Industriarbetarnas tidning

Tjejerna är på G i Tranemo

1 augusti, 2016

Skrivet av Joakim Andersson

Jämställdhet En uttalad vilja att öka mångfalden och få in fler kvinnor har gett resultat. Tranemo G-betong går mot strömmen i en bransch där fabriksgolven vanligtvis dominera­s av män.

Tranemo G-Betong

Grundades: 1994.
Tillverkar: sockel- och väggelement till bland annat industrier och bostäder.
Anställda: 40.
Producerar omkring 40 000 kvm betongelement om året.

Andel kvinnor i förbunden

IF Metall
Män: 248 757
Kvinnor: 67 221
Andel kvinnor: 21 %

GS-Facket
Män 40 616
Kvinnor 9 347
Andel kvinnor: 19 %

Pappers
Män 12 613
Kvinnor 2 394
Andel kvinnor: 16 %

Källa: LO medlemsstatistik 2015-12-31

Andel kvinnor i tre andra yrken

Processoperatör, pappersmassa
Män: 1 982
Kvinnor: 213
Andel kvinnor: 9,7 %

Operatörer inom sågverk, hyvleri m.m.
Män: 6 383
Kvinnor: 674
Andel kvinnor: 9,5 %

Svetsare och gasskärare
Män: 13 197
Kvinnor: 493
Andel kvinnor: 3,6 %

Källa: SCB Yrkesregistret. Siffrorna avser 2014.

– När jag började var vi femton svenska killar och en engelsman, säger Peter Andersson, fackombud på Tranemo G-beton­g.

Det var för sex år sedan. På den tiden fanns inte ens omklädningsrum för kvinnor, vilket kanske inte var så konstigt ur ett branschperspektiv. Enligt IF Metalls medlemsstatistik är knappt fyra procent av de som arbetar med tillverkning av betongvaror kvinnor.

För ett par år sedan behövde Tranemo G-betong både bygga ut lokalerna och nyanställa. Då fanns en möjlighet att förändra den homogena personalstyrkan.

– I den vevan, när vi skulle ta in sex, sju personer, bestämde vi att två skulle vara tjejer, säger vd:n Johan Kettil.

– Vi ville få en mer blandad arbetsstyrka. Jag tror att det blir bättre resultat och man får ner skitsnacket och den hårda tonen.

Svaren på jobbannonserna, som uttryckligen välkomnade kvinnor, gav resultat. Tio av femtio sökande var kvinnor. I dag finns tre kvinnor på golvet, och en fjärde är på väg. En av dem är Hanna Paulsson som arbetat på företaget i drygt tre månader.

Vad är det bästa med att jobba här?

– Att man inte sitter still på en kontorsstol. Jag måste jobba fysiskt, annars får jag panik!

Hanna är van vid att inte ha så många kvinnliga kollegor. På gymnasieutbildningen med inriktning murare och kakelsättare var hon ensam tjej.

– Jag var själv osäker när jag sökte in till bygglinjen, men man kommer in i det fort. Man behöver inte skämmas för att vara tjej i den här branschen. Verkligen inte.

Att andelen kvinnor i branschen är så låg tror Johan Kettil handlar om traditionella könsmönster.

– Man har väl inte sökt tjejer, eller ens tittat åt det hållet. Men det börjar luckras upp. Gillar man att arbeta med kroppen och att hugga i är det ingen skillnad om man är man eller kvinna, kommer från Thailand eller Kosovo.

Peter Andersson är inne på samma spår.

– Det finns nog lika många killar som inte hade klarat av det här jobbet. Och dessutom har man ju mycket hjälpmedel i dag. Till exempel traverser för de tyngsta lyften.

Han tycker även att det blivit en skillnad efter att tjejerna kommit in.

– Det har blivit en behagligare, mjukare stämning och jargong. Det var inte extremt innan, men man märker att det blivit mycket bättre.

Dessutom har företaget infört ett bonussystem som inte missgynnar den som vabbar eller tar ut föräldraledighet. I stället för att bonusen endast blir en viss procent av bruttolönen, räknas även det man får av försäkringskassan som bonusgrundande inkomst.

Hanna Paulsson ser ljust på framtiden.

– Jag tycker verkligen det ska komma in mer tjejer. Det är en väldigt rolig bransch, och jag personligen tycker det är väldigt roligt att jobba med betong och få klabba och greja. Jag kommer inte att släppa det här jobbet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nu är det dags att mbl-förhandla Tant Röd

Nu är det dags att mbl-förhandla Tant Röd

Ulrica Malmberg: Vi blöder varje månad, så låt inte mens vara en samvetsfråga en gång om året.

Mens är en arbetsmiljöfråga

Mens är en arbetsmiljöfråga

Att industrin är en mansdominerad bransch innebär inte att vi kan strunta i arbetsmiljön för de som har mens, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

De ska vända gubbtrenden i skogen

De ska vända gubbtrenden i skogen

Få kvinnor jobbar i skogen – så har det sett ut länge. Men ett nystartat maskinlag utanför Sollefteå kan ändra på det.

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

”Vi har inte råd med unkna fördomar”

”Vi har inte råd med unkna fördomar”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark efterlyste ”starkare muskler som staten kan sätta in” på IF Metalls jämställdhetsseminarium inför den internationella kvinnodagen.

Hon forskar om kvinnor i gruvan

Hon forskar om kvinnor i gruvan

Trots hårda skämt trivs de flesta kvinnor bra med att jobba i gruvan. Lisa Ringblom har undersökt arbetet med jämställdhet i svenska gruvor.

”Jag trivs så bra i industrin”

”Jag trivs så bra i industrin”

2016 skrev Dagens Arbete om Tranemo G-betong som medvetet satsade på att få fler kvinnliga anställda. Fyra år senare stämmer vi av – har planen lyckats?

IF Metall släpper bok om industrins framtid

IF Metall släpper bok om industrins framtid

De vill sätta industrin i centrum av samhällsdebatten – samt inspirera och provocera.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.