Industriarbetarnas tidning

Därför fälldes Nordkalk

3 mars, 2017

Analys Luleå tingsrätt har i den fällande domen mot Nordkalk pedagogisk rett ut fallets centrala frågor. DA har granskat tre av dem och försökt dra lärdomar av svaren.

FRÅGA 1: Vad orsakade olyckan?

Klart utrett i målet är att en arbetares skada vållades av en ångpuff från ett upptaget hål i ugnen, samt att de övriga drabbades då kalk, ånga och värme pressades ut genom den öppna manluckan och övriga hål som tagits upp.

Det är också utrett att stora mängder vatten spolades in i den heta ugnen under några timmars tid, allt i syfte att bekämpa påväxten av kalkklumpar (sinter) i schaktet.

Att tillföra stora mängder vatten till en het ugn var, enligt domstolen, en helt avgörande faktor för att olyckorna inträffade och för dess konsekvenser.

Enligt domen har det funnits en annan metod, visserligen tidskrävande, som hade kunnat åtgärda sintern utan risk för liv och hälsa. Den metoden har också använts före och efter olyckan inom Nordkalkkoncernen.

Luleå tingsrätt anser därför att olyckorna orsakades av ”stora mängder vatten, värme och kalk i kombination med öppna luckor och hål, i förening med tidspress och oro för större kostnader”.

LÄRDOM 1: Att välja den billigaste metoden för att lösa ett problem kan faktiskt bli dyrare och i längden till och med kosta människoliv.

FRÅGA 2:
Vem på Nordkalk hade arbetsmiljöansvaret under olycksdagen?

Tingsrätten påpekar i domen att det normalt är vd som har det straffrättsliga arbetsmiljöansvaret i ett aktiebolag, men hen kan delegera ansvaret nedåt i organisationen.

Delegering skedde i Nordkalk från vd till produktionschefen, som hade delegerat ansvaret vidare till platschefen, som delegerat det till driftledaren. Den dagliga verksamheten var dock inte hierarkisk och det fanns inte en tydlig arbetsfördelning i vissa avseenden, enligt domen.

En konsult, som ska ha agerat utan något direkt uppdrag, spelade enligt domen också en aktiv roll. Konsulten har nekat till att han över huvud taget haft med arbetet med bekämpningen av kalkklumparna (sinter) att göra och ännu mindre varit drivande i det.

Tingsrätten konstaterar att konsultens uppgifter motsägs av åtskilliga andra vittnesmål, och skriver i domen att han ”varit den som på flera sätt vidtagit de åtgärder som lett fram till olyckorna”.

Men eftersom konsulten inte hade något arbetsmiljöansvar, vare sig genom delegering eller genom sin oklara ställning för Nordkalk, och inte heller vilselett någon i den frågan, kan han inte anses ha haft arbetsmiljöansvaret.

Tingsrätten anser att det är utrett att det var platschefen som hade det från det ögonblicket han kom till Nordkalk vid lunchtid olycksdagen.

LÄRDOM 2: Det är oerhört viktigt att arbetsmiljöansvaret delegeras på rätt sätt inom organisationen så att otydligheter inte förekommer.

LÄRDOM 3: Var noga med att klarlägga de externa konsulternas roller, befogenheter och rättsliga ansvar innan de släpps loss på arbetsgolvet.

LÄRDOM 4: Våga ifrågasätta när du ser att konsulter tar på sig uppgifter utanför deras kunskapsfält.

LÄRDOM 5: När det handlar om att skydda arbetarnas liv, kan en hierarkisk struktur faktiskt vara att föredra framför svävande organisationer där ”man hjälps åt-principen” råder.

FRÅGA 3:
Var Empower, där  den  brännskadade Gustaf jobbade, och Limab, där den avlidne Johan arbetade, självständiga entreprenörsföretag i bekämpningen av sinter?

Enligt Luleå tingsrätt är det klarlagt att Empower och Limab i arbetsmiljölagens mening är att anse som arbetsgivare för de drabbade arbetarna.

Mellan Nordkalk och Limab fanns inget skriftligt avtal. Däremot fanns mellan
Nordkalk och Empower ett skriftligt avtal som dock inte omfattade arbetet vid olyckan.

Innehållet i avtalet är, enligt domstolen, mycket allmänt hållet och det framgår inte direkt eller genom exemplifiering vilken typ av arbete som ska anses omfattas.

