Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Höstbudget på rätt väg

20 september, 2016

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare ”Flyktingkrisen en av vår tids största utmaningar”, säger statsminister Stefan Löfven som denna vecka håller i ett flyktingtoppmöte tillsammans med USA:s president Obama.

I den budget som regeringen presenterade under tisdagen satsas rejäla pengar på just flyktingmottagandet. Kommunerna får 10 miljarder extra och både Migrationsverket och Arbetsförmedlingen får stora anslag. Dessutom höjer regeringen biståndsbudgeten och ger extra pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR.

Det är utmärkt och nödvändigt. Vi är många som är kritiska till den restriktiva flyktingpolitiken. Systemkollapsretoriken har varit destruktiv. De stängda gränsernas politik måste ses som ett bekymmersamt undantag, inte något som ska permanentas.

– Vi är på väg mot balans och omfattande överskott, sade finansminister Magdalena Andersson när hon presenterade höstbudgeten.

Det är glädjande. Arbetslösheten sjunker, fler kommer i sysselsättning och tillväxten har verkligen tagit fart. Nu finns alla möjligheter till ett rejält reformarbete för att klara välfärden, stärka skolan och klara omställningen till ett långsiktigt hållbart samhälle.

Nu är det också nödvändigt att klara integrationen och göra allt för att de nyanlända snabbt ska komma in i samhället. Här är arbetsmarknadspolitiken helt avgörande. Den höga arbetslösheten bland de nyanlända är djupt problematisk. Samtidigt vet vi att både industrin och välfärdssektorn skriker efter arbetskraft. Regeringen gör rätt i att reformera nystartsjobben och satsa ytterligare på det så kallade snabbspåret i bristyrken. Dessutom görs extra satsningar på kunskapslyftet.

Vägen heter inte låglönedumping och osäkra anställningar för det skapar bara ökande klassklyftor och sociala spänningar. Vägen heter jämlika villkor och solidaritet.

Regeringens budget innebär en fortsatt restaurering av A-kassan, satsningar på arbetsmiljöarbetet och ytterligare satsningar på vuxenutbildningen. Dessutom satsas på forskning och innovation vilket är nödvändigt för att förverkliga den nyindustrialisering som statsminister Löfven aviserat alltsedan valet.

Den rödgröna regeringen satsar också rejält på miljö- och klimatområdet liksom på jämställdheten där en ny jämställdhetsmyndighet inrättas. Det är lovande och väcker framtidstro. Höstbudgeten är på rätt väg.

Men mer måste till. Statens offentliga finanser andas optimism men folket är ännu pessimistiskt. Politiken måste syresättas igen – budgeten är ett sådant verktyg men också den politiska debatten.

Att statsminister Löfven nu tar strid i frågan om synen på SD och i frågan om vinster i välfärden är alldeles utmärkt. Att skiljelinjen i många frågor fortfarande går mellan höger och vänster är uppenbart men det är också angeläget att se den nya skiljelinjen i auktoritärt och liberalt. Löfven gör rätt i att sträva efter blocköverskridande politik med framförallt Centern och Liberalerna inför nästa val. Vart Moderaterna tar vägen är ännu ett oskrivet blad medan KD tycks ha parkerat sig ute i högerpopulismens träskmarker.

De rödgröna måste fortsätta reformagendan för ett öppet, jämlikt och solidariskt Sverige. Öka takten i vårbudgeten 2017.

En kommentar till “Höstbudget på rätt väg

  • På miljö- och klimatområde borde man ha slopad skatten på solel för egen förbrukning över 255 kW samt gjort en grön skatteväxling från en slopad trafikförsäkringsskatt till höjd koldioxidskatt på fossila drivmedel!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Alliansens farliga arbetsmarknadspolitik

Det avgörande problemet är att företag skriker efter arbetskraft men inte rätt utbildad sådan. Det löses inte med sänkta löner, skriver Helle Klein i en ledarkommentar till Alliansens nya förslag om inträdesjobb för nyanlända. Kan någon i Svenskt Näringsliv förklara för allianspartierna att de ska ge sjutton i att politisera lönebildningen.

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Centerns dogmatism är skadlig

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ny tid kräver nya allianser

Talmansrundorna i riksdagen går just nu mest i cirkel. Trots att valrörelsen för längesedan är över gäller fortfarande de retoriska utspelen som bara låser fast positionerna. Stefan Löfven upprepar med en dåres envishet att blockpolitikens tid är förbi medan de borgerliga partierna ropar: Alliansen, Alliansen, Alliansen. Papegojepolitiken förstärker intrycket av att ingenting händer. Men skenet […]

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.