Industriarbetarnas tidning

Dödsolycka skakar om Scania

28 augusti, 2017

Skrivet av

En man i 50-års åldern avled i lördagskväll i en arbetsplatsolycka på Scania i Södertälje. Olyckan inträffade i en komponentverkstad där växellådor tillverkas.

– Det är tragiskt. Företaget har nu tillsatt en egen utredning där jag sitter med, säger Bo Luthin, IF Metalls huvudskyddsombud på Scania i Södertälje.

Dödsolyckan inträffade i en robotcell med en maskin som är en del i en bearbetningsprocess där växellådor tillverkas.

Enligt uppgifter från polisen inträffade olyckan strax efter klockan 19 på lördagskvällen. Mannen fick så svåra skador att han senare avled. Polisen har upprättat en förundersökning om arbetsmiljöbrott, vilket är den vanliga gången vid svåra arbetsplatsolyckor.

– Företaget gör allt som står i sin makt för stötta och hjälpa de som behöver. Ett kristeam med sköterskor, psykologer och beteendevetare har i stort sett varit här sedan olyckan hände, säger Bo Luthin.

Polisen har nu släppt på avspärrningarna runt platsen där olyckan inträffade men Scania håller platsen stängd tills vidare.

Senaste en dödsolycka inträffade på Scania i Södertälje var 2010 då en elektriker klämdes fast i skylift. Mannen arbetade för ett industriserviceföretag med uppdrag inne på Scania. Först 2016 kom det rättsliga efterspelet. Scania dömdes i hovrätten till företagsbot på två miljoner kronor.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Utdragen väntan för de anhöriga

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Han ser varför döds­olyckorna sker

Han ser varför döds­olyckorna sker

Michael Nilsson ser mönstret. Varför döds­olyckor sker. Han är inspektör på Arbetsmiljöverket och har i mer än tjugo år utrett vad som leder fram till tragedin i just industrin.

Riskerna som skapar dödsolyckor

Riskerna som skapar dödsolyckor

När de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

Dödsolycka i Södra Sandby

En man i 20-årsåldern omkom igår efter en arbetsplatsolycka på en betongfabrik i Södra Sandby utanför Lund.

Dödsolycka i Lycksele

En man i 55-årsåldern har omkommit efter en arbetsplatsolycka i en serviceverkstad i Lycksele.

Så ska dödsolyckor stoppas

Så ska dödsolyckor stoppas

Mer resurser till polisen för att utreda arbetsmiljöbrott, öka skyddsombudens befogenheter, fortsatt arbete mot osund konkurrens. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tog med sig flera förslag från gårdagens möte med branschfolk och fack.

Dödsolycka på Mönsterås bruk

En man i 30-åldern omkom i går efter att ha fått ett betongföremål över sig vid Södra Cells bruk i Mönsterås.

Dödlig utgång

Dödlig utgång

Dagens Arbetes fotograf David Lundmark har under två år besökt industrier där det har skett en en dödsolycka. Han skriver själv om bilderna: ”Olyckan blir liggande som ett svart moln över fabriksområdet, en påminnelse om hur nära döden man är som industriarbetare.”

”Han har ett gott hjärta i grunden”

”Han har ett gott hjärta i grunden”

(UPPDATERAD) Hovrätten i Umeå har nu inlett rättegången mot företaget Nordkalk. Dagens Arbete rapporterar om efterspelet till en drygt sex år gammal olycka som dödade en person och skadade flera andra.