”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Rättegången mot Nordkalk

Muraren Fredrik Berg, kollega till den avlidne Johan Löfroth. Foto: David Lundmark
Den avlidne Johan Löfroths bror Peter och pappa Lars-Erik under rättegången i Luleå. Foto: David Lundmark
Tarmo Niva. Foto: David Lundmark
Gustaf Seppelin Solli. Foto: David Lundmark

”Jag såg skinnet rinna av dem”

Torsdagen är vittnenas dag i Nordkalkrättegången i Luleå. Det blir berättelser om dålig information vad man skulle göra olycksdagen, om ångest och social fobi och stor sorg. Men det blev också ett, men bara ett, skratt.

Muraren Fredrik Berg, kollega till den avlidne Johan Löfroth på entreprenörsfirman Limab, som har klara minnen från olycksnatten.

Han är 30 år i dag och talar så tyst att rätten vid flera tillfällen måste be honom att höja rösten.

– Jag är inte så bra på att tala ur skägget. Så ni får ställa frågor igen om något är oklart, säger han.

Åklagaren Stig Andersson inleder med sina frågor:

Var det något särskilt med arbetet du reagerade på?

– Nej, det var väl rätt normalt. Det skulle bli gjort fort. Konsulten ville att vi skulle komma dagen efter. ”Om ni inte kommer i morgon så kan någon annan göra det”, sa han. Vi kom dit kvällen efter, mellan klockan sex och sju. Min chef visade vad de gjort under dagen och vad vi skulle göra.

– Och man sade att vi inte skulle stå direkt vid hålet för det hade kommit en ångpuff och någon hade skadats lindrigt. Därför hade de tagit upp silverkläder, två dräkter, överdrag, och två hjälmar med visir. Det blev ingen murning som det var sagt.

Hur gick arbetet till?

– Vi stod två och två med rören.

Jobbade ni kontinuerligt med de här rören?

– Jo i princip. Vi hade i walkie-talkie-kontakt med Nordkalk och stannade när de drog matarbordet. Det hände en eller två gånger. Sen tog vi kafferast vid niotiden. Sista gången innan olyckan så skulle de dra matarbordet. Vi väntade på det och försökte ropa ner till kontrollrummet, men fick inget svar. Sen small det.

Vad var det som small?

– Det var som att det var en stor säck. Som en mjölsäck som ramlar i golvet. Det började spruta ut ånga och kalk genom luckorna. Jag kunde varken se eller andas och så började det svida.

Hade du någon träning för det här jobbet?

– Nej.

Fick du några skador?

– Brännskador i ansikte, hals och handleder. Ambulansen kom till slut, men det var stopp från akuten att ta in oss för de trodde vi var kontaminerade. Ingen visste vad de skulle göra med oss. Så vi blev stående där i natten. Kändes som vi fick stå där med ambulansen hur länge som helst, i en twilight zon.

Dödsboet till Johan Löfroths målsägandebiträde Magnus Eriksson frågar:

Har du några besvär i dag?

– Fysiskt är det okej.

– Men psykiskt har det varit tungt. Det har varit mycket ångest, har känt instängd, varit rädd för att träffa folk. Vill inte gärna fara i väg och jobba under lång tid, jag började dricka ganska mycket från och til

Johan Löfroths pappa och storebror förhördes också i dag. Brodern Peter har i dag har tagit över det möbelvaruhus där lillebror Johan jobbade heltid på lagret. Vid tiden för olyckan ägde pappa Lars-Erik butiken, Mio möbler i Piteå. Jobbet som murare var ett extraknäck för Johan. Och det var i tron att han skulle mura som han åkte till Luleå den natten.

Lars-Erik Löfroth fick efter sonens sju veckor långa kamp på sjukhus träffa platschefen på Nordkalk och företagets arbetsmiljöingenjör från huvudkontoret. Hans son var då död. För rätten berättar pappan:

– Nödduscharna var borttagna i anläggningen. Det fanns inga. Nordkalk jobbade på att få fram lämpliga skyddskläder för såna arbeten som min son utfört. De hade inga, berättade arbetsmiljöingenjören för mig. Platschefen var med då också. De medgav också att de inte hade gjort någon riskbedömning.

Efter Johans pappa är det storebror Peter Löfroths tur att vittna:

– Inget blev sig likt. Jag hade ju bara en bror, säger han och gråter sig igenom sitt förhör.

Tarmo Niva. Foto: David Lundmark

Tarmo Niva är en av flera målsäganden i rätten, han blev skadad under olyckan. Han har precis som Gustaf Seppelin Solli fått ett juridiskt ombud från LO-TCO Rättsskydd som företräder honom i tingsrätten. Tarmo Niva skadades betydligt lindrigare, men lider fortfarande psykiska men och hemsöks av minnena från natten.

