Element Six bekräftade i dag att man lägger ned sin fabrik för syntetiska diamanter i västerbottniska Robertsfors. Samtliga cirka 180 anställda blir av med jobben när produktionen under två år succesivt flyttas till Irland och Sydafrika.
Fakta Element Six
- Majoritetsägare till Element Six är det sydafrikanska diamantföretaget De Beers. Fabriken i Robertsfors ägdes tidigare av dåvarande Asea. I den nedlagda sulfitfabriken tillverkade Asea först glasfiber och sedan syntetiska diamanter.
- 1967 kom De Beers in som delägare och företaget fick namnet Scandiamant. 1975 blev Robertsforsfabriken ett helägt dotterbolag till De Beers-koncernen.
Läs mer
Ödesbesked för Element Six
Jobben flyttar – Irland mer flexibelt
– Vi förstår att detta är svåra tider för våra anställda i Robertsfors. Vår produktion i Robertsfors har varit en viktig del av Element Six under många år. Men vår marknad förändras och för att säkerställa en långsiktigt hållbar utveckling av företaget var vi tvungna att fatta beslutet att gå ned från tre till två globala produktionsanläggningar”, säger Element Six koncernchef Walter Huehn i ett pressmeddelande.
Han var på plats idag för att informera personalen, som redan i april i år nåddes av beskedet om att Element Six skulle läggas ned men som förstås hoppades att företaget skulle ha ändrat strategi.
– Usch, det här kommer att ta några dagar för att sjunka in, man har liksom hållit det ifrån sig. Idag på mötet var det mycket frågor, men inte den känsla av total chock som i april, säger Ingrid Hanke, ordförande i verkstadsklubben.
Element Six, majoritetsägt av den sydafrikanska ädelstensjätten De Beers, är världsledande även på syntetiska diamanter, som skär, slipar och borrar inom en rad olika industrier. Företaget har fabriker i Sydafrika, Irland och i västerbottniska Robertsfors.
Nu blir det bara två kvar, dit produktionen i Robertsfors kommer att flyttas succesivt. Detta kommer att enligt företaget att ta 18-24 månader och vara klart under första halvåret 2016. De ”större strukturella förändringarna” startar om senast ett år från nu.
– Det kan väl vara lite både och med en utdragen process.. Nu får ju kommunen tid på sig med en plan B, men alla som går kvar tycker nog inte självklart att det är så bra, säger Ingrid Hanke.
Beskedet är ett hårt slag för de anställda, men också för en kommun med drygt 6700 invånare där Element Six är den största privata arbetsgivaren.
Ända sedan april har såväl fack som kommun mobiliserat mot nedläggingen genom att göra egna utredningar av företagets möjligheter och genom att uppvakta koncernledningen i London.
Just nu är en stor del av de anställda på semester, men i augusti när produktionen går i gång för fullt igen stundar fackliga förhandlingar.
– Nu har ju koncernen, ägarna, sagt sitt men beslutet är inte taget i det svenska aktiebolaget. Men jag ser inte vad som skulle kunna ändra dagens besked, säger Ingrid Hanke.