Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Nu håller vi ihop – det provocerar

15 december, 2016

Skrivet av

Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall
Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall

Krönika Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Kollektivavtalen är fackföreningens kärna. Vi organiserar oss för att gemensamt nå goda löner och arbetsvillkor i förhandlingar med arbetsgivarna. Därför är varje avtalsrörelse en form av kraftmätning mellan oss och arbetsgivarna. Kollektivavtalet som till slut träffas är resultatet av denna kraftmätning. Ju bättre organiserade vi är, desto starkare blir vi.

I avtalsrörelsen 2017 är motståndet från arbetsgivarna enormt, inte bara ekonomiskt utan även ideologiskt. Att vi har lyckats att presentera samordnade krav, både i Facken inom industrin och tillsammans med övriga LO-förbund, provocerar dem.
Liksom övriga LO-förbund kräver vi en låglönesatsning. Den blir även en jämställdhetssatsning, eftersom LO-förbundens lägst betalda medlemmar arbetar i kvinnodominerade yrken. I IF Metall är det främst medlemmarna på tvätterier, i textilindustrin och på vissa verkstäder som är lägst avlönade.

Det som gör arbetsgivarna extra upprörda, är att vi kräver att de allra lägst avlönade inte ska behöva betala för den extra löneökningen, med sämre arbetsvillkor i kollektivavtalen. I denna fråga utmanar vi dem väldigt hårt.

Det kommer att bli tufft att få igenom höjda reallöner för alla och en fortsatt utbyggnad av deltidspensionen, som Facken inom industrin – alltså IF Metall, GS, Livs, Unionen och Sveriges Ingenjörer – gemensamt kräver. Det kommer att bli ännu tuffare att få igenom låglönesatsningen, eftersom arbetsgivarna är ideologiskt övertygade om att detta är fel väg att gå.
Ni har säkert hört de starka protesterna från arbetsgivarna. Snabbt var de ute och sa att vi var verklighetsfrämmande. Att vi med våra krav inte bara hotar industrin utan i stort sett hela samhället.
Det stämmer naturligtvis inte. Genom att vi i IF Metall samordnar våra krav med både LO och Facken inom industrin så tar vi ansvar för en sund och stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden. På så sätt ser vi vad som är långsiktigt bäst för Sverige.

Vi ska inte låta oss skrämmas av arbetsgivarnas domedagsprofetior. Tvärtom ska vi möta deras motstånd genom att organisera oss och stötta varandra. För nästa års kraftmätning med arbetsgivarna kommer inte att avgöras i slutna rum där förhandlarna spänner ögonen i varandra.
Nej, det som kommer att avgöra vår framgång i avtalsrörelsen 2017 är hur stort stöd våra krav har bland förtroendevalda och medlemmar på arbetsplatserna. När vi mobiliserar hela vår lokala fackliga styrka så får arbetsgivarna de kraftfulla signaler de behöver hela vägen in i förhandlingsrummen.

I IF Metall är vi starkare tillsammans. I denna avtalsrörelse blir det tydligare än någonsin.

Anders Ferbe är förbundsordförande för IF Metall.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Vi driver på för en bra arbetsmiljö

Sanna drivkrafter kommer inifrån. IF Metalls arbete för att skapa goda arbetsmiljöer är ett bra exempel på det. Den starka motorn som driver på utvecklingen är målet om medlemmarnas bästa.

Arbetsmiljöfrågorna måste lyftas upp

De senaste åren har det funnits många indikationer på att det är mycket som inte står rätt till när det gäller arbetsmiljön på våra arbetsplatser.

Vi kräver riktiga löneökningar

Vi kräver riktiga löneökningar

Nu ska vi ge järnet för att få igenom våra krav i avtalsrörelsen: Mer pengar, bättre pension, säkrare arbetsplatser och ett jämställt arbetsliv.

Det är vi som får Sverige att funka

Det råder ingen tvekan. Vi är redo för en kraftmätning med arbetsgivarna inför ett nytt avtal 2020, skriver Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Gör orättvisorna omoderna!

Gör orättvisorna omoderna!

Vi behöver arbeta lika systematiskt med jämställdhet som när vi jobbar med medlemsvärvning och med att teckna kollektivavtal.

Förnyelsens vindar blåser i facket

Förnyelsens vindar blåser i facket

Det blåser förnyelsens vindar. I helgen som gick fick Sverige en kardinal och ett svenskt VM-guld i hockey. Men nästan lika stort var valet av ny ordförande hos IF Metall.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.