Industriarbetarnas tidning

Robertsfors återigen på rätt spår

2 september, 2016

Robertsfors håller på att hämta sig efter nedläggningen av diamantföretaget Element Six.  Arbetslösheten skenade aldrig i väg.

Det var sommaren 2014 som den sydafrikanska ädelstensjätten De Beers tog det definitiva beslutet att lägga ner fabriken i Västerbotten och flytta produktionen av syntetiska diamanter till Irland.

Det blev ett hårt slag mot 180 anställda som fick sluta i omgångar och mot en kommun på knappt 7000 invånare där Element Six var den största privata arbetsgivaren. Men arbetslösheten växte aldrig så mycket som man fruktade och den ligger i dag under riksgenomsnittet, trots att befolkningen växer.

IF Metalls tidigare klubbordförande på Element Six, Ingrid Hanke, bekräftar bilden av en ort som lever vidare trots nedläggningen:

– Förvånansvärt många av dem som förlorade jobbet har gått i arbete och det är låg arbetslöshet i kommunen.

Så vad var det  som gjorde att Robertsfors lyckades så bra? Svaret är att man väldigt tidigt insåg att det behövdes dels nya jobb, omskolning och nya företag, dels ett sätt att arbeta med krisen så att man kunde samordna alla insatser.

Med det som grund bildades två grupperingar. En grupp hade en rådgivande funktion. I den fanns ledande politiker och representanter för det privata näringslivet, Företagarna, Skellefteå Kraft, länsstyrelsen och Region Västerbotten.

Den andra gruppen hade en operativ funktion och i den samlades alla aktörer som berördes av arbetslöshetsfrågan: facken, arbetsförmedlingen, företaget Element Six, Trygghetsrådet och Lernia.

– Vi hittade samförståndsfrågeställningen som gjorde att vi enades om ett och samma mål. Alla parter med olika intressen insåg att det här handlade om Robertsfors utveckling. Och vi hade inte lyckats utan den gemensamma synen på vad som är viktigt, säger Olof Norberg, som numera är kommunens näringslivsstrateg.

Bland annat har kommunen och arbetsförmedlingen drivit projektet ASAP med stöd från Europeiska socialfonden. Projektet hjälper arbetslösa att hitta Arbete, Studier, Aktiviter eller Praktik. Förkortningen ASAP kan också tolkas som As Soon As Possible – så fort som möjligt.

Olof Norberg tycker att många personer förtjänar beröm för sina insatser.

– IF Metall och Unionens representanter har haft en oerhört holistisk syn. Trots trätorna på golvnivå har de sett helhetsbilden och förstått behoven, de har sett de stora penseldragen alltså, säger han.

Det som återstår är att få nya verksamheter in i de tomma industrilokalerna på sammanlagt 28 000 kvadratmeter.

– Vi har varit nära i diskussioner med flera aktörer men, av olika anledningar, har det inte blivit av. Det är bara att, i sann norrländsk anda, spotta i händerna och jobba vidare. Vi har inte släppt frågan, säger Olof Norberg.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ny dokumentär om Robertsfors diamant­industri

Ny dokumentär om Robertsfors diamant­industri

Den prisade och kritikerrosade dokumentärfilmaren Sara Jordenö har gjort en film om sin första arbetsplats – det nu nedlagda diamantföretaget Element Six.

Uppsagda hyrs in sista halvåret

Uppsagda hyrs in sista halvåret

De anställda på Element Six i Robertsfors sägs upp till sommaren. Men de ska jobba på som vanligt ytterligare ett halvår – som inhyrda.

Skilda världar i Robertsfors

Skilda världar i Robertsfors

En diamantfabrik flyttar, en filtertillverkare bygger ut. Samma ort, skilda verkligheter. Dagens Arbete har besökt västerbottniska Robertsfors, där folk både blir av med jobben och får nya.

IF Metall: ”Så var inte avtalet tänkt”

Det skulle bli svårare att säga upp personal och sedan hyra in. Nu sparkar Element Six alla och anlitar ett bemanningsföretag fram till nedläggningen i Robertsfors.  – Så var inte avtalet tänkt, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

”Dags att testa företrädesrätten”

”Dags att testa företrädesrätten”

Alla som sägs upp vid Element Six i Robertsfors får samma avgångsvederlag, oavsett anställningstid.  Vissa av dem kan komma tillbaka som inhyrda nästa sommar. Klubben begär nu centrala förhandlingar.

Element Six lägger ned i Sverige

Element Six bekräftade i dag att man lägger ned sin fabrik för syntetiska diamanter i västerbottniska Robertsfors. Samtliga cirka 180 anställda blir av med jobben när produktionen under två år succesivt flyttas till Irland och Sydafrika.

”Som träslöjd i skolan – fast med metall”

”Som träslöjd i skolan – fast med metall”

Ett samarbetsprojekt i Värmland har gett över åttio arbetslösa ungdomar jobb i industrin. En av dem är William Sjöström på RZ Zampart i Karlstad.

”Det var inte svårt att få jobb”

”Det var inte svårt att få jobb”

Många arbetsplatser skriker efter kvalificerade arbetare. Samtidigt har många nya människor kommit till Sverige de senaste åren, och letar nu jobb. Bilia i Stockholm har försökt lösa den ekvationen.

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

Jan-Olov Johansson har länge arbetat som försäkringshandläggare på IF Metall. Men jobbet har bara blivit svårare. Nu möter han så många som nekats sjukpenning att han är rädd att inte hinna hjälpa alla.

IF Metall: Sjuk­försäkringen måste bli bättre

Sex av tio av IF Metalls medlemmar oroas enligt en ny undersökning för att inte klara ekonomin vid en längre tids sjukdom. ”Socialdemokraterna måste visa att vi kan lita på dem i den här frågan”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.