Ny dokumentär om Robertsfors diamantindustri
Den prisade och kritikerrosade dokumentärfilmaren Sara Jordenö har gjort en film om sin första arbetsplats – det nu nedlagda diamantföretaget Element Six.
Industriarbetarnas tidning
Robertsfors håller på att hämta sig efter nedläggningen av diamantföretaget Element Six. Arbetslösheten skenade aldrig i väg.
Det var sommaren 2014 som den sydafrikanska ädelstensjätten De Beers tog det definitiva beslutet att lägga ner fabriken i Västerbotten och flytta produktionen av syntetiska diamanter till Irland.
Det blev ett hårt slag mot 180 anställda som fick sluta i omgångar och mot en kommun på knappt 7000 invånare där Element Six var den största privata arbetsgivaren. Men arbetslösheten växte aldrig så mycket som man fruktade och den ligger i dag under riksgenomsnittet, trots att befolkningen växer.
IF Metalls tidigare klubbordförande på Element Six, Ingrid Hanke, bekräftar bilden av en ort som lever vidare trots nedläggningen:
– Förvånansvärt många av dem som förlorade jobbet har gått i arbete och det är låg arbetslöshet i kommunen.
Så vad var det som gjorde att Robertsfors lyckades så bra? Svaret är att man väldigt tidigt insåg att det behövdes dels nya jobb, omskolning och nya företag, dels ett sätt att arbeta med krisen så att man kunde samordna alla insatser.
Med det som grund bildades två grupperingar. En grupp hade en rådgivande funktion. I den fanns ledande politiker och representanter för det privata näringslivet, Företagarna, Skellefteå Kraft, länsstyrelsen och Region Västerbotten.
Den andra gruppen hade en operativ funktion och i den samlades alla aktörer som berördes av arbetslöshetsfrågan: facken, arbetsförmedlingen, företaget Element Six, Trygghetsrådet och Lernia.
– Vi hittade samförståndsfrågeställningen som gjorde att vi enades om ett och samma mål. Alla parter med olika intressen insåg att det här handlade om Robertsfors utveckling. Och vi hade inte lyckats utan den gemensamma synen på vad som är viktigt, säger Olof Norberg, som numera är kommunens näringslivsstrateg.
Bland annat har kommunen och arbetsförmedlingen drivit projektet ASAP med stöd från Europeiska socialfonden. Projektet hjälper arbetslösa att hitta Arbete, Studier, Aktiviter eller Praktik. Förkortningen ASAP kan också tolkas som As Soon As Possible – så fort som möjligt.
Olof Norberg tycker att många personer förtjänar beröm för sina insatser.
– IF Metall och Unionens representanter har haft en oerhört holistisk syn. Trots trätorna på golvnivå har de sett helhetsbilden och förstått behoven, de har sett de stora penseldragen alltså, säger han.
Det som återstår är att få nya verksamheter in i de tomma industrilokalerna på sammanlagt 28 000 kvadratmeter.
– Vi har varit nära i diskussioner med flera aktörer men, av olika anledningar, har det inte blivit av. Det är bara att, i sann norrländsk anda, spotta i händerna och jobba vidare. Vi har inte släppt frågan, säger Olof Norberg.