Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”En skärpning är bara början”

23 januari, 2018

DEBATT ”Facket möter i dag arbetsgivare som allt oftare utmanar skrivningarna i avtalen. Att i det läget försämra möjligheterna till det som är vår förutsättning för styrka i förhandlingarna – strejkrätten – är inte vad fackföreningsrörelsen behöver”, skriver Lars Wåhlstedt, förhandlingsombudsman på Pappers.

Eventuella inskränkningar i rätten att strejka utreds nu, efter den utdragna konflikten om arbetsvillkoren mellan Hamnarbetarförbundet med företaget APM Terminals i Göteborgs containerhamn.

Det är så klart problematiskt med en konflikt som påverkar exportindustrin, och då även Pappers, negativt – men det är ju det som är meningen med en konflikt.

Men nu kan man förstås fråga sig om det i stället är rätten att lockouta som ska begränsas, det verkar vara arbetsgivaren som har nyttjat sina möjligheter till stridsåtgärder väl så mycket som de fackliga.

Vi har att göra med en arbetsgivare som driver det här för att få till ändringar i lagstiftningen, varje arbetsgivares våta dröm, det som de verkat för i så många år. De har grymtat om att de minsann köpt fredsplikt genom rikstäckande avtal, i syfte om att minska möjligheterna till sympatiåtgärder. Propagerat för att den moderna arbetsgivaren är så mån om sina anställda att det knappt behövs kollektivavtal. Spridit sin ”sanning” om att strejk är omodernt, detta och mycket mera, trots –  eller kanske just därför – att vi har jämförelsevis väldigt få dagar med konflikt på arbetsmarknaden.

Det är i förhandling som vi kan lösa frågor och förbättra villkor för våra medlemmar, men förhandling kräver någorlunda jämbördiga parter. Rätten att kunna strejka är då väldigt viktig och i allra högsta grad modern. Vår fackliga styrka bygger på att vi tillsammans är starka, vi kommer aldrig att kunna köpa oss jurister eller liknande resurser i samma omfattning som arbetsgivaren.

Visst kan och ska vi jobba med att förbättra oss när det gäller förhandlingskunskap och pyssla med tvistelösningskunskap, men i slutändan krävs det ändå en ömsesidig respekt, någorlunda jämbördiga parter. Och en vilja att förhandla.

Därför är rätten att strejka oerhört viktig om vi i Pappers ska kunna påverka och förbättra arbetsvillkoren för medlemmarna. Redan det faktum att konflikträtten nu utreds, är därför mycket oroväckande

Vi har att göra med arbetsgivare som verkligen önskar avlöva oss anställda möjligheten att strejka, driver frågan hårt och med mycket resurser. Allt tyder på att det här är precis vad arbetsgivarna vill och redan det att frågan utreds är en liten seger för dem. Det är att spela dem i händerna. Der finns inget intresse för arbetsgivarna att komma överens när förändrad lagstiftning hägrar.

Det kommer nu argument om att vi inte vill ha utbrytare/syndikalister/företagsavtal och liknande skrämselskott. Nej, vi vill inte ha något av det där. Allt det har vi haft att göra med sedan länge, det är inget nytt och vi hanterar det. Argumentet är som om det vore vi fackliga som önskar en reglering av strejkrätten.

Vi har i Pappers råkat ut för arbetsgivare som testat att avtalsshoppa. Det vill säga att välja ett billigare kollektivavtal och med förhoppning om mindre tryck från våra lokala företrädare i förbundet. Den arbetsgivaren bytte arbetsgivarförbund och omfattades sedan av det avtal som gällde med annat fackförbund och ett annat riksavtal. I det ärende jag syftar på, var vi överens med det andra förbundet om att avtalsrätten hörde till Pappers. Sådana händelser är inte alls osannolika och hur reglerar man strejkrätten hårdare utan att vi står bakbundna nästa gång något liknande händer?

Sen är det naturligtvis så att det inte stannar där. Blir det en skärpning av rätten att strejka så är det bara en början, ett öppnande av dammluckorna. Arbetsgivarna kommer naturligtvis att fortsätta att driva frågan om att göra inskränkningar och försvåra för facket att agera, att försvaga vår förhandlingsstyrka.

Vi kan exempelvis se att vinstandelen för arbetsgivaren ökat under många år och andelen av vinsten som går till de anställdas lön minskar i motsvarande grad. Företagen skär ned på personalstyrkan betydligt mer än lönerna ökar, och ändå hörs ofta hot om att all löneökning kommer att ge motsvarande färre anställda – vilket det alltså gjort sedan länge, flera gånger om.

