Industriarbetarnas tidning

”Vi är ett bra gäng”

25 november, 2016

Skrivet av

Det här gör jag Yvette, 32 år, är bilmekaniker på Mekonomen i Upplands Väsby utanför Stockholm.

Mekonomen

Mekonomen reparera­r och servar bilar och sälje­r reserv­delar. Företage­t finns i Sverige, Norg­e och Finland. Cirka 1 100 verk­städer är anslutna till kedjan.

”Det är lite knepigare att byta bromsskivor på en Ford transit. På många bilar är det bara att lossa på bromsoket och bromssadeln för att komma åt. Här måste hjulnavet också bort. Jag fick hjälp med den vänstra sidan av en mer rutinerad kollega, den här sidan fixade jag själv. Det var verkligen dags att laga bromsarna. Beläggen var helt slut vilket gjort att bromsskivorna skadats.

För några år sedan hoppade jag på en vuxenutbildning, tänkte att bilmekaniker skulle vara något för mig. Praktiken gjorde jag här på Mekonomen och har nu fått fast jobb. Det passar mig att arbeta bland män, det är mindre drama än att jobba med tjejer.

Jag vet inte om jag gör det här hela livet. Det sliter på rygg, knän och händer med tunga lyft och vibrerande maskiner. Innan jag hoppade på utbildningen till bilmekaniker funderade jag på att bli veterinär eller rättsläkare.

Roligast med jobbet? Det är varierande. Framför allt är vi ett bra gäng, det är kul att gå till jobbet.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.