. De flesta har åsikter som tyvärr ofta bottnar i okunskap. Man måste vara ödmjuk, lyssna och få människor att gå vidare och söka kunskap.

Nu jobbar du på Preem i Göteborg där du fått fart på studierna. Hur gör ni?

– Vi är flera i klubben som jobbar med studier. Men det viktigaste är att man pratar med medlemmarna. Och så får man hitta en kurs som individen är intresserad av. Har man gått en kurs vill man gärna gå fler. Man träffar andra, har kul, lär sig en massa nytt.

Något tips till den som vill köra igång studier på jobbet?

– Börja prata med dem du känner. Sätt press på klubbstyrelsen och sätt upp ett mål typ ”var och en värvar var sin till en kurs”. Då är man igång.

Foto: Sara Kroon

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Svetsjobb kan ge ett annat liv

Svetsjobb kan ge ett annat liv

Anthony Nöjdberg lär kvinnorna på anstalten Hinseberg att svetsa. Kunskaperna ger chans till en nystart på utsidan.

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

”Det är på arbetsplatserna det händer”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson som bjudit in till frukostsamtal om jämställdhet i dag på Internationella Kvinnodagen. IF Metall har i år ett nationellt tema för sitt fackliga arbete: Kvinnors situation i industrin. #metoo-rörelsen blev en väckarklocka för i princip alla samhällssektorer. Locket kunde lyftas och decennier av […]

”Sverige kan visa vägen”

”Sverige kan visa vägen”

Visst, läget är allvarligt. Men det finns också mycket positivt som händer för klimatet. Miljödebattören Stefan Edman vill lyfta fram industrins roll i ny klimatbok.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Han vill få de tysta att prata

Han vill få de tysta att prata

Regionala skyddsombudet Dan Torkelsson är uppmärksam på problem som bubblar under ytan.

”Att operera var uteslutet”

”Att operera var uteslutet”

Så gick det för tvättbiträdet Joy som drabbades av diskbråck.

”Jag lägger mig i lite överallt”

”Jag lägger mig i lite överallt”

Möte med Jobbet på Berendsens tvätteri i Ockelbo ska bli roligare och mer varierat. Marianne Sund leder ett projekt för att arbetskamraterna ska hålla hela arbetslivet. Redan för några år sedan gjordes ett försök att införa rotation mellan arbetsuppgifter på tvätteriet, men den gången gick projektet i baklås. − Jag tror att det gick för […]

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.