Industriarbetarnas tidning

”Ibland ser jag mina tryck på folks kläder”

24 mars, 2017

Skrivet av

Foto: Sören Håkanlind.

Det här gör jag Christoffer Berntsson är tryckare på Hot Screen i Fjärås.

Eget testrum

Hot Screen förtrycker logotyper och andra motiv på ett material som kallas bärare. När det sedan pressas och värms mot klädesplagg fäster motivet på tyget.
Här har man byggt ett eget testrum för att kolla att transfern, som produkten kallas, håller för tvätt och torktumling.

”Det ska bli fem olika färger i logotyperna som jag trycker nu. Man bygger upp dem med ett färglager i taget. Jag stryker ut en ny färg på en ny screenduk för varje omgång. Jag brukar börja med svart, det känns lättast tycker jag. Vitt lägger man på sist. Kruxet i framställningen är att få allt att passa exakt.
Det är sju år sedan jag började jobba här. Jag gillar kollegorna och stämningen. Det är kul att jobba med utmaningar, varje jobb är unikt.

Jag brukar kolla på trycket på folks kläder. Ibland ser jag att det är något som jag själv har tagit fram. Och så ser jag om det är någon som har ett tryck av dålig kvalitet. Då spricker loggorna efter någon tvätt. Det ser förfärligt ut.”

Berättat för Marie Edholm
Foto: Sören Håkanlind

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.