– Oro, sömnproblem, mardrömmar, rädsla och ångest har följt i olyckans spår, berättar han och fortsätter.

– Jag såg hur illa de unga killarna skadades, hörde deras skrik och såg skinnet rinna av dem. Jag hjälpte dem ut i ambulansen och blev själv körd till Sunderby sjukhus.

Gustaf Seppelin Solli har blivit själva symbolen för denna Sveriges kanske mest uppmärksammade arbetsmiljöolycka. Han överlevde genom att inte andas in kalkmolnet, men kämpar fortfarande med sviterna av mycket svåra brännskador.

Foto: David Lundmark

– Jag ville bara att hjärtat skulle stanna så att det skulle sluta göra ont, berättade han för tingsrätten i dag.

– Ingen mår bra av att först halvt dö och sen gå tillbaka till barnstadiet och lära om allt på nytt igen. Mardrömmar hade jag länge varje eller varannan natt. Nu kommer de bara ibland. Oftast är jag på en industri och exploderar eller brinner upp.

För att lätta upp förhöret ställer Gustafs målsägandebiträde från LO-TCO Rättsskydd frågan:

När fick du börja snusa igen?

Och nu skrattas det för första gången i rättssalen.  Gustaf svarar:

– När jag kunde sitta upp. Man behöver lite morot.

 

Läs mer: Döden på jobbet


et@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Villkorlig dom efter dödsolyckan på Scania

RättegångEn 59-årig man döms för vållande till annans död efter dödsolyckan på Scania där hans närmaste arbetskamrat omkom i en robotcell. Domen är villkorlig och han slipper böter.

1
Robotcellen där dödsfallet inträffade

Åklagaren: Viktigt med individuellt ansvar om man gör fel

RättegångEn blå knapp och en grön. En stressig eftermiddag. En ljusbom som inte fick brytas. Det var huvudfrågorna under rättegången mot mannen står åtalad för att ha vållat sin arbetskamrats död på Scania i Södertälje för nästan exakt två år sedan.

Entrén till Scania Södertälje

Anställd åtalas för arbetskamrats död

RättsfallDet har gått två år sedan en 53-årig man klämdes till döds i en robotcell på Scania i Södertälje. Nu ställs hans närmaste arbetskamrat inför rätta – för att ha satt i gång maskinen.

2

Dödlig utgång

BildreportageDagens Arbetes fotograf David Lundmark har under två år besökt industrier där det har skett en en dödsolycka. Han skriver själv om bilderna: ”Olyckan blir liggande som ett svart moln över fabriksområdet, en påminnelse om hur nära döden man är som industriarbetare.”

”Ett liv bakom varje knastertorr mening”

PERSPEKTIVVarje vecka omkommer någon i olyckor på svenska arbetsplatser. DA:s arbetsmiljöreporter Elinor Torp skriver om lidandet hos de anhöriga, om döden som inte fastnar i statistiken och den långa väntan på ett avslut.

Brotten som kom bort i valet

LEDARE”Industriarbetarnas oro för att skadas på jobbet måste tas på lika stort allvar som oron för gängskjutningar”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

1

Nordkalk överklagar inte domen

Nordkalk kommer inte att överklaga hovrättens dom. ”Vi tar nu till oss av kritiken och accepterar domen”, säger Eva Feldt, kommunikationschef på Nordkalk, och tillägger att många företag nu måste se över hur man jobbar med entreprenörer.

Hovrätten fastställer tingsrättsdom

Hovrätten för övre Norrland fastställer tingsrättens dom i Nordkalkmålet där den förra platschefen dömdes för fyra fall av arbetsmiljöbrott och Nordkalk dömdes till att betala tre miljoner kronor i företagsbot.

2

”Han har ett gott hjärta i grunden”

(UPPDATERAD) Hovrätten i Umeå har nu inlett rättegången mot företaget Nordkalk. Dagens Arbete rapporterar om efterspelet till en drygt sex år gammal olycka som dödade en person och skadade flera andra.

Nordkalk: ”Ansvaret ligger på entreprenörerna”

(UPPDATERAD) Nordkalks advokater hävdar att de som hade ansvaret när olyckan hände 2011 var ett entreprenörsföretag och inte ett bemanningsbolag. Därför ligger huvudansvaret där, inte hos Nordkalk.

Ny rättegång om kalkugnsolyckan

I morgon startar rättegången mot Nordkalk vid hovrätten i Umeå om olyckan vid kalkugnen i Luleå 2011, som krävde Johan Löfroths liv. Hans mamma Ewa Löfroth vill ha ett avslut: ”Jag hoppas att hovrätten markerar att så här får det inte gå till. Annars behöver vi inga lagar i Sverige”, säger hon.

Nordkalk överklagar Gustaf-domen

Nordkalk överklagar domen för kalkolyckan i Luleå för drygt fem år sedan. Företaget går emot tingsrättens bedömning att de drabbade var inhyrda och att arbetsmiljöansvaret låg hos Nordkalk.

2

Därför fälldes Nordkalk

ANALYSLuleå tingsrätt har i den fällande domen mot Nordkalk pedagogisk rett ut fallets centrala frågor. DA har granskat tre av dem och försökt dra lärdomar av svaren.

"Inte ens smäll på fingrarna"

Gustaf Seppelin Solli är nöjd med att företaget fälls, men reagerar på platschefens villkorliga dom och på att Nordkalk fick rabatt på företagsboten.

3

Nordkalks böter: 4 promille av omsättningen

Gårdagens dom gav Nordkalk en företagsbot på 3 miljoner kronor. Det motsvarar fyra tusendelar av företagets omsättning, eller 1,5 dags försäljning. Kritikerna pekar på Norge där det inte finns något tak för bötesbeloppen.

”En oerhört viktig dom”

IF Metalls ordförande Anders Ferbe tycker att dagens dom visar att arbetsplatsolyckor tas på allvar. – Domen kan få arbetsgivare som inte är så noggranna att tänka sig för innan man utsätter människor för risker, säger han.

4

Nordkalk fälls i Gustaf-fallet

Nordkalk fälls för olyckan i Luleå för drygt fem år sedan. Den dåvarande platschefen på anläggningen i Luleå fälls också för grovt arbetsmiljöbrott.

Håller de svartaste tankarna för sig själv

Gustaf Seppelin Solli är fortfarande förbannad på Nordkalk och tycker att straffet som åklagaren yrkar på är för mesigt. – Jag kommer alltid att bära det här med mig.

Ensidigt drev mot Nordkalk enligt försvaret

Nordkalk har fått hela skulden för det som gick fel, trots att ansvaret låg på andra, menar försvaret. Deras slutplädering fick avsluta rättegången. Dom meddelas den första mars.

"Platsledningen borde ha insett riskerna"

Efter tio dagar är Nordkalkrättegången inne på sitt avslut. Kammaråklagaren yrkar på villkorlig dom och böter för Nordkalks dåvarande platschef.

"Huvudentre­prenören ska ha ansvaret"

Debatt”Olyckan på Nordkalk i Luleå är ett tydligt exempel på hur uppluckringen av arbetsgivarens ansvar kan få ödesdigra konsekvenser”, skriver Ali Esbati, V, och vill bland annat införa lag på att företaget som tar in underleverantörer är ansvarigt för säkerheten, se fler inspektioner och krav på kollektivavtal vid offentliga upphandlingar.

3

"Entreprenören hade ju ansvaret"

Intresset för att vara med på Nordkalk-rättegången är så stort att Luleå tingsrätt har fått öppna ännu en sal. I dag förhördes den åtalade före detta platschefen.

"Varmt är bara förnamnet"

Mehmet Arpaci var det första vittnet som framträdde vid Nordkalkrättegången. Han berättar hur han fick order om att rengöra kalkugnen utan att veta vad han gjorde och utan riktig skyddsutrustning.

Nordkalk förnekar brottslighet

Både Nordkalk och den förre arbetsledaren förnekar att de har ansvar för kalkolyckan för fem år sedan, när en person dog och fyra skadades.

"Nordkalk gav inga instruktioner"

Åklagaren anser att Nordkalk på flera sätt grovt bröt mot lagen under olycksnatten för drygt fem år sedan. Nordkalk förnekar anklagelserna i en rättegång som ibland blir mycket känsloladdad.

Stort medietryck vid rättegången

Nu har rättegången mot Nordkalk och den förre platschefen startat i Luleå tingsrätt. Nu väntar tio dagars rättegång. Intresset från allmänhet och medier är mycket stort.

Nu börjar rättegången om Johan och Gustaf

Rekordlång väntanNordkalkolyckan 2011 dödade Johan Löfroth (till höger) och gav Gustaf Seppelin Solli skador för livet. I dag startar tio dagars rättegång i Luleå. DA:s Elinor Torp har följt fallet från start och förklarar varför det har upprört så många.

"Uppvärdera arbetsmiljöbrotten – reformera rättsväsendet"

LEDAREKnappt tre procent av anmälda arbetsmiljöbrott går vidare till åtal. Oerhört få leder till fällande dom. Åklagarna skyller på att polisutredningarna är för dåliga. Poliser kritiserar i sin tur domstolarna som har för dåliga kunskaper i ämnet. Det här håller inte, skriver Helle Klein med anledning av att rättegången mot Nordkalk nu börjar mer än fem år efter den svåra kalkugnsolyckan i Luleå.

1

"Vi har en nollvision för olyckor"

Nordkalk ser inte några problem med att fortsätta använda samma rengöringsmetod som vid olyckan, säger kommunikationschef Eva Feldt i en intervju med DA. Företaget säger att man numera jobbar betydligt mer med förebyggande arbetsmiljöarbete.

"Vi hade nästan slutat hoppas"

Det är nu fem år sedan branden i vid Nordkalk i Luelå, som kostade en människa livet och brännskadade en annan. Nu är det klart att det blir rättegång i hela nio dagar i början av nästa år.

1

Läs mer från Dagens Arbete:

DA granskar skuggsamhället

Splittrad insats mot kriminella företagare

Da reder utKriminella har infiltrerat arbetsmarknaden. Pengar tvättas, seriösa företagare slås ut och människor utnyttjas. Två olika satsningar ska bekämpa brottsligheten. Men de samarbetar inte och sekretessregler försvårar arbetet.

1

Dödsolycka i Lycksele

En man i 55-årsåldern har omkommit efter en arbetsplatsolycka i en serviceverkstad i Lycksele.

Dödsolycka i Södra Sandby

En man i 20-årsåldern omkom igår efter en arbetsplatsolycka på en betongfabrik i Södra Sandby utanför Lund.

Från olycka till dom

DA reder utTvå uppmärksammade dödsolyckor - i två olika länder. I Finland tog det 38 månader från olycka till dom, i Sverige 64 månader. DA visar att en av förklaringarna är dåligt utbildade poliser och överbelastade åklagare.

2

Rättegången mot Nordkalk

"Vi kan inte bara säga att vi haft otur"

Samma koncern – men arbetsmiljöstatistiken skiljer kraftigt. På SSAB:s område i Luleå har fem personer dött de senaste fem åren, på anläggningen i Borlänge är siffran noll under samma tid. DA frågar huvudskyddsombuden om skillnaderna på det som ska vara "världens säkraste stålföretag".

Nordkalk åtalas för kalkugnsolycka

Nästan fyra och ett halvt år efter den omtalade kalkugnsolyckan i Luleå 2011 åtalas Nordkalk och en tidigare arbetsledare. "Det har varit enormt frustrerande att det tagit så vansinnigt lång tid", säger Lars-Erik Löfroth, pappa till Johan Löfroth som omkom i olyckan.

"Med lite tur har jag spelat roll"

FÖRELÄSAREKalkolyckan för fyra år sedan tog jobbarkompisen Johans liv - men Gustaf Seppelin Solli undkom döden. Nu föreläser han om sin olycka på industrier och skolor runtom i landet. Se DA:s drabbande bildspel. Läs Elinor Torps reportage - eller ladda ner hennes inläsning.

3

Om Gustaf, Johan och det nya arbetslivet

Elinor Torp har skrivit en bok om det nya arbetslivet och olyckan som aldrig hade behövt hända.

Workers Memorial Day

Global manifestation mot död och stress på jobbet

I går kväll klämdes en arbetare på SSAB ihjäl av en travers. I dag, på Workers Memorial Day, hålls en tyst minut för honom och miljoner andra som årligen dör av arbetsrelaterade olyckor eller sjukdom. Men i dag är också världsdagen för förebyggande arbetsmiljöarbete. Årets tema: stress.

1

Dödsolycka på sågverk i Halland till åklagare

Arbetsmiljöverket begär åtalsprövning av dödsolyckan i januari 2015 på Deromesågen i Kinnared.

1

Alla åtalade frias för gruvolyckan

De fem företag som åtalats för dödsolyckan i Vitåforsgruvan 2010 frias av Gällivare tingsrätt. Därmed faller även de anhörigas skadeståndskrav.

Friande dom för dödsolyckan i Idre

HovrättsdomSvea Hovrätt friar Flötingen Skogs AB och dess ägare för olyckan utanför Idre, när en 17-åring drunknade. Hovrätten för Nedre Norrland friar Enercon för dödsolyckan vid ett vindkraftverk i Jämtland.

Färre misstänks för dödsolyckan på Nordkalk

Endast företaget Nordkalk och en chef är nu misstänkta för dödsolyckan för fyra år sedan på SSAB i Luleå.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.