Industriarbetarnas tidning

”Vi är ett bra gäng”

25 november, 2016

Skrivet av

Det här gör jag Yvette, 32 år, är bilmekaniker på Mekonomen i Upplands Väsby utanför Stockholm.

Mekonomen

Mekonomen reparera­r och servar bilar och sälje­r reserv­delar. Företage­t finns i Sverige, Norg­e och Finland. Cirka 1 100 verk­städer är anslutna till kedjan.

”Det är lite knepigare att byta bromsskivor på en Ford transit. På många bilar är det bara att lossa på bromsoket och bromssadeln för att komma åt. Här måste hjulnavet också bort. Jag fick hjälp med den vänstra sidan av en mer rutinerad kollega, den här sidan fixade jag själv. Det var verkligen dags att laga bromsarna. Beläggen var helt slut vilket gjort att bromsskivorna skadats.

För några år sedan hoppade jag på en vuxenutbildning, tänkte att bilmekaniker skulle vara något för mig. Praktiken gjorde jag här på Mekonomen och har nu fått fast jobb. Det passar mig att arbeta bland män, det är mindre drama än att jobba med tjejer.

Jag vet inte om jag gör det här hela livet. Det sliter på rygg, knän och händer med tunga lyft och vibrerande maskiner. Innan jag hoppade på utbildningen till bilmekaniker funderade jag på att bli veterinär eller rättsläkare.

Roligast med jobbet? Det är varierande. Framför allt är vi ett bra gäng, det är kul att gå till jobbet.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall: Fackets roll

Samhallanställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”LO kan inte göra så jädra mycket”

”LO kan inte göra så jädra mycket”

Nu kommer krav på ett fack för Samhalls anställda, men LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson anser att det snarare är politikerna som måste ta ett större ansvar.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men det räcker inte, skriver IF Metalls Susanne Östh.

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

LO-förbunden behöver varandras kompetens för att på bästa sätt stötta Samhalls anställda, skriver Tony Berggren, GS.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Skapa ett Samhallfack

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.