Industriarbetarnas tidning

”Utan kunskap är vi ingenting”

5 juli, 2016

Skrivet av

DA möter Värö bruk blev Robert Techels universitet. Där lärde han sig att studier är den ”överlägset viktigaste frågan för facket”.

Robert Techel

Ålder: 33 år.
Familj: Singel
Bor: I Mölndal utanför Göteborg.
Arbete: Drifttekniker på Preems raffinaderi i Göteborg sedan 1,5 år. Tidigare 3 år på Papyrus
i Mölndal och 8 år på Värö bruk.
Fritid: Innebandy med kompisarna. Och kampsport. Kickboxning, thaiboxning och karate. ”Mitt sätt att meditera. Man tar en smäll, man ger en smäll.”

Om utbildning: ”Föräldrar kan göra mycket mer än vi förtroendevalda för att informera ungdomen om vad facket är. Men om man inte kan förklara för sitt barn vad facket är rekommenderar jag varmt en facklig grundutbildning.”

Varför då?
– Utan kunskap är vi ingenting. Utan kunskap vet vi inte vad vi vill och då är vi illa ute.

Och detta lärde du dig på Värö?

– Ja, jag jobbade där i åtta år i blekeriet och tvätteriet och satt samtidigt i avdelningsstyrelsen. Det var oerhört lärorikt.

Minns du din första kurs?

– Absolut. En ungdomskurs när jag jobbade på Papyrus i Mölndal. Den bästa kurs jag varit på, lärde mig jättemycket. Det var ett roligt upplägg, fritt och man träffade folk i samma ålder som en själv.

Det sägs att det kan vara svårt att få folk att gå en kurs, men du bara hoppade på?

– Det fackliga engagemanget hade jag redan fått av farsan som också jobbade på Papyrus. Men det är en myt att det är svårt att få folk att gå kurser. Det handlar mest om hur man närmar sig människor. De flesta har åsikter som tyvärr ofta bottnar i okunskap. Man måste vara ödmjuk, lyssna och få människor att gå vidare och söka kunskap.

Nu jobbar du på Preem i Göteborg där du fått fart på studierna. Hur gör ni?

– Vi är flera i klubben som jobbar med studier. Men det viktigaste är att man pratar med medlemmarna. Och så får man hitta en kurs som individen är intresserad av. Har man gått en kurs vill man gärna gå fler. Man träffar andra, har kul, lär sig en massa nytt.

Något tips till den som vill köra igång studier på jobbet?

– Börja prata med dem du känner. Sätt press på klubbstyrelsen och sätt upp ett mål typ ”var och en värvar var sin till en kurs”. Då är man igång.

Foto: Sara Kroon

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Svetsjobb kan ge ett annat liv

Svetsjobb kan ge ett annat liv

Anthony Nöjdberg lär kvinnorna på anstalten Hinseberg att svetsa. Kunskaperna ger chans till en nystart på utsidan.

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

”Det är på arbetsplatserna det händer”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson som bjudit in till frukostsamtal om jämställdhet i dag på Internationella Kvinnodagen. IF Metall har i år ett nationellt tema för sitt fackliga arbete: Kvinnors situation i industrin. #metoo-rörelsen blev en väckarklocka för i princip alla samhällssektorer. Locket kunde lyftas och decennier av […]

”Jag tynar bort om jag sitter stilla”

”Jag tynar bort om jag sitter stilla”

74-årige John Johansson jobbar fortfarande på snickerifabrik. Han har inga planer på att gå i pension.

”Jag fick samtal från arga medlemmar”

”Jag fick samtal från arga medlemmar”

I sista stund nådde IF Metall en lösning med medicinteknikföretaget Cytiva. Men medlemmar hörde av sig och tyckte att förbundsjuristen Darko Davidovic hade förstört för dem.

Från modern teknik till anrikt hantverk

Från modern teknik till anrikt hantverk

CNC-operatören Katarina ”KP” Persson fick gå när Seco Tools lade ner i Ludvika. Det blev starten på en helt ny yrkesbana.

Så lätt är det att skaffa truckkort

Så lätt är det att skaffa truckkort

Kan man verkligen skaffa truckkort på bara ett par timmar? DA tog reda på det.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Får jag schemaläggas när jag pluggar?

Jag är delvis tjänstledig på grund av studier, men jobbar tolv timmar i veckan. Min arbetsgivare schemalägger mig på mina skoltider trots att jag säger att det inte fungerar för mig. Får hon göra så?

”Sverige kan visa vägen”

”Sverige kan visa vägen”

Visst, läget är allvarligt. Men det finns också mycket positivt som händer för klimatet. Miljödebattören Stefan Edman vill lyfta fram industrins roll i ny klimatbok.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.