Industriarbetarnas tidning

”Utan kunskap är vi ingenting”

5 juli, 2016

Skrivet av

DA möter Värö bruk blev Robert Techels universitet. Där lärde han sig att studier är den ”överlägset viktigaste frågan för facket”.

Robert Techel

Ålder: 33 år.
Familj: Singel
Bor: I Mölndal utanför Göteborg.
Arbete: Drifttekniker på Preems raffinaderi i Göteborg sedan 1,5 år. Tidigare 3 år på Papyrus
i Mölndal och 8 år på Värö bruk.
Fritid: Innebandy med kompisarna. Och kampsport. Kickboxning, thaiboxning och karate. ”Mitt sätt att meditera. Man tar en smäll, man ger en smäll.”

Om utbildning: ”Föräldrar kan göra mycket mer än vi förtroendevalda för att informera ungdomen om vad facket är. Men om man inte kan förklara för sitt barn vad facket är rekommenderar jag varmt en facklig grundutbildning.”

Varför då?
– Utan kunskap är vi ingenting. Utan kunskap vet vi inte vad vi vill och då är vi illa ute.

Och detta lärde du dig på Värö?

– Ja, jag jobbade där i åtta år i blekeriet och tvätteriet och satt samtidigt i avdelningsstyrelsen. Det var oerhört lärorikt.

Minns du din första kurs?

– Absolut. En ungdomskurs när jag jobbade på Papyrus i Mölndal. Den bästa kurs jag varit på, lärde mig jättemycket. Det var ett roligt upplägg, fritt och man träffade folk i samma ålder som en själv.

Det sägs att det kan vara svårt att få folk att gå en kurs, men du bara hoppade på?

– Det fackliga engagemanget hade jag redan fått av farsan som också jobbade på Papyrus. Men det är en myt att det är svårt att få folk att gå kurser. Det handlar mest om hur man närmar sig människor. De flesta har åsikter som tyvärr ofta bottnar i okunskap. Man måste vara ödmjuk, lyssna och få människor att gå vidare och söka kunskap.

Nu jobbar du på Preem i Göteborg där du fått fart på studierna. Hur gör ni?

– Vi är flera i klubben som jobbar med studier. Men det viktigaste är att man pratar med medlemmarna. Och så får man hitta en kurs som individen är intresserad av. Har man gått en kurs vill man gärna gå fler. Man träffar andra, har kul, lär sig en massa nytt.

Något tips till den som vill köra igång studier på jobbet?

– Börja prata med dem du känner. Sätt press på klubbstyrelsen och sätt upp ett mål typ ”var och en värvar var sin till en kurs”. Då är man igång.

Foto: Sara Kroon

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Svetsjobb kan ge ett annat liv

Svetsjobb kan ge ett annat liv

Anthony Nöjdberg lär kvinnorna på anstalten Hinseberg att svetsa. Kunskaperna ger chans till en nystart på utsidan.

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

”Det är på arbetsplatserna det händer”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson som bjudit in till frukostsamtal om jämställdhet i dag på Internationella Kvinnodagen. IF Metall har i år ett nationellt tema för sitt fackliga arbete: Kvinnors situation i industrin. #metoo-rörelsen blev en väckarklocka för i princip alla samhällssektorer. Locket kunde lyftas och decennier av […]

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Han vill få de tysta att prata

Han vill få de tysta att prata

Regionala skyddsombudet Dan Torkelsson är uppmärksam på problem som bubblar under ytan.

”Att operera var uteslutet”

”Att operera var uteslutet”

Så gick det för tvättbiträdet Joy som drabbades av diskbråck.

”Jag lägger mig i lite överallt”

”Jag lägger mig i lite överallt”

Möte med Jobbet på Berendsens tvätteri i Ockelbo ska bli roligare och mer varierat. Marianne Sund leder ett projekt för att arbetskamraterna ska hålla hela arbetslivet. Redan för några år sedan gjordes ett försök att införa rotation mellan arbetsuppgifter på tvätteriet, men den gången gick projektet i baklås. − Jag tror att det gick för […]

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

Avtalsförhandlingarna drar snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

”Dags att planera för en omstart efter krisen”

”Dags att planera för en omstart efter krisen”

Akutstöden har varit nödvändiga, men vi måste vrida om så att insatserna framöver stöttar snabb återgång i arbete, skriver Klas Eklund, ordförande för omstartskommissionen.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

”Det behövs mer pengar till rättsväsendet”

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Så löser Norge brotten på halva tiden

Norge har klart kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott än Sverige. Hur vi jobbar kan kanske därför ses som förslag på förbättringar hos er, skriver norska domaren Rune Bård Hansen.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Las-uppgörelsen

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.