Vi ska äga välfärden tillsammans
Nej, industriarbetarna har aldrig varit ”basically gone”. I och med den gröna omställningen är vi viktigare än någonsin för klimatet – och vår välfärd, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.
Industriarbetarnas tidning
17 januari, 2018
Skrivet av Marie Edholm
Drygt 5 000 nyanlända och långtidsarbetslösa ska få arbete genom en satsning på gröna jobb. De kommande tre åren lägger regeringen närmare en miljard kronor på projektet.
I dag presenterade Näringsdepartementet och Skogsstyrelsen detaljerna kring satsningen på att matcha arbetslösa mot jobb som finns inom de så kallade gröna näringarna. I dag saknas till exempel skogsarbetare och maskinförare i skogsbruket, men också personer som kan sköta naturreservat och friluftsområden eller städa stränder.
Under tre år satsar regeringen totalt 910 miljoner kronor på att erbjuda praktik och subventionerade anställningar till långtidsarbetslösa och nyanlända. De ska arbeta med eftersatta behov i samhället, till exempel röjning av skog, rusta upp vandringsleder eller städa upp runt bangårdar och stationer, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
– Tanken är att de som tar del av insatsen efter ett år ska ha tillräckliga kvalifikationer för att kunna anställas av företag inom gröna näringar som i dag har svårt att rekrytera, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg i pressmeddelandet.
Vid det senaste stora arbetsmarknadsprojektet på Skogsstyrelsen – SAFT – gick 20 procent av deltagarna ut i jobb. Det ska jämföras med de fem procent som i snitt lämnade dåvarande sysselsättningsfasen (Fas 3), säger Fredrik Gunnarsson, projektledare för gröna jobb på Skogsstyrelsen.
Förhoppningen är att den här satsningen ska ge ett bättre resultat och man kommer att söka samarbetsformer med både Arbetsförmedlingen, näringslivet och facket för att det ska lyckas.
I olika lokala arbetsmarknadsprojekt som har pågått hos Skogsstyrelsen under 2017 finns flera exempel där 40 procent av deltagarna har fått jobb, uppger Fredrik Gunnarsson.
GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö deltog vid pressträffen när projektet presenterades.
– Vi tycker det är en bra satsning. Tricket för att det ska bli framgångsrikt är att projektet leder till jobb i branschen. Nu satsar regeringen rätt mycket på det här och de är måna om att branschen tar vid när projektet är slut. Och det har både arbetsgivarna i SLA och vi sagt att vi gärna bidrar till, säger han till Dagens Arbete.
Per-Olof Sjöö skulle också gärna se att de planterings- och röjningsjobb som finns i Sverige i första hand kunde gå till människor som redan finns här, i stället för att som i dagsläget hämta arbetskraft utomlands från till exempel Kamerun och Kambodja.
Deltagarna i satsningen kommer att inleda med en månads praktik och sedan fortsätta med elva månaders anställning.
– Vi har folk i gång redan på vissa håll. Några går vidare från de projekt vi redan har till den nya satsningen. I dagsläget är det nära hundra deltagare och vi kommer att växla upp under våren, säger Fredrik Gunnarsson.
Arbetsuppgifterna till insatsen tas fram av Skogsstyrelsen, Sveriges geologiska undersökning, Trafikverket, Naturvårdsverket och de 21 Länsstyrelserna. Det är Skogsstyrelsen som samordnar insatserna. Uppgifterna som hittills har listats finns över hela landet och där nämns bland annat underhåll av vandringsleder och rastplatser, spångning och röjning, restaurering av gärdesgårdar samt restaurering av betesmarker.
Regeringen satsar 253 miljoner kronor under 2018 samt 303 miljoner kronor årligen under 2019 och 2020.
En förtjänst för samhället? Löfven dumpar 910 miljoner skattekronor på subventionerade hitte-på-jobb. Naturreservat, vandringsleder, trädgårdar, friluftsområden, städa stränder och bangårdar…
Har man inte försökt länge nog nu att dumpa skattepengar på hitte på-jobb utan några större resultat? Lägg pengarna på pensionerna istället.
Det är omöjligt för en person som vill byta jobb mitt i livet att få någon statligt stöd till utbildning, det blir kommunerna som får ta besluten. Då prioriteras inte en person som redan har arbete.