Avtalsrörelsen från a till ö
Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.
Industriarbetarnas tidning
21 december, 2016
Skrivet av Göran Widerberg
Pappers öppnar denna gång för ett treårsavtal – om arbetsgivarna vill.
– Och vi har en lång rad bra erbjudande till dem i år, rena smörgåsbordet, säger Pappers avtalsombudsman Pontus Georgsson.
Lönekravet inför nästa år är ingen högoddsare. Det hamnar på 2,8 procent på ett år, en nivå alla LO-förbund enats om.
Men redan i kravspecifikationen runt lönerna har Pappers räknat bort 0,8 procent som satsas på ATK-kontot. De kvarstående två procenten vill förbundet fördela på följande sätt:
Alla medlemmar ska få minst 286 kronor mer i månaden. Lika mycket, 286 kronor, ska ställas till de lokala parternas förfogande. Om de inte blir överens, fördelas dessa pengar så att 90 procent utfaller generellt och tio procent för arbetsgivarna att fördela.
I det senare scenariot blir alltså den generella delen 515 kronor.
– Den är vår individgaranti. Ju högre den generella delen är, desto bättre för våra medlemmar, säger Pontus Georgsson.
Utöver detta kräver Pappers att löneutrymmet – enligt LO-förbundens samlade krav – tillförs med 150 kronor för varje anställd som har en månadslön under 24 000 kronor. Pengarna ingår i LO:s gemensamma låglönesatsning. För Pappers gissar Georgsson att det handlar om 600-700 medlemmar.
Kravet på en ytterligare påspädning av arbetstidskontot ligger kvar från tidigare års avtalsrörelser, detta fortsätter att vara en viktig fråga för medlemmarna.
– Däremot tror jag att vi ska fokusera mer på detaljerna i det konto vi har.
De som väljer pensions- eller kontantalternativen ska få ett större påslag än i dag.
I förra avtalsrörelsen fick de som gjorde dessa val en extra ”påsulning” från 20 till 28 procent. Detta vill nu Pappers höja till 50 procent.
– Som jag ser det är det arbetsgivarna som ska locka våra medlemmar att göra andra val än ledig tid. Det borde ligga mer i deras än i vårt intresse att göra det.
En detaljjustering Pappers vill göra är också att begränsningen av kompbankstid till pensionsavsättning på kontot tas bort.
De viktiga frågorna runt entreprenad och inhyrning dyker upp även i den kommande avtalsrörelsen. Pappers har två tydliga krav: Det ska till en ny MBL-förhandling för varje nytt led i en entreprenörskedja. Inhyrning ska inte användas för att täcka ett permanent arbetskraftsbehov.
I fjolårets avtalsrörelse fick Pappers igenom rätt att gå i delpension vid 60 års ålder.
I år återkommer förbundet med ett par krav på justeringar i villkoren. Man kräver till exempel att det borde räcka med mindre än tio hundraprocentiga val av pension i ATK-systemet för att kunna gå vid 60 år.
Till Pappers egna krav fogas också inte mindre än fjorton avtalskrav som man tänker driva ihop med tjänstemännen. Ett av de absolut viktigaste för Pappers del är arbetspassens längd. Man kräver att arbetspasset inte får överstiga 13 timmar och att arbetstiden per vecka begränsas till 70 timmar.
– Det kommer att bli tufft att få igenom, men vi ska göra allt vi kan, utlovar Pontus Georgsson.
– Särskilt viktigt är det att få bort avarter där man är på jobbet ett dygn. Jag förstår uppriktigt sagt inte varför det får förekomma.
Pontus Georgsson lyfter också fram ett par andra krav. Ett är att det måste krävas sakliga skäl för att avbryta ett vikariat eller en visstidsanställning, annars ska jobbet flyta på så länge behovet finns. Ett annat är en modell för systematiskt jämställdhetsarbete för likabehandling på arbetsplatserna.
– Vi måste ta den här frågan på än större allvar för att få till en bra miljö på arbetsplatserna.
Till de gemensamma kraven med tjänstemännen hör också bland annat:
Pontus Georgsson håller med om att kraven denna gång är många.
– Men vi rustar för ett treårsavtal, därav de många kraven. Skrapar vi bara på ytan, blir det bara ett år. Går vi lite djupare i de olika frågorna, kan det bli ett längre.
Han tycker inte heller att kraven bara ska ses som krav.
– Det handlar lika mycket om ett erbjudande till arbetsgivarna att bli bättre som arbetsgivare.
Som helhet betraktar Pontus Georgsson kraven som ”väl avvägda”.
– Vi kommer att vara fortsatt konkurrenskraftiga även efter den här avtalsrörelsen, säger han.
En viktig fråga finns inte med när Pappers i dag utväxlar krav med arbetsgivaren – pension från första kronan. I dag får anställda under 25 år och över 65 år ingen pension inbetald från arbetsgivaren.
– Det är en fråga som LO och Svenskt Näringsliv ska förhandla om. Lyckas inte LO är jag beredd att lyfta in den bland våra egna krav igen.
Hade gärna sett att obligatoriska ATK till pension för nyanställda görs om, gärna precis som det var innan. Det är väl ändå valfrihet vi ska sträva efter?