Vi möter arbetsgivare som allt oftare utmanar skrivningarna i lokalavtalen, värdefulla regleringar som vi tidigare varit överens om, men där de nu jobbar hårt för att minska det fackliga inflytandet och försämra villkoren till förmån för mer vinst. Vi har kunnat följa hur respekten för motparten och för ingångna avtal allt oftare saknas.

Att i det läget förändra och försämra möjligheterna till det som i grunden är vår förutsättning för förhandling, det är inte vad fackföreningsrörelsen behöver.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Skulle matbutikerna acceptera Samhalls prispress?

Skulle matbutikerna acceptera Samhalls prispress?

Om det nu är okej att sätta konkurrensen ur spel så kan Samhall lika gärna starta en matbutik, skriver Ulrica Persson, ordförande i intresseorganisationen Skoopi, som ser med oro på Samhalls planer att ge sig in på fler marknader.

Räven finns där ute i natten

Räven finns där ute i natten

På natten blir tankarna sega. Men vi är inte ensamma om att vara vakna, skriver Johan Airijoki.

Därför får vi inte missa att ställa om

Därför får vi inte missa att ställa om

Klimatomställningen är helt avgörande för våra jobb, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kräver mer makt över tiden

Vi kräver mer makt över tiden

Arbetsgivarnas krav visar att de helst ser anställda som livegna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Dags för företagen att ta ansvar

Dags för företagen att ta ansvar

Löntagarna gör sin del för att komma till rätta med inflationen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!

”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”

”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”

Det är dags att jämställdhet och kvinnors rätt till ett jämlikt skydd prioriteras och tar utrymme i debatten, skriver Europaparlamentarikern Ilan De Basso (S).

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Nu krävs fanimej proportioner

Nu krävs fanimej proportioner

Kommunens förskoleanställda fick en hundring i belöning efter pandemin. Postnords vd fick lite mer, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

”IF Metall måste försvara strejkrätten”

”IF Metall måste försvara strejkrätten”

Strejkrätten är fackföreningens viktigaste vapen. IF Metalls förbundsstyrelse måste uttala sig mot Ylva Johanssons utredning om att begränsa konflikträtten, skriver företrädare för IF Metalls avdelning 4, Södra Västerbotten.

”Snubblande nära ett statarsystem”

”Att hamnkonflikten kan få en lösning ändrar inte att S valt att utreda konflikträtten. Med inskränkt strejkrätt är svensk arbetsmarknad snubblande nära det gamla statarsystemet”, skriver Thomas Nilsson, avdelningsordförande för Pappers i Grycksbo och Patrik Liljeglöd, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Dalarna.

Rör inte strejkrätten

Rör inte strejkrätten

Den segdragna konflikten i Göteborgs hamn måste kunna lösas utan lagändring, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Riskabelt petande i konflikträtten”

”Riskabelt petande i konflikträtten”

”För den konspiratoriskt lagde är det lätt att dra slutsatsen att situationen i Göteborgs hamn blivit en bricka i ett helt annat spel”, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Som industriarbetare ser jag att det är Socialdemokraterna som bär våra frågor. Och det är upp till oss att hjälpa dem att driva dem ännu bättre, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

”En modernisering – tillbaka till underkastelse och otrygghet”

”En modernisering – tillbaka till underkastelse och otrygghet”

Därför blir förslaget en loska i ansiktet på föreningsrätten, skriver Gabriel Jöngren, ordförande i Pappers Avdelning 78.

”M är inte för vanligt folk”

”Att göra fattiga människor fattigare är inte ett sätt att skapa ett tryggare Sverige”, skriver Jan Öberg, ordförande för Pappers Avdelning 16 i Ortviken.

Parterna överens: Tillåt bara strejk för kollektivavtal

Parterna överens: Tillåt bara strejk för kollektivavtal

Fack och arbetsgivare har nu enats och föreslår i dag att det inte längre ska vara tillåtet att ta till stridsåtgärder om syftet inte är att få till ett kollektivavtal. Parterna vill lösa det genom att ändra i medbestämmandelagen.

Hamnkonflikten – därför rör den dig

Hamnkonflikten – därför rör den dig

Konflikten i Sveriges största containerhamn handlade om arbetsvillkoren för Göteborgs hamnarbetare. Men också om strejkrätten. DA:s Harald Gatu reder ut.

Avtal 2023

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.