Just bekämpningen av sintertillväxt täcktes inte av avtalet, anser tingsrätten. Genom vittnesutsagorna är det visat att Nordkalk var den part som stod för den faktiska arbetsledningen.

Det var Nordkalk som tog fram och bestämde arbetsmetoden samt arbetsstyrkans storlek, och som genom främst konsulten gav direkta anvisningar för hur arbetet skulle gå till. Instruktionerna har sedan vidareförmedlats och det var också Nordkalks personal som skötte matarborden.

Utredningen visade att arbetsledarna på Limab och Empower inte har påverkat arbetets gång, start eller sluttider. Arbetsuppgiften har inte heller varit bestämd från början utan har bestämts av Nordkalk vartefter arbetet fortgått.

Samtliga dessa omständigheter talar, enligt domstolen, för att det inte rörde sig om entreprenad, utan att Nordkalk hyrt in arbetarna från Empower och Limab som arbetskraft, och därmed hade arbetsmiljöansvaret för dem när olyckan inträffade.

LÄRDOM 6: Det måste finnas skriftliga avtal som omfattar samtliga arbeten som underentreprenörernas anställda gör.

LÄRDOM 7: Det är den som anlitar entreprenaden eller hyr in personal som har ansvar att se till att risk för ohälsa och olycksfall förebyggs genom att informera om hur det systematiska arbetsmiljöansvaret är organiserat och hur det tillämpas. Beställaren har alltid samordningsansvaret.

LÄRDOM 8: Underentreprenörerna måste informeras om säkerhetsföreskrifter på arbetsplatsen och om vem som har ansvar för att göra och hantera riskbedömningar.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Utdragen väntan för de anhöriga

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Dödsolycka i Södra Sandby

En man i 20-årsåldern omkom igår efter en arbetsplatsolycka på en betongfabrik i Södra Sandby utanför Lund.

Dödsolycka i Lycksele

En man i 55-årsåldern har omkommit efter en arbetsplatsolycka i en serviceverkstad i Lycksele.

Dödlig utgång

De kom aldrig hem från passet

Dagens Arbetes fotograf David Lundmark har under två år besökt industrier där det har skett en en dödsolycka. Han skriver själv om bilderna: ”Olyckan blir liggande som ett svart moln över fabriksområdet, en påminnelse om hur nära döden man är som industriarbetare.”

Nordkalk fälls i Gustaf-fallet

Nordkalk fälls i Gustaf-fallet

Nordkalk fälls för olyckan i Luleå för drygt fem år sedan. Den dåvarande platschefen på anläggningen i Luleå fälls också för grovt arbetsmiljöbrott.

Ensidigt drev mot Nordkalk enligt försvaret

Nordkalk har fått hela skulden för det som gick fel, trots att ansvaret låg på andra, menar försvaret. Deras slutplädering fick avsluta rättegången. Dom meddelas den första mars.

Håller de svartaste tankarna för sig själv

"Som en liten smäll på fingrarna"

Gustaf Seppelin Solli är fortfarande förbannad på Nordkalk och tycker att straffet som åklagaren yrkar på är för mesigt. – Jag kommer alltid att bära det här med mig.

Åklagaren yrkar på villkorlig dom och böter

Efter tio dagar är Nordkalkrättegången inne på sitt avslut. Kammaråklagaren yrkar på villkorlig dom och böter för Nordkalks dåvarande platschef.

”Huvudentre­prenören ska ha ansvaret”

"Huvudentreprenören ska ha ansvaret"

”Olyckan på Nordkalk i Luleå är ett tydligt exempel på hur uppluckringen av arbetsgivarens ansvar kan få ödesdigra konsekvenser”, skriver Ali Esbati, V, och vill bland annat införa lag på att företaget som tar in underleverantörer är ansvarigt för säkerheten, se fler inspektioner och krav på kollektivavtal vid offentliga upphandlingar.

Bojkott mot transport av Teslabilar genom Norge

Bojkott mot transport av Teslabilar genom Norge

”En tydlig signal till Tesla om att de inte kan transportera svenska Tesla genom Norge”, säger Fellesförbundets Jørn Eggum.

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Danska transportfacket har varslat om sympatiåtgärder och även de norska och finska facken väntas lägga varsel inom kort, erfar Dagens Arbete.

Så blev kampen för några bilmekanikers villkor en storstrid alla pratar om

Så blev kampen för några bilmekanikers villkor en storstrid alla pratar om

Från varsel till sympatiåtgärder. Fem veckors strejk för att värna den svenska modellen